MUP o hapšenju: Šest osoba oštetilo EPS za 7,5 miliona dolara
   22 Feb 2023, 11:21    Kostolac    rts    Elena Marjanović


MUP o hapšenju: Šest osoba oštetilo EPS za 7,5 miliona dolara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, saopštio je MUP.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (1958) odgovorno lice za građevinski nadzor JP "EPS" ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno ispred investitora JP "EPS" u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N. M. (1958) inženjera u JP "EPS", ogranak TE-KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Kostolac B" i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig" do Termo-elektrane Kostolac B i M. L. (1957) odgovorno lice stručnog nadzora "Saobraćajnog instituta CIP" nad izgradnjom industrijskog koloseka.


Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su B. V. S. (1970), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva "Italiana Costrucioni s.p.a", ogranak iz Beograda , N. T. (1984), bivše odgovorno lice privrednog društva "Bauwesen" d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (1953), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva "Italiana Costrucioni s.p.a.", navodi MUP.


Kako se sumnja, B. V. S., N. T. i Ž. M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig" do Termo-elektrane Kostolac "B".

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima "Italiana Costrucioni s.p.a" - ogranak Beograd i "Bauwesen" d.o.o Lazarevac.


Na taj način pričinjena je šteta JP "EPS" u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.


Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, kaže se u saopštenju MUP-a.Slične vesti

Međunarodni dan borbe protiv korupcije

9 Dec 2020, 10:01

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se danas kako bi se ukazalo na rasprostranjenost te negativne društvene…

UHAPŠENI - GRADSKI MENADŽER POŽAREVCA I DIREKTOR VODOVODA

17 May 2019, 19:57

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za…

Izrada zakona o sprečavanju korupcije u atmosferi pritisaka

22 Feb 2019, 13:50

Nacrtom zakona o sprečavanju korupcije predviđeno je da direktor Agencije za sprečavanje korupcije dobije veća ovlašćenja,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista