NA 18 JEPURIJADI U TOPOLOVNIKU NAJBOLJI ZEČJI GULAŠ SKUVALA JE EKIPA IZ SELEVCA
   28 Nov 2018, 14:12    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


NA 18 JEPURIJADI U TOPOLOVNIKU NAJBOLJI ZEČJI GULAŠ SKUVALA JE EKIPA IZ SELEVCA

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održana je 18. lovno-turistička manifestacija “Jepurijada”  na kojoj se takmičilo 17 ekipa  u pripremanju lovačkog gulaša od divljeg zeca, koji se na vlaškom kaže “jepur”. Osim ekipa iz Topolovnika, Braničevskog okruga i Srbije, učestvovala je i ekipa iz Rumunskog grada Nove Moldave, pa je manifestacija imala i međunarodni karakter.


Želja osnivača ove manifestacije topolovačke lovačke sekcije velikogradištanskog lovačkog udruženja ,,Golub’’ bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg gulaša,ali pre svega da se druže i zabave. U cilju promocije lovnog turizma, „Zečijada“ je 2006. godine uvrštena u kalendar manifestacija Lovačkog saveza Srbije, a nalazi se i u zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Veliko Gradište.

                    Prema rečima Slađana Markovića predsednika Lovačkog udruženja „Golub“ Veliko Gradište, ove godine smanjen je broj ekipa učesnika, jer ih je prošle bilo 32. Zbog problema što je sve manje zečeva  u lovištimaima i zečeva, jer stradaju zbog pesticida, od predatora, naročito šakala kao i zbog paljenja biljnih ostataka na njivama. Nadam se da će ih naredne godine biti više, sa jedne strane zbog plaćanja  velikih kazni za paljevine, ali i zbog toga što ćemo mi da pustimo u prirodu 160 zečeva i tako povećamo njihov broj“, rekao je Marković.

       Lovci su ovde izuzetno organizovani,lovačka sekcija Topolovnik je jedna od najbrojnijih,lovstvo je dobro razvijeno u opštini Veliko Gradište,u kojoj postoji dva lovačka udruženja ,,Golub’’ u Velikom Gradištu i ,,Fazan’’ u Srednjevu. Ova dva udruženja imaju po  350 članova,što govori da opština Veliko Gradište ima oko 700 lovaca i lider je u regionu,jer ima veći broj lovaca od Požarevca i Petrovca na Mlavi.Dobro su organizaovani,imali su  želju  da naprave jednu ovakvu manifestaciju sa porukom da lovci ne samo da hrane već  i čuvaju divljač u zimskom periodu,da je ne love samo jedne lovne sezone,dobri su domaćini i organizatori,ljudi širokog srca.Napravili su ovu manifestaciju da se ne takmiče puškom,već varnjačom.,   
   
          Na ovoj manifestaciji mnogobroje ekipe trudile se da upotrebe svoje znanje  i tajnu recepta za dobar zečji gulaš kako bi bio pobednički i tako osvojile neku od prve tri nagrade.     
                Po oceni tročlanog žirija najbolji zečji gulaš pripremila je ekipa iz Selevca, koju je predvodio Dragan Vlastić i oni su dobili veliki pehar kao pebednici 18. „Jepurijade“. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Rama, dok su treći bili takmičari iz Velikog Gradišta.
U ovom  naselju u toku godine održavaju se pored ,,Jepurijade’’  i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša kao i manifestacija ,,Sačuvajmo od zaborava’’.

Po završetku takmičarskog dela, organizovan je bogat kulturno-umetnički program. ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ predstavio se različitim koreografijama koje su izveli članovi pripremne folklorne grupe a narodnim igrama i pesmama predstavio se i KUD iz Topolovnika. Osamnaestu „Jepurijadu“ organizovali su lovačka sekcija „Topolovnik“ uz podršku MZ Topolovnik, opštine Veliko Gradište, Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac” i Turističke organizacije Veliko Gradište.     

 Lj.Nastasijević
Izvor:Sajt SO VG/TO Veliko Gradište Slične vesti

SUTRA U TOPOLOVNIKU POČINJE 18 JEPURIJADA

23 Nov 2018, 13:42

U naseljuTopolovnik,u opštini VelikoGradište, u subotu 24. novembra, održava se tradicionalno18.po redu takmičenje…

PASULJ ALEKSANDRA RAJČIĆA IZ TRIBRODA POBEDNIK 13.PASULJIJADE

13 Aug 2018, 15:34

Tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada, trinaesta po redu, održana je proteklog vikenda u gradskom parku u Velikom…

,,ALASKE VEČERI'' PO 53.PUT NAREDNOG VIKENDA U VELIKOM GRADIŠTU

19 Jul 2018, 16:47

U organizaciji Mesne zajednice i Turističke organizacije,u podršku opštine Veliko Gradište u ovom gradu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUHAPŠENI ZBOG NASILJA U PORODICI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. B. (1986) iz…

18 Jul 2019, 14:12

ZdravljeBEZ VEĆIH KONCENTRACIJA ALEGRENA…

TRENUTNE KONCENTRACIJE POLENA I DRUGIH ALEGRENA U VAZDUHU  NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA…

18 Jul 2019, 13:56

DruštvoPOSLOVNI USPEH KROZ KREDITIRANJE…

ODRŽAN JE SASTANAK U KOMPANIJI SAVIĆ IZ SMEDEREVSKE PALANKE GDE JE DIREKTOR OVE KOMPANIJE…

18 Jul 2019, 13:37

Kursna lista