Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo na situaciju u kojoj je dijalog moguć
   1 Feb 2020, 12:11        happy    Maja Kostić


Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo na situaciju u kojoj je dijalog moguć

Scaron;ef diplomatije Evropske unije Žozep Borel izjavio je da dijalog Beograda i Prištine mora da se otvori i da je na EU da pomogne u tome.
On je rekao da će problem ostati nerešen ako se ništa ne uradi, kao i da će put Srbije ka EU biti doveden u opasnost.
- Znam da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane, kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima. Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo na situaciju u kojoj je dijalog moguć. Za nas u Evropskoj uniji to je investicija, ne radimo to zbog sebe već zbog pomirenja i mira - rekao je Borel.
Upitan šta misli o inicijativi SAD i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela da se u dijalogu fokus stavi na ekonomiju i da li će SAD preuzeti primat u pregovorima, Borel kaže da se EU ne takmiči s tom zemljom i da su za američkog predsednika Donalda Trampa važni i ekonomija i politika.
- To nije ekonomski problem, ali čak i sa ekonomskog gledišta, Evropska unija je uložila mnogo novca i u Srbiju i u Kosovo, mnogo više od Sjedinjenih Država. Nastavićemo to da radimo i da pomažemo. Ne takmičimo se s njima - rekao je Borel.
Prema njegovim rečima, svi treba da doprinesu procesu dijaloga i ocenio da je možda dobra ideja imati specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, "nekoga ko dobro poznaje region, ko je iskusan diplomata, ko ima moje poverenje i jak kapacitet, jer to je problem na kome treba raditi svakodnevno".
Borel je rekao da iako dolazi iz Španije koja nije priznala nezavisnost Kosova, on kao predstavnik EU mora da brani evropski stav.
- Evropska unija nije priznala Kosovo jer nema kapacitet da to uradi. Hajde da pokušamo da radimo najbolje što možemo da olakšamo dijalog. Na tome ću raditi. Ljudi treba da shvate da kada radite na evropskom nivou, ne možete pratiti poziciju vaše zemlje - rekao je Borel.
Kada se radi o pregovaračkom procesu sa EU, Borel ističe da će Evropski savet na sledećem sastanku objaviti novu metodologiju proširenja, jer mnogi smatraju da je ta metodologija teška i da suviše dugo traje.
- Ona mora biti fleksibilnija i produktivnija, kako bi se sporazumi postizali brže i lakše - zaključio je Borel.Slične vesti

Evropa ne bi bila Evropa bez Srbije

28 Feb 2020, 11:06

Evropa ne bi bila Evropa bez Srbije, kaže ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge i ističe da je Srbija duboko evropska…

Svinjetina iz Srbije bliža evropskom tržištu

19 Dec 2019, 12:37

Pre tri dana u Srbiji je zvanično prestala vakcinacija protiv klasične svinjske kuge. To je prvi uslov da bi svinjetina…

Reforma javne uprave i evropske integracije se nastavljaju

27 Nov 2019, 14:40

Reformski procesi na modernizaciji javne uprave i evropske integracije se nastavljaju iz više razloga - zbog građana,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDONIRANA MEDICINSKA I ZAŠTITNA…

OD ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA POŽAREVCA OPŠTA BOLNICA POŽAREVAC DOBILA…

8 Apr 2020, 15:12

DruštvoUNITED GROUP DONIRA SRBIJI MILION…

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa virusom…

8 Apr 2020, 13:51

DruštvoU opštini Kučevo nema zaraženih…

U opstini Kučevo nema zaraženih Covidom 19, a mere koje je uvela Vlada Republke Srbije se…

8 Apr 2020, 13:44

Kursna lista