MLADI KUVARI IZ SRBIJE ODUŠEVILI RUSE SVOJIM UMEĆEM
   23 Jan 2018, 15:01    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


MLADI KUVARI IZ SRBIJE ODUŠEVILI RUSE SVOJIM UMEĆEM

NA 8. MEĐUNARODNOM OMLADINSKOM  GASTRONOMSKOM FESTIVALU KOJI JE ODRŽAN  U MOSKVI UČESTVOVALA JE EKIPA IZ POŽAREVCA KOJU SU ČINILI PROFESOR KUVARSTVA I PRAKTIČNE NASTAVE IZ EKONOMSKO TRGOVINSKE ŠKOLE IZ POŽAREVCA I NJEGOVI UČENICI

Mladi kuvari iz Srbije su oduševili Rusiju gastronomijom 12. januara 2018. godine, vrata Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi su bila gostoprimljivo otvorena za učesnike osmog Međunarodnog omladinskog gastronomskog festivala "Obnavljamo tradicije. Božić." Ovaj "ukusni" događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada. Na festivalu se održalo kulinarsko takmičenje među učenicima 20 stručnih škola, kao i 10 drugih škola.

Ovog puta, timovi iz Srbije, Bugarske i Republike Srpske su pokazali svoje veštine u pripremi božićnih jela, serviranju prazničnih stolova, kao i poznavanje tradicija svoje zemlje, zajedno sa timovima iz Moskve i različitih gradova Rusije.



Prvi put na takmičenju je učestvovao tim iz Srbije: Srećko Predić i Petar Mišić na čelu sa profesorom Nikolom Radišić iz Ekonomske - Trgovinske škole Požarevca.  Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen dvoma diplomama i ličnom nagradom predsednika Festivala. To je bio i povod da posetimo ekonosku školu i vidimo učenike i njihovog profesora na delu kako stvaraju ukusna jela koja su i nagrađena.

Profesor Nikola Radišić nam je a preneo svoje impresije sa ovog festivala.

Tim je uspeo da impresionira žiri kvalitetom kuvanja. Za kategoriju "Božićno hladno predjelo od rečne ribe" tim je pripremio pastrmku sa povrćem, kojom jako oduševio žiri. U kategoriji "Dekorisanje božićne trpeze" izvorom inspiracije za decu su postali stari ćilimi tkani po staroj tradiciji u Srbiji, stolnjaci, posuđe od gline, kukuruz, slama, suvo voće, pita sa višnjom, pršuta, kulen.
U kategoriji "Svetsko božićno pecivo" tim je predstavio božićnu česnicu. Za kategoriju "Božićno hladno predjelo od živine " tim je spremio rolat od pilećeg mesa. Takođe mladi kuvari su pripremili po pravom srpskom receptu i sami ukrasili božićni medenjaci, u kojima su uživali brojni gosti festivala.
Gosti se dugo zadržavali pored stola tima Srbije, probali jela, postavljali pitanja, uzimali intervju, pitali za recepte. Takvo iskreno interesovanje javnosti je postao još jednom nagradom za mlade kuvare. Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen dvoma diplomama i ličnom nagradom predsednika Festivala.



Puno su dobrih i lepih reči su rekli Srpskom timu organizatori festivala - kelar Sveto-Danilova patrijaršijskog manastira ijeomonah Feognost i predsednik "Centra obnove tradicija" Anna Karpinovič. Organizatori su izrazili želju da vide tim profesora Radišiča na međunarodnom gastronomskom festivalu u 2019.godine.




DETALJNIJE O SVEMU U PRILOGU.

 



Slične vesti

Požarevac u Ritmu Evrope i u novoj sezoni

7 Mar 2024, 14:27

Mladi iz Požarevca će i ove godine moći da se prijave za učešće na televizijskom takmičenju „Ritam Evrope“.

Požarevac i ove godine u "Ritmu Evrope"

9 Feb 2024, 14:21

Mladi iz Požarevca će i ove godine moći da se prijave za učešće na televizijskom takmičenju „Srbija u ritmu…

Mladim matematičarima, fizičarima i informatičarima nagrade su više od pukog broja

3 Jan 2024, 10:30

Gotovo da nema međunarodnog takmičenja sa kojeg se nisu vratili sa medaljama. Priča govori o najuspešnijim srednjoškolcima.

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDva nova leka za multipla sklerozu…

Na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države i koju je nedavno usvojila Vlada…

18 Mar 2024, 12:31

EkonomijaPolaganje kamena temeljca nove…

Za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE "Šoji Srbija" vrednosti…

18 Mar 2024, 12:29

DruštvoPrevencija i rana dijagnostika…

Mart je mesec posvećen borbi protiv maligniteta. Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva…

18 Mar 2024, 12:03

Kursna lista