Na današnjem vašaru u Velikom Gradištu među prodavcima  važi pravilo danas plati sutra je badava
   2 Aug 2022, 13:47    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Na današnjem vašaru u Velikom Gradištu među prodavcima važi pravilo danas plati sutra je badava

Poštujući tradiciju, svake godine, 2. avgusta za Svetog Iliju, koji je zaštitnik Velikog Gradišta, održava se veliki narodni vašar. Za građane Velikog Gradišta Sv. Ilija nije običan crkveni praznik. To je dan koji se željno iščekuje i za koji se priprema tokom cele godine.

Veče pred glavni dan, domaćini zajedno sa svojim porodicama prođu kroz „vašarsku gužvu’’, a glavni dan vašara koriste da bi ugostili svoje prijatelje koji dolaze iz okolnih sela i gradova, ali i udaljenih mesta i država. Vašar, sabor, panađur - razni su nazivi u različitim delovima Srbije, vekovima su bili stecište naroda, prava slika i prilika života. Na ovim svetkovinama, o velikim verskim praznicima, kad je "crveno slovo", nekad, zanatlije su nudile svoje proizvode, vrteo se ringišpil, najveća atrakcija za staro i mlado, sve generacije okupljale su se da vide, ali i da budu viđene. A danas vašari, kakvi su nekad bili, postali su retkost.Više stotina tezgi, koliko ih je ukupno bilo na vašaru u Velikom Gradištu bile su krcate garderobom i trikotažnim proizvodima domaće i strane proizvodnje. Ali se više gledalo nego kupovalo, jer je zbog opšte besparice i svetske krize narod ostao bez posla i kućnog budžeta. Da se ne bi otišlo sa vašara praznih ruku, imalo se  za neku mekiku, sladoled ili limunadu. 

Milica Stanković sa fakultetskom diplomom i pored svog posla radi i u porodičnoj firmi ,,Veki’’ iz Negotina, redovno na vašarima širom naše zemlje prodaje svoje proizvode, među kojima su čuvene i mnogo tražene mekike.


"Kao što vidite prodajemo naše raznovrsne proizvode od brašna, tu je i limunada kao i drugi specijaliteti i poslastice. Proizvodimo za slave, gozbe, krštenja svadbe i punoletstva i torte, ali i razne posne i mrsne kolače", kaže Milica.
 
Jedino su mladi našli sebi zabavu na vašaru jer je gužve bilo  i  na ringišpilima, a  čekalo se na red i za vožnju električnim automobilima.V elikogradištanski vašar zbog duge tradicije i ove godine zadovoljio je sve ukuse, bilo je svega i  svačega, ali se slabo kupovalo, jer kako su nam rekli prodavci, narod je ostao bez para.Dođu, pogledaju robu i kada čuju za cenu, jednostavno produže dalje. Sve je ličilo na onu našu staru izreku "koliko para, toliko i muzike’’. Pogledajmo jedan deo atmosfere koje je naša kamera zabeležila juče i danas na vašaru u Velikom Gradištu.Slične vesti

Zimske čarolije u SC "Požarevac"

28 Dec 2023, 13:21

U Sportskom centru Požarevac sinoć je počelA manifestacija „Zimske čarolije“.


Na „Zimskim čarolijama“…

Danas plati sutra besplatno govorili su prodavci kupcima na današnjem vašaru u Kučevu

11 Aug 2023, 15:55

U Kučevu  se danas održava  ovogodišnji Kalinic vašar na kome je bilo puno robe različitog kvaliteta…

Pripreme za Ivanjdanski vašar u punom jeku

1 Jul 2023, 10:12

Na Ivanjdan, 7,jula u Požarevcu se već decenijama organizuje veliko narodno veselje i drugi najveći vašar u Srbiji,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista