MLADI KUVARI IZ POŽAREVCA IDU U MOSKVU NA MEĐUNARODNI GASTRONOMSKI FESTIVAL
   10 Jan 2019, 13:25    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


MLADI KUVARI IZ POŽAREVCA IDU U MOSKVU NA MEĐUNARODNI GASTRONOMSKI FESTIVAL

MLADI TIM KUVARA IZ POŽAREVCA PO DRUGI PUT NA MEĐUNARODNOM OMLADINSKOM  GASTRONOMSKOM FESTIVALU U MOSKVI! A ČIME ĆE IZNENADITI RUSKU PUBLIKU MLADI KUVARI IZ POŽAREVCA PROČITAĆETE U INTERVJUU KOJI JE PROFESOR NIKOLA DAO ZA RUSKO SRPSKI DIJALOG17.januara 2019.godine u Moskvi u savremenom, prestižnom mestu: u Istorijskom parku - «Rusija – moja istorija» će se održati 10. Jubilarni međunarodni omladinski gastronomski festival «Obnavljamo tradicije. Božić».  Organizatori festivala su Sveto-Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija.

Festival se organizuje na Božić i Vaskrs, ambasade različitih zemalja pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodnih tradicija. Istovremeno se organizuje takmičenje, gde se učenici kulinarskih koledža iz Rusije, Srbije, Bugarske, Belorusije i dr. takmiče u spremanju prazničnih jela i serviranju trpeze.Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Postoje četiri nominacije u okviru takmičarskog dela Festivala: jelo od ptice: savremene tehnologije pripreme tradicionalnog ruskog jela «Božićna guska», božićni kolač od ovsa, umetnička kategorija: «Kompozicija od prehrambenih proizvoda o temi  «10.Jubilejni međunarodni  gastronomski omladinski festival», dekorisanje božićne trpeze. Prvi put će se na Festivalu održati lično takmičenje učesnika u kategoriji: «Kulinarska istorija: hladno predjelo carskog stola za Božić 1913. godine».
Svaku nominaciju ocenjuje poseban profesionalni žiri. Sastav žirija čine specijalisti Instituta Hrane, Kulinarskih asocijacija, poznati šefovi kuhinje i poslastičari, istoričari, predstavnici globalnih medija. Žiri ocenjuje ukus, spoljašnji izgled, način, kvalitet, složenost pripreme, dekoraciju, znanje istorije ovog perioda i jela.
U okviru jubilejnog festivala biće predstavljen i raznovrstan kulturni program: master-klase, izložbe tradicionalnih božićnih stolova ambasada pravoslavnih zemalja, proizvode preduzeća narodnih zanata Rusije, prezentacije partnera Festivala.

Drugi godinu uzastopno će na lični poziv predsednika Festivala Ane Karpinovič učestvovati ekipa iz Srbije u takmičarskom delu Festivala. Tim se sastoji od dva mlada kuvara, učenika  trećeg razreda Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca, Ilije Gavrića i Aleksandra Radulovića i profesora kuvarstva i praktične nastave Nikole Radišića.
 Pored učešća u takmičarskom delu Festivala, ekipa  će održati tri master-klasa za učenike koledža ugostiteljstva «Caricino» i goste park-hotela «Vozdviženskoje» a takođe obići istorijske i kulturne znamenitosti Moskve.

Profesoru Nikoli Radišiću i njegovom učenicima  Ilije i Aleksandaru želimo mnogo uspeha i sreće, dostojno predstaviti školu, državu i upoznati rusku publiku i gostiju festivala sa svom raznolikošću i bogatstvom srpske kuhinje.Učešće tima Srbije ne bi bilo realizovano bez pomoći Ambasade Srbije u Ruskoj Federaciji, Ane Karpinovič – predsednice «Centra obnove tradicija», Olge Serebrovske - rukovodilaca projekta  «Pomozi delom» (portal Senica.ru) i Nebojše Jankovića, koji finansirao avionske karte timu Srbije, Sibinke Živanović - direktorke Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu.


 
 Pitali smo uspešnog i izuzetno skromnog profesora Nikolu Radišića o pripremama za takmičenje:
  - Nikola, drugi put učestvuješ u takmičenju takvog nivoa. Sa kakvim mislima ideš na festival? Na koje ste probleme naišli prilikom pripreme putovanja?

  - Da , ovo je već druga godina da učestvujemo na ovakvoj manifestaciji, prošlogodišnja je bila uvod u našu dalju saradnju. Problemi nisu predvidiva stvar, zato ih i zovemo problemi, vreba iz svakog ugla, jer ovo je daleki put, skup put, smeštaj, organizacija, birokratija ...  

 - Ove godine dolaziš sa novim timom. Upoznaj nas sa svojim učenicima - učesnicima takmičenja i reci nam kako se pripremate?  

 - Ove godine dolazim sa novim timom od dva učenika sa kojima radim već tri pune godine, ali prvi put negde zajednički nastupamo. Znate, put umetnosti je trnovit. Gastronomija je trnovit put, isto kao i cela organizacija i priprema za put. Pripremamo se lagano, osmišljamo koncept izrade, koncept serviranja, prezentacije, jer ove godine očekujem daleko više od prošle godine.

  - Šta očekuješ od učešća na Festivalu i od dolaska u Rusiju?   - Najiskrenije pre svega očekujem mnogo novih ljudi da upoznam, da razmenim iskustva kontakte, da se deca upoznaju sa drugim kulturama, da vide nešto novo. Naravno ni pobeda nam neće teško pasti.  

 - Vas očekuje veoma bogati program u Moskvi: pored učešća na festivalu i upoznavanja sa znamenitostima glavnog grada, ćete dati tri master-klasa.

Reci nam sa kojim ćete jelima srpske kuhinje upoznati rusku publiku?

  - Master-klas je jedna super stvar, naročito kada idete u drugu zemlju i želite da se predstavite na autentičan način, da se pokažete u najboljem svetlu i pokažete umeće ove nam naše male i sromne Srbije. Jela koja bi mogla da se nađu na meniju su razna tradiucionalna jela: pihtije, proja, gibanica, pasulj prebranac... ali o tome ćemo još razmatrati.  

 Profesoru Nikoli Radišiću i njegovom učenicima  Iliji i Aleksandru želimo mnogo uspeha i sreće, da dostojno predstave školu, državu i upoznaju rusku publiku i goste festivala sa svom raznolikošću i bogatstvom srpske kuhinje.  

 Zahvaljujemo se Tanji  Milenović-Kosturkov zameniku rukovodioca Centra međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog» na iscpnim i detaljnim informacijama o festivalu koji će se održati 17. Januara u Moskvi.Slične vesti

Trikovi modernih domaćica

14 Aug 2019, 10:38

Čišćenje, spremanje i čuvanje hrane, pranje veša i briga o najmilijima su obaveze sa kojima se svaka žena…

PUNJENE PAPRIKE PO RECEPTU NIKOLE RADIŠIĆA

13 Aug 2019, 12:25

NASTAVLJAMO DA KUVAMO SA  VRHUNSKIM  KUVAROM NIKOLOM RADIŠIĆEM, PROFESOROM U EKONOMKO TRGOVINSKOJ ŠKOLI KOJI ĆE PODELITI…

RECEPT ZA DANAŠNJI RUČAK: MEKSIČKA SALATA PO RECEPTU NIKOLE RADIŠIĆA

16 Jul 2019, 13:05

NASTAVLJAMO DA KUVAMO SA  VRHUNSKIM  KUVAROM NIKOLOM RADIŠIĆEM, PROFESOROM U EKONOMKO TRGOVINSKOJ ŠKOLI…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista