MOTIVACIJA ZAPOSLENIH KAKO BI POBOLJŠALI KVALITET RADA  U JAVNOJ UPRAVI
   22 Jul 2020, 9:21    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


MOTIVACIJA ZAPOSLENIH KAKO BI POBOLJŠALI KVALITET RADA U JAVNOJ UPRAVI

Usvajanjem niza zakona i izmenama postojećih, otvoren je put da, poput prakse u privatnom sektoru i državni službenici mogu da napreduju u karijeri po osnovu ocenjivanja i vrednovanja njihovog rada. Taj korak trebalo bi da motiviše zaposlene kako bi se poboljšao kvalitet rada javne uprave - po meri građana i privrede. Uvođenje kompetencija, karijerni razvoj i novo oblici stručnog usavršavanja zaposlenih, deo su reforme javne uprave u Srbiji.  
Od prošle godine sistem vrednovanja radne uspešnosti državnih službenika zasniva se na kompetencijama. Cilj novog sistema, kako kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu je da, pre svega, utiče na ispunjenje utvrđenih godišnjih planova rada državnih organa ali i na povećanje kvaliteta rada državnih službenika. Jasni su i kriterijumi vrednovanja. Pored ispunjenja godišnjih ciljeva u njihovom radu, pratiće se i učestalost ispoljavanja poželjnih ponašanja.
„Da li on izvršava zadatke u predviđenim rokovima, na koji način prikuplja i koristi informacije i kasnije ih prikazuje u svom radu, kako organizuje sopstveni rad i da li preuzima odgovornost za njega, da li je brz, efikasan i metodičan u radu, kakav odnos ima prema kolegama, kakav je odnos sa strankama i građanima u njegovom radu“, kazala je Ivana Savićević, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.



Zakon predviđa da službenici mogu da napreduju ukoliko najmanje dva puta uzastopno dobiju ocenu da su prevazišli očekivanja u svom radu, ili u periodu od 5 godina uzastopno budu ocenjeni da su ispunili očekivane rezultate. Međutim,kadrovima ne upravlja zakon, nego rukovodioci na svim nivoima, zbog čega su očekivanja od rukovodećeg kadra najveća, objašnjava pomoćnica ministra.
„Ovakva vrsta karijernog napredovanja treba da omogući da najsposobniji i najstručniji državni službenici jednog dana dođu do najoodgovornijih poslova u državnoj upravi, odnosno, da budu prvi koji mogu da budu postavljeni na odgovornija radna mesta – na položaju, kao što su pomoćnici ministara, direktori ili zamenici direktora organa u sastavu ili rukovodioci , navodi Savićević
Velika podrška pružena je i lokalnim samoupravama za razvoj sistema stručnog usavršavanja kroz principe Saveta Evrope za dobro upravljanje, a u okviru projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope.



Jedan od efekata za koje se nadamo da će da uslede, nakon što se primene ovi opštinski paketi podrškeje taj da ljudi osete da su odgovori i reakcije uprave više prilagođeni datoj lokalnoj sredini, da osete da opštinske vlasti više slušaju šta su potrebe građana na terenu, ali i da se osete da opštinski službenici polako preuzimaju odgovornost, da se osećaju dovoljno osnaženim za samostalnije donošenje odluka i da ih donose brzo i pravovremeno, kako bi građani imali neophodnu uslugu, naglasio je Tobias Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu.



Pored ocenjivanja učinka zaposlenih, važan segment njihovog napredovanja je i profesionalno usavršavanje koje je osnivanjem Nacionalne akademije za javnu upravu ušlo u novu fazu. Evropska unija je u okviru ukupne podrške reformi javne uprave u Srbiji podržala i rad Nacionalne akademije

 



Slične vesti

Novi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi

14 Nov 2023, 10:26

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2023/2024, koji se održava onlajn na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi,…

Brnabić: Ogroman uspeh Srbije u digitalizaciji državne uprave

24 Dec 2022, 11:35

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska…

Kreiranjem jedinstvenog upravnog mesta do kvalitetnijih usluga u 11 lokalnih samouprava

24 Nov 2022, 11:12

Potpisani su sporazumi o saradnji sa 11 lokalnih samouprava, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista