MONTIRANE SVE MAŠINE
   22 Feb 2019, 14:53    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


MONTIRANE SVE MAŠINE

PROJEKAT IZGRADNJE NOVOG RUDARSKOG SISTEMA, KOJI ĆE OMOGUĆITI POVEĆANJE PROIZVODNJE UGLJA NA „DRMNU“ SA DEVET NA 12 MILIONA TONA GODIŠNJE, UKLJUČUJE ČETIRI PAKETA: ROTORNI BAGER, TRANSPORTERE, ODLAGAČ I TRAFOSTANICU RUDNIK 5
Druga faza kineskog kreditnog aranžmana, koja se realizuje u kostolačkom ogranku EPS-a, obuhvata dva velika projekta. Prvi je izgradnja novog bloka B3, snage 350 megavata u krugu termoelektrane „Kostolac B“, a drugi izgradnja šestog BTO sistema, čijim radom će se povećati godišnji proizvodni kapaciteti Površinskog kopa „Drmno“ sa dosadašnjih devet na 12 miliona tona uglja. Potpisanim ugovorom za proširenje kopa predviđena su sredstva u iznosu od 97 miliona dolara. Ovaj projekat na kopu većim delom se finansira iz kineskog kredita, a delom iz sredstava EPS-a koja se odnose na pogonske stanice, odnosno na transportere.
Transport opreme – bagera, odlagača i četiri pogonske stanice koje su montirane na montažnom placu PK „Drmno“ – očekuje se u toku marta. Urađene su transportne rute za transport četiri pogonske stanice i odlagača, kao i najveći deo transportne rute u dužini od devet kilometara do mesta rada bagera.
Prema ugovoru, CMEK ima obavezu da izradi četiri pogonske stanice i pet kilometara transportera, od čega je dosad na terenu realizovano 50 odsto posla. „Elektroprivreda Srbije“ je ugovorila kupovinu ostale opreme za kompletan šesti BTO sistem: četiri pogonske stanice i sedam kilometara transportera.
U upravnoj zgradi kopa „Drmno“ u toku je i opremanje novog dispečerskog centra za upravljanje i nadzor na šestom BTO sistemu. Realizacija ugovora sa CMEK-om kao isporučiocem počela je 4. januara 2016. godine sa rokom završetka od 47 meseci. Na osnovu dosadašnje realizacije poslova, realno je da se sve završi u okviru ugovorenog termina. Plan je da šesti BTO sistem počne s radom pre bloka B i imaće dovoljno vremena da se otkriju neophodne količine uglja za snabdevanje novog bloka. Blok B3 koristiće oko tri miliona tona uglja godišnje.
 
Ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema je 97,6 miliona dolara, a vrednost paketa za rotorni bager je 41,6 miliona dolara; za transportert 31,4 miliona dolara, za odlagač 18,9 miliona dolara i trafostanicu „Rudnik 5“ 5,7 miliona dolara.Slične vesti

ZAVRŠETAK IZGRADNJE PRISTANIŠTA KOSTOLAC

4 Apr 2019, 13:48

ZAVRŠENI SU RADOVI NA IZGRADNJI PRISTANIŠTA U KOSTOLCU KOJI SE  JEDAN OD PET PROJEKATA PRVE FAZE KREDITNOG…

PREVENTIVA KAO LEK

26 Feb 2019, 14:00

U  TE-KO KOSTOLAC PODRAZUMEVA SE  INTENZIVNI SISTEMATSKI PRISTUP U PREVENTIVNOM DELOVANJU KOJI JE  U TOKU…

PREMA PLANU UPRKOS LOŠEM VREMENU

25 Feb 2019, 13:29

PROIZVODNJA UGLJA I OTKRIVKE NA PK „DRMNO“ ISPUNJENA JE PREMA PLANU, UPRKOS LOŠEM VREMENU
Na kopu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaNikolić u poseti Kini od 23. do…

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom…

22 Apr 2019, 12:19

DruštvoAvalski toranj proslavio deveti…

Obnovljeni toranj na Avali, koji je srušen pre dve decenije u NATO bombardovanju, proslavio…

22 Apr 2019, 12:12

PolitikaBrnabić bila iznenađena stanjem…

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Vojnog sindikata…

22 Apr 2019, 12:04

Kursna lista