Modernizovana elektro oprema na bageru zbog efikasnijeg rada
   31 Mar 2022, 14:18    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Modernizovana elektro oprema na bageru zbog efikasnijeg rada

Zaposleni u Sektoru elektro održavanja Površinskog kopa „Drmno“ završili su modernizaciju elektro opreme na bageru visokog kapaciteta SRs 2000/1.

Nedavno je završena modernizacija elektro opreme na bageru visokog kapaciteta SRs 2000/1. Time je direktno podignuta tehnološka sigurnost i bezbednost mašine.

Rukovodstvo Sektora je smatralo da je modernizacija neophodna s obzirom na činjenicu da je elektro oprema podložna vremenskom i tehničkom starenju, ali i zbog uvođenja novih tehničkih rešenja. Time se direktno podižu tehnološka sigurnost i bezbednost mašine.

I pored poteškoća karakterističnih za rad na površinskim kopovima, Sektor uspešno realizuje planove, što se potvrđuje dobrim vremenskim iskorišćenjem osnovne rudarske mehanizacije.

Praćenjem dosadašnjeg rada bagera i na osnovu evidencije problema u tehnološkom i tehničkom smislu, Sektor elektro održavanja kao prvu rudarsku mašinu iz okvira osnovne rudarske mehanizacije postavio je bager SRs 2000/1 kao prioritet i krenuo u izradu strategije njegovog modernizovanja. SRs 2000/1 je najstariji iz grupe bagera visokog kapaciteta, a bio je i prvi u vremenu početka uvođenja 

Ovaj bager je proizveden još ’70-ih godina prošlog veka.

Pred rukovodiocima rudarskog sektora Ogranka „TE-KO Kostolac“ je i zadatak pripreme kopa za proizvodnju uglja od 12 miliona tona na godišnjem nivou, a potrebno je obezbediti siguran i efikasan rad bagera u delu otkrivke uglja. Doprinos Sektora elektro održavanja ogleda se kroz nabavku, ugradnju i stavljanje u funkciju više elemenata elektro opreme.

Obezbeđeni su kompletni srednjenaponski razvod sa 10 ćelija visoke pouzdanosti i bezbednosti, frekventni pretvarači za napajanje dva elektromotora snage po 670 kW, kao i transformator za napajanje frekventnih pretvarača.

Takođe su nabavljena po dva nova elektromotora predviđena za napajanje preko frekventnih pretvarača, frekventni pretvarači za napajanje elektromotora dizanja ili spuštanja katarke radnog točka, elektromotori pogona trake 3 sa povećanom snagom na 355 kW, rotorski pokretači za elektromotore pogona trake 3, kompleta napajanja i upravljanja pogonom dizanja/spuštanja trake 3 i elektromotori sa ugrađenim enkoderima za pogon dizanja/spuštanja trake 3.

Tu su i nove kabine prvog i drugog rukovaoca, zatim klimatizeri za eliminaciju toplotne energije izazvane radom frekventnih pretvarača, 1.000 metara kabla za napajanje elektromotora sa frekventnih pretvarača, kao i 150 metara kablovskih trasa.

Po oceni Miladinovića, za uspešnu realizaciju projekta elektro modernizacije bilo je neophodno dobro planiranje, nabavka opreme, potrebnih projekata, pojedinih usluga kao i organizacija izvršenja posla.

Poduhvat je bio veoma kompleksan, jer je zahtevao organizaciju više učesnika i kvalitetan nadzor Sektora elektro održavanja nad radovima. I pored veoma loših vremenskih uslova i pratećih poteškoća, projekat je uspešno implementiran.

Tehnološka spremnost bagera i kvalitet ugrađene opreme su na visokom nivou. U planu su ugradnja i stavljanje u funkciju kompenzatora reaktivne energije gde će se direktno pratiti bilansi potrošnje električne energije, proizvodnje i postignutih ciljeva na smanjenju potrošnje električne energije. To će da doprinese energetskoj efikasnosti rada bagera SRs 2000/1.
 Slične vesti

Za penzionere ugalj iz Crne Gore

15 Mar 2024, 12:59

U Udruženju penzionera u Požarevcu u toku je upis uglja i drva za narednu grejnu sezonu. Kako kažu iz Udruženja za sada…

Požarevački penzioneri grejaće se na crnogorski ugalj

9 Aug 2023, 13:06

Početkom godine, EPS je saopštio da u narednoj grejnoj neće vršiti prodaju kostolačkog uglja penzionerima,…

Dan rudara i sećanje na štrajk za bolje uslove rada i veće zarade

7 Aug 2023, 12:07

U znak sećanja na senjske rudare koji su štrajkovali 1903. godine, tražeći bolje uslove rada i veće zarade, u Srbiji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista