Modernizovana elektro oprema na bageru zbog efikasnijeg rada
   31 Mar 2022, 14:18    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Modernizovana elektro oprema na bageru zbog efikasnijeg rada

Zaposleni u Sektoru elektro održavanja Površinskog kopa „Drmno“ završili su modernizaciju elektro opreme na bageru visokog kapaciteta SRs 2000/1.

Nedavno je završena modernizacija elektro opreme na bageru visokog kapaciteta SRs 2000/1. Time je direktno podignuta tehnološka sigurnost i bezbednost mašine.

Rukovodstvo Sektora je smatralo da je modernizacija neophodna s obzirom na činjenicu da je elektro oprema podložna vremenskom i tehničkom starenju, ali i zbog uvođenja novih tehničkih rešenja. Time se direktno podižu tehnološka sigurnost i bezbednost mašine.

I pored poteškoća karakterističnih za rad na površinskim kopovima, Sektor uspešno realizuje planove, što se potvrđuje dobrim vremenskim iskorišćenjem osnovne rudarske mehanizacije.

Praćenjem dosadašnjeg rada bagera i na osnovu evidencije problema u tehnološkom i tehničkom smislu, Sektor elektro održavanja kao prvu rudarsku mašinu iz okvira osnovne rudarske mehanizacije postavio je bager SRs 2000/1 kao prioritet i krenuo u izradu strategije njegovog modernizovanja. SRs 2000/1 je najstariji iz grupe bagera visokog kapaciteta, a bio je i prvi u vremenu početka uvođenja 

Ovaj bager je proizveden još ’70-ih godina prošlog veka.

Pred rukovodiocima rudarskog sektora Ogranka „TE-KO Kostolac“ je i zadatak pripreme kopa za proizvodnju uglja od 12 miliona tona na godišnjem nivou, a potrebno je obezbediti siguran i efikasan rad bagera u delu otkrivke uglja. Doprinos Sektora elektro održavanja ogleda se kroz nabavku, ugradnju i stavljanje u funkciju više elemenata elektro opreme.

Obezbeđeni su kompletni srednjenaponski razvod sa 10 ćelija visoke pouzdanosti i bezbednosti, frekventni pretvarači za napajanje dva elektromotora snage po 670 kW, kao i transformator za napajanje frekventnih pretvarača.

Takođe su nabavljena po dva nova elektromotora predviđena za napajanje preko frekventnih pretvarača, frekventni pretvarači za napajanje elektromotora dizanja ili spuštanja katarke radnog točka, elektromotori pogona trake 3 sa povećanom snagom na 355 kW, rotorski pokretači za elektromotore pogona trake 3, kompleta napajanja i upravljanja pogonom dizanja/spuštanja trake 3 i elektromotori sa ugrađenim enkoderima za pogon dizanja/spuštanja trake 3.

Tu su i nove kabine prvog i drugog rukovaoca, zatim klimatizeri za eliminaciju toplotne energije izazvane radom frekventnih pretvarača, 1.000 metara kabla za napajanje elektromotora sa frekventnih pretvarača, kao i 150 metara kablovskih trasa.

Po oceni Miladinovića, za uspešnu realizaciju projekta elektro modernizacije bilo je neophodno dobro planiranje, nabavka opreme, potrebnih projekata, pojedinih usluga kao i organizacija izvršenja posla.

Poduhvat je bio veoma kompleksan, jer je zahtevao organizaciju više učesnika i kvalitetan nadzor Sektora elektro održavanja nad radovima. I pored veoma loših vremenskih uslova i pratećih poteškoća, projekat je uspešno implementiran.

Tehnološka spremnost bagera i kvalitet ugrađene opreme su na visokom nivou. U planu su ugradnja i stavljanje u funkciju kompenzatora reaktivne energije gde će se direktno pratiti bilansi potrošnje električne energije, proizvodnje i postignutih ciljeva na smanjenju potrošnje električne energije. To će da doprinese energetskoj efikasnosti rada bagera SRs 2000/1.
 Slične vesti

Kolubarski kopovi - rad u tri smene, ali neophodan uvoz uglja za proizvodnju struje

10 Jun 2022, 9:41

Vlada je odobrila EPS-u da do kraja 2023. uveze četiri miliona tona uglja, kako bi se obezbedio nesmetan rad obrenovačkih…

KiM jedno od najvećih ležišta uglja u Evropi, zašto su potencijali neiskorišćeni

9 Jun 2022, 10:05

Ivica Jakovljević sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici rekao je da Kosovo i Metohija je jedno od najvećih…

Mnoge zemlje se vraćaju na ugalj, G7: "Zeleni dogovori" moraju biti prioritet

28 May 2022, 9:45

Kako sprovesti zacrtane klimatske ciljeve u uslovima sve skuplje energije i otežanog snabdevanja gorivom zbog rusko-ukrajinskog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista