Na današnjem vašaru u Velikom Gradištu među prodavcima  važi pravilo danas plati sutra je badava
   2 Aug 2022, 13:47    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Na današnjem vašaru u Velikom Gradištu među prodavcima važi pravilo danas plati sutra je badava

Poštujući tradiciju, svake godine, 2. avgusta za Svetog Iliju, koji je zaštitnik Velikog Gradišta, održava se veliki narodni vašar. Za građane Velikog Gradišta Sv. Ilija nije običan crkveni praznik. To je dan koji se željno iščekuje i za koji se priprema tokom cele godine.

Veče pred glavni dan, domaćini zajedno sa svojim porodicama prođu kroz „vašarsku gužvu’’, a glavni dan vašara koriste da bi ugostili svoje prijatelje koji dolaze iz okolnih sela i gradova, ali i udaljenih mesta i država. Vašar, sabor, panađur - razni su nazivi u različitim delovima Srbije, vekovima su bili stecište naroda, prava slika i prilika života. Na ovim svetkovinama, o velikim verskim praznicima, kad je "crveno slovo", nekad, zanatlije su nudile svoje proizvode, vrteo se ringišpil, najveća atrakcija za staro i mlado, sve generacije okupljale su se da vide, ali i da budu viđene. A danas vašari, kakvi su nekad bili, postali su retkost.Više stotina tezgi, koliko ih je ukupno bilo na vašaru u Velikom Gradištu bile su krcate garderobom i trikotažnim proizvodima domaće i strane proizvodnje. Ali se više gledalo nego kupovalo, jer je zbog opšte besparice i svetske krize narod ostao bez posla i kućnog budžeta. Da se ne bi otišlo sa vašara praznih ruku, imalo se  za neku mekiku, sladoled ili limunadu. 

Milica Stanković sa fakultetskom diplomom i pored svog posla radi i u porodičnoj firmi ,,Veki’’ iz Negotina, redovno na vašarima širom naše zemlje prodaje svoje proizvode, među kojima su čuvene i mnogo tražene mekike.


"Kao što vidite prodajemo naše raznovrsne proizvode od brašna, tu je i limunada kao i drugi specijaliteti i poslastice. Proizvodimo za slave, gozbe, krštenja svadbe i punoletstva i torte, ali i razne posne i mrsne kolače", kaže Milica.
 
Jedino su mladi našli sebi zabavu na vašaru jer je gužve bilo  i  na ringišpilima, a  čekalo se na red i za vožnju električnim automobilima.V elikogradištanski vašar zbog duge tradicije i ove godine zadovoljio je sve ukuse, bilo je svega i  svačega, ali se slabo kupovalo, jer kako su nam rekli prodavci, narod je ostao bez para.Dođu, pogledaju robu i kada čuju za cenu, jednostavno produže dalje. Sve je ličilo na onu našu staru izreku "koliko para, toliko i muzike’’. Pogledajmo jedan deo atmosfere koje je naša kamera zabeležila juče i danas na vašaru u Velikom Gradištu.Slične vesti

Ivanjdanski vašar od 6. do 8. jula na novoj lokaciji

22 Jun 2022, 10:32

Tradicionalni Ivanjdanski vašar i ove godine biće održan od 6. do 8. jula, ali na novoj lokaciji. Trenutno se uređuje…

Humanitarni Novogodišnji vašar u Medicinskoj školi

15 Dec 2021, 13:43

Učenici  Medicinske škole u Požarevcu organizovali su Novogodišnji vašar. Manifestacija je humanitarnog…

Vašar u Gradskom parku

9 Dec 2021, 10:08

Novogodišnji i Božićni vašar u Požarevcu, biće održan u Gradskom parku od 18. decembra 2021. godine do 06.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista