Momirović za RTS: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj da se uveća trgovinska razmena
   10 Apr 2024, 10:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Momirović za RTS: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj da se uveća trgovinska razmena

Nijedna država u regionu i Evropi nema nivo saradnje i poverenja kakav je između Srbije i Kine, rekao je za RTS ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. Istakao je da je Kina posle Nemačke najvažniji ekonomski partner Srbije i da je izvoz naše zemlje u Kinu prošle godine iznosio milijardu i 200 miliona dolara.


Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je za RTS da nijedna država u regionu i Evropi nema taj nivo saradnje i poverenja kao što Srbija ima sa Narodnom Republikom Kinom, a da nakon posete predsednika Srbije Parizu, može da se vidi da nijedna zemlja u regionu nema takve odnose sa Francuskom.


"Način na koji je predsednik primljen, potpuno novi koncept i pristup ratnom vazduhoplovstvu, to otvara jednu potpuno novu perspektivu", rekao je Momirović.


Danas se u Beogradu održava sastanak mešovitog komiteta Srbije i Kine. Momirović je naveo da će se na sastanku otvoriti široka paleta tema – turizam, infrastruktura, trgovina, digitalna ekonomija i nove tehnologije.


"Mi imamo danas jednu političku širinu koju nismo imali 60 godina. Imamo izuzetno bliske odnose sa našim prijateljima iz Narodne Republike Kine, ali održavamo i gradimo na potpuno novim osnovama odnose sa našim partnerima iz EU, pogotovo sa Francuskom", istakao je Momirović.


Istakao je da je 2012. izvoz Srbije u Kinu bio šest miliona dolara, dok je prošle godine iznosio milijardu i 200 miliona dolara, kao i da je cilj da se uveća trgovinska razmena između dve zemlje.


"Kina je nama danas drugi najvažniji ekonomski partner posle Savezne Republike Nemačke, koja je najveća i najmoćnija ekonomija Evropske unije. Ali Kina je u poslednjih deset godina neverovatno porasla", ocenio je Momirović.


Istakao je da su danas motori razvoja RTB Bor i železara u Smederevu koje su preuzele kineske kompanije, kao i da su sa kineskim partnerima izgrađeni i auto-putevi i brza pruga između Beograda i Novog Sada.


Momirović je dodao da će se na današnjem sastanku razgovarati i o Ekspu 2027. i da je to najvažniji projekat za Srbiju u naredne tri godine.


"Želimo da se predstavimo na najvišem nivou, da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu. Kineske kompanije su, bez ikakve sumnje, partneri u izgradnji sajamskog kompleksa. Ali mi želimo da se Kina predstavi na jedan drugačiji način", naglasio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine.


Momirović uputio pismo ministrima trgovine članica EU, Velike Britanije, SAD o situaciji na KiM
Ministar Momirović je juče uputio pismo svim ministrima trgovine zemalja Evropske unije, Velike Britanije, SAD i CEFTA u kome je po treći put za godinu dana upozorio da je i dalje na snazi zabrana trgovinom srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije.


"To je treći put da ja pišem u poslednjih godinu dana. Mi imamo jednu politiku koja potpuno odudara od prakse EU – zabrana trgovine robom na etničkoj osnovi. Mi imamo situaciju da institucije te kvazidržave koriste svoju moć i snagu da proteraju stanovništvo koje živi tamo vekovima. Mi se zaista svaki dan borimo da ostvarimo interese za naš narod, da sačuvamo Kosovo i Metohiju", istakao je Momirović.


Pozvao je ljude da imaju poverenja u politiku i poručio da zajedničkim snagama može da se pobedi teška bitka koja nije od juče.


"Naš narod je dole nepokolebljiv, on je čvrst i zato i ne mogu da ga proteraju i mi nećemo dozvoliti, bićemo jaka podrška našem narodu. Zaštitićemo naše interese", naglasio je Tomislav Momirović.



Slične vesti

Izdate građevinske dozvole, februar 2024.

16 Apr 2024, 12:28

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 0,6% u odnosu na isti period…

Sve više proizvoda iz Srbije na albanskom tržištu

8 Dec 2023, 14:13

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine iznosila je 230,9 miliona evra i bila…

"Sveti gral" svakog poslovanja - upoznati potrebe i navike potrošača, ali to nije sve

21 Nov 2023, 9:25

Procedura osnivanja firmi u Srbiji odavno nije problem, a od maja je još brža i lakša jer se firme registruju…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista