NA 18 JEPURIJADI U TOPOLOVNIKU NAJBOLJI ZEČJI GULAŠ SKUVALA JE EKIPA IZ SELEVCA
   28 Nov 2018, 14:12    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


NA 18 JEPURIJADI U TOPOLOVNIKU NAJBOLJI ZEČJI GULAŠ SKUVALA JE EKIPA IZ SELEVCA

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održana je 18. lovno-turistička manifestacija “Jepurijada”  na kojoj se takmičilo 17 ekipa  u pripremanju lovačkog gulaša od divljeg zeca, koji se na vlaškom kaže “jepur”. Osim ekipa iz Topolovnika, Braničevskog okruga i Srbije, učestvovala je i ekipa iz Rumunskog grada Nove Moldave, pa je manifestacija imala i međunarodni karakter.


Želja osnivača ove manifestacije topolovačke lovačke sekcije velikogradištanskog lovačkog udruženja ,,Golub’’ bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg gulaša,ali pre svega da se druže i zabave. U cilju promocije lovnog turizma, „Zečijada“ je 2006. godine uvrštena u kalendar manifestacija Lovačkog saveza Srbije, a nalazi se i u zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Veliko Gradište.

                    Prema rečima Slađana Markovića predsednika Lovačkog udruženja „Golub“ Veliko Gradište, ove godine smanjen je broj ekipa učesnika, jer ih je prošle bilo 32. Zbog problema što je sve manje zečeva  u lovištimaima i zečeva, jer stradaju zbog pesticida, od predatora, naročito šakala kao i zbog paljenja biljnih ostataka na njivama. Nadam se da će ih naredne godine biti više, sa jedne strane zbog plaćanja  velikih kazni za paljevine, ali i zbog toga što ćemo mi da pustimo u prirodu 160 zečeva i tako povećamo njihov broj“, rekao je Marković.

       Lovci su ovde izuzetno organizovani,lovačka sekcija Topolovnik je jedna od najbrojnijih,lovstvo je dobro razvijeno u opštini Veliko Gradište,u kojoj postoji dva lovačka udruženja ,,Golub’’ u Velikom Gradištu i ,,Fazan’’ u Srednjevu. Ova dva udruženja imaju po  350 članova,što govori da opština Veliko Gradište ima oko 700 lovaca i lider je u regionu,jer ima veći broj lovaca od Požarevca i Petrovca na Mlavi.Dobro su organizaovani,imali su  želju  da naprave jednu ovakvu manifestaciju sa porukom da lovci ne samo da hrane već  i čuvaju divljač u zimskom periodu,da je ne love samo jedne lovne sezone,dobri su domaćini i organizatori,ljudi širokog srca.Napravili su ovu manifestaciju da se ne takmiče puškom,već varnjačom.,   
   
          Na ovoj manifestaciji mnogobroje ekipe trudile se da upotrebe svoje znanje  i tajnu recepta za dobar zečji gulaš kako bi bio pobednički i tako osvojile neku od prve tri nagrade.     
                Po oceni tročlanog žirija najbolji zečji gulaš pripremila je ekipa iz Selevca, koju je predvodio Dragan Vlastić i oni su dobili veliki pehar kao pebednici 18. „Jepurijade“. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Rama, dok su treći bili takmičari iz Velikog Gradišta.
U ovom  naselju u toku godine održavaju se pored ,,Jepurijade’’  i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša kao i manifestacija ,,Sačuvajmo od zaborava’’.

Po završetku takmičarskog dela, organizovan je bogat kulturno-umetnički program. ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ predstavio se različitim koreografijama koje su izveli članovi pripremne folklorne grupe a narodnim igrama i pesmama predstavio se i KUD iz Topolovnika. Osamnaestu „Jepurijadu“ organizovali su lovačka sekcija „Topolovnik“ uz podršku MZ Topolovnik, opštine Veliko Gradište, Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac” i Turističke organizacije Veliko Gradište.     

 Lj.Nastasijević
Izvor:Sajt SO VG/TO Veliko Gradište Slične vesti

U TOPOLOVNIKU ODRŽANA 19 GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA JEPURIJADA

3 Dec 2019, 18:17

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održana je 19. lovno-turistička manifestacija…

U DUBOKI KOD KUČEVA ODRZANA 12 GULAŠIJADA

8 Aug 2019, 13:07

Dvanaesta po redu tradicionalna Gulašijada u selu Duboka,u opštini Kučevo i ove godine okupila je veliki broj…

U RAMU ODRŽANA DRUGA ETNO GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA RAMSKA TRAJANJA

6 Aug 2019, 14:32

Podunavsko naselje Ram,u opštini Veliko Gradište,pored Ramske tvrđave i manifestacije pesnički susreti ,,Ramski…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBAVEŠTENjE O SUZBIJANjU LARVI…

Obaveštavamo Vas da  će 27.05.2020.godine, ukoliko  se  steknu …

25 May 2020, 9:18

DruštvoKONKURS ZA PRIJEM POLICAJACA U…

U OKVIRU KONKURSA KOJE JE RASPISALO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA ZA PODRUČJE POLICIJSKE…

23 May 2020, 13:07

DruštvoSAOPŠTENJE POLICIJE - TEŠKE KRAĐE…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su I. M. (1977)…

23 May 2020, 13:03

Kursna lista