NA 54 ALASKIM VEČERIMA U VELIKOM GRADIŠTU SKUVANO DVE TONE ALASKE ČORBE
   22 Jul 2019, 21:39    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


NA 54 ALASKIM VEČERIMA U VELIKOM GRADIŠTU SKUVANO DVE TONE ALASKE ČORBE

-Šampionsku riblju čorbu u konkurenciji od 16o ekipa,skuvao je Dušan Stojićević, vođa ekipe ,,Mlavski kotlić'' iz Starog Kostolca


U organizaciji Turističke organizacije,uz podršku Opštine Veliko Gradište,u ovom gradu na Dunavu  proteklog vikenda održane su  ovogodišnje 54 Alaske večeri, manifestacija sa najdužom tradicijom. Daleke 1965.godine grupa Alasa okupila se na ušću Peka i uz prigodno druženje obeležila svoj dan uz čuvenu Alasku čorbu. Tako se rodila ideja da se svake godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih Dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina.Pobednik u kuvanju čuvene alaske čorbe je Dušan Stojićević, vođa ekipe ,,Mlavski kotlić'' iz Starog Kostolca.

Ove godine, dva takmičarska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima, u kojima je učestvovalo oko 800 učesnika iz preko  160 ekipa iz Velikog Gradišta i desetak mesta i gradova iz Srbije i Ruminije koje se takmičile u kuvanju  Alaske riblje čorbe
 Prvi dan  Alaskih večeri protekao je u duhu kuvanja i degustiranje čuvene riblje čorbe za posetioce,podizanju zastave manifestacije,noćnog lova na šarana,takmičenju juniora u pecanju na plovak i predtakmičenje u odbojci na peskuOrganizacioni odbor trudio se da glavna tema svih takmičenja bude Dunav, i život Alasa kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo..U razgovoru sa takmičarima i ekipama čuli smo različita mišljenja o kuvanju čuvene riblje čorbe na ovogodišnjim 54 Alaskim večerima.


Članice iz Udruženja žena ,,Topolovčanke'' iz Topolovnika i na ovim Alasksim večerima dale su svoj doprinos u kuvanju riblje čorbe za posetioce,ali kuvale su i takmičarsku, nadajuće se tako nekoj od prve tri nagrade.
          --Prvog dana u saradnji sa ekipom ,,Srbijašume'' delile smo posetiocima besplatno girice i riblju čorbu,a danas smo kuvale takmičarsku riblju čorbu u koju smo upotrebili pet vrsta sveže ribe,začina i povrća i na kraju svoju tajnu koju strogo čuvamao,kaže Sandra Paunović,predsednica Udruženja ,,Topolovčanke''. iz Topolovnika.

        Dragan Tišanović iz Velikog Gradišta  skoro dve decenije učestvuje na takmičenju u kuvanju riblje čorbe. Dobitnik je nagrade za osvojeno treće emsto na Alaskim večerima.On kaže,da svoje znanje koristi za kuvanje čorbe na ovakvim manifestacijama,a ono što je važno,to je kako prilagoditi ukuse žirija.Redovna ppprobam čorbe svojih kolega,tako da se trudim da moja čorba ispadne vrhunska,da ima ukus ribe,boju,da nije previše ljuta i slatka,odnosno onako kako to žiri voli i ceni,pa videćemo šta će izabrati,dodao je Tišanović.


        Prvi put na ovim Alaskim večerima učestvoala je i Humanitarna organizacija ,,Srbija velikog srca'' iz Velikog Gradišta.


          -Danas se takmičimo u kuvanju najbolje riblje čorbe,odnosno roditelji dece sa invaliditetom i naši prijatelji odlučili su da kuvaju riblju čorbu,dok su naša deca bili učesnici takmičenja u pecanju ribe na plovak u juniorskoj konkurenciji zajedno sa zdravorazrednom decom. Deca sa invaliditetom učestvovala su i u pecanju iz čamca kod gradskog parka i uz podršku ,,Venus benda'',ističe Jelena Marković,predsednica Humanitarne organizacije ,,Srbija velikog srda'' iz ovog grada na Dunavu.


Alas Velibor Mladenović iz Velikog Gradišta ulovom ribe na Dunavu bavi se već pola veka,razmljišljao je da konačno ostavi Dunav,čamac i mreže
 i bude pravi penzioner. Međutim,njegove mlađe kolege i prijatelji ne žele da ga puste,pa su ga anagžovali da bude član ekipe,
       -Nema nagrade koje nisam osvojio na takmičenjima u kuvanju riblje čorbe u bivšoj Jugoslaviji i danas u Srbiji,dodaje  Velibor.

       I Udruženje penzionera Opštine Veliko Gradište prvi put je učesnik u takmičenju kuvanja riblje čorbe na ovoj manifestaciji.


       -Naša ekipa penzionera kuvala je takmičarsku čorbu u dva kotlića,upotrebili smo sve što smo znali i umeli,pa se nadam da ćemo imati i neku nagradu. Jedini smo koji imamo i svoj štand prilagođen Alaskim večerima. Pored kuvanja riblje čorbe,bavim se i amaterskim slikanjem,kaže Ljiljana Dragišić,predsednica Udruženja pen zionera Opštine veliko Gradište.    
Pobednik u kuvanju čuvene alaske čorbe je Dušan Stojićević, vođa ekipe ,,Mlavski kotlić'' iz Starog Kostolca. Drugo mesto pripalo je Vladislavu Bogdanoviću iz Velikog Gradišta, a treće Slađanu Rajkoviću iz Klenovnika.Organizatori,Turistička organizacija i mesna zajednica,uz podršku opštine Veliko Gradište,nagradili su i pobednike u pecanju ribe na plovak u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, u ulovu soma i šarana kao i odbojke na pesku.
Tokom svog životnog puta, Alaske večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i svoj grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti koji dolaze sa strane, cele godine sa nestrpljenjem iščekuju najvažniji ovaj događaj u  svom gradu.


Na letnjoj pozornici u gradskom parku,pred velikim brojem gledalaca ,,Amadeus  Bend'' svojim koncertom zatvorio je  ovogodišnje 54.Alaske večeri.


 Lj.Nastasijević
 Slične vesti

10 . DŽIPIJADA U NASELJU BARE

14 Mar 2020, 12:15

ODRŽANA JE 10. DŽIPIJADA U NASELJU BARE KOJU JE PODRŽAO GRAD POŽAREVAC I KOJA JE NALAZI U KALENDARU TURISTIČKIH DOGAĐAJA…

PRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA PETROVICA NA SMOTRI SLEPIH I SLABOVITIH U JAGODINI

20 Nov 2019, 15:15

U utorak 19. novembra u Kulturnom centru Jagodina održana je 22. Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih osoba iz…

LOVCI PROSLAVILI SLAVU

4 Oct 2019, 13:54

LOVCI BRANIČEVSKOG OKRUGA SU JUČE PROSLAVILI LOVAČKU SLAVU SVETOG EVSTATIJA.

Lovačka slava se obeležava u danu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNOVE MERE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE…

Na juče  održanoj 13.vanrednoj sednici Opštinski štab za vanredne situacije…

11 Jul 2020, 15:44

DruštvoPODELA PAKETA POMOĆI ZA SOCIJALNO…

Crveni krst Opštine Golubac uz podršku lokalne samouprave, u saradnji sa Dobrovoljnim…

11 Jul 2020, 15:28

DruštvoU NEDELJU SLAVIMO PETROVDAN

Srpska pravoslavna crkva slavi u nedelju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru…

11 Jul 2020, 11:02

Kursna lista