Mladi Braničeva obeležili Dan planete zemlje
   24 Apr 2023, 10:58    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Mladi Braničeva obeležili Dan planete zemlje

U organizaciji  Ekološkog pokreta ,,Eko straža’’ iz Beograda I Mesne zajednice Braničevo,u opštini Golubac, Dan planete zemlje 22.april,obeležen je akcijom čišćenja Srbije pod nazivom ,,Zavrni rukave’’,a cilj ove akcije bio je da se za jedan dan,na što većem broju lokacija u Srbiji,očisti što više smeća.

Mladi mesne zajednice Braničevo u ovoj akciji očistili su od raznovrsnog smeća nastalog bacanjem nesavesnih meštana ili donošenjem prilikom povećanja nivoa reke, desnu obalu reke Pek koja prolazi pored ovog naselja.U ovoj akciji prikupljeno je dvadesetak džakova raznovrsnog smeća I otpada koji se nalazio  pored I na  obali ove reke.

     -U  Braničevu već drugu godinu za redom organizujemo ovu akciju I tako smo se pridručili mnogobrojnim mestima u Srbiji koji danas sprovodoe ovu kampanju u okviru obeleževanja Dana planetete zemlje.Ovakve akcije sem očiglednog, a to je skupljanje smeća, imaju edukacioni, ali i motivacioni karakter. Pokazujemo nešto što Srbiji fali: a to je osećaj kolektiva i kritične mase koja odbija da živi na deponiji od države. Pokazujemo da smo spremni da izađemo iz svoje zone komfora za nešto više: da se borimo za kolektivno dobro kao jedinu stvar koja nas spašava iz bezumlja u kojem živimo.Na ovoj lokaciji želimo da pokupimo razno smeće koje je reka Pek donela ili neko neodgovoran bacio.Želimo da na ovaj način I odgovornim ponašanjem apelujemo na mlade I da im ugradimo u svest  kako treba da se ponašaju prema prirodi,kaže organizator ove akcije Aleksandra Bogdanović.

Kampanjom „Zavrni rukave” teži se skretanju pažnje javnosti i podizanju svesti građana o problemima odlaganja otpada u našoj zemlji.


Cilj kampanje je i mobilizacija građana radi stvaranja kritične mase odlučne da vrši pritisak na nadležne za sprovođenje sistemskih, korenitih i preko potrebnih promena u načinu upravljanja otpadom”, poručili su aktivisti Mesne zajednice Braničevo  sa ove akcije čišćenja desne obale Peka u blizini naselja Braničevo koja je jedna od 135 lokacija na kojima se sprovela ova akcija ,,Zavrni rukave’’ u Srbiji.
                               



Slične vesti

Počelo ozeljenjavanje u kompleksu SC “Požarevac”

15 Mar 2024, 12:01

Počelo je ozeljenjavanje u kompleksu SC “Požarevac”. Pored trenažnog centra učenici Poljoprivredne škole…

Investicioni samit za Zapadni Balkan u London, Srbiju predstavlja Brnabićeva

26 Feb 2024, 10:18

U Londonu se održava Investicioni samit za Zapadni Balkan koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj je, navode,…

Dan čistih planina je svaki dan na gondoli

26 Sep 2023, 13:57

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki gledano, taj dan predstavlja…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista