Mlade snage preuzimaju odgovornost
   26 May 2022, 12:25    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Mlade snage preuzimaju odgovornost

Veliki broj istraživanja pokazao je da je „Elektroprivreda Srbije“ jedan od najpoželjnijih poslodavaca u zemlji. Raditi u velikom i složenom sistemu kao što je EPS je čast, ali i velika odgovornost.

Pred zaposlenima, posebno u proizvodnim delovima EPS-a, mnogo je profesionalnih izazova. Posao traži punu posvećenost, stručnost i požrtvovanje, posebno u rudarskom sektoru, gde se proizvodni proces odvija pod otvorenim nebom u svim vremenskim uslovima. Iako je starosna struktura zaposlenih na Površinskom kopu „Drmno“ nepovoljna, ohrabruje činjenica da dolaze mladi kadrovi koji su rešeni da preuzmu odgovornost.

Jedan od njih je Dušan Stević, master inženjer rudarstva, koji je sa četiri godine radnog iskustva svojevremeno bio i najmlađi inženjer smene na PK „Drmno“. Posle šest godina ukupnog radnog iskustva postao je najmlađi šef nekog rudarskog sistema, konkretno prvog jalovinskog sistema. Sa devet godina radnog iskustva postavljen je za šefa ugljenog sistema. On je najmlađi šef i ugljenog rudarskog sistema na Površinskom kopu „Drmno“.

Stevićeva obaveza je da sa saradnicima obezbedi pouzdan rad i sigurnu proizvodnju, koja se na ugljenom sistemu odvija sa tri bagera, četiri bandvagena i osam pogonskih stanica. Na ugljenom sistemu radi oko 150 ljudi u četiri smene.

Dodaje da je srećan što je imao tu čast da zajedno sa zaposlenima na ugljenom sistemu i uz pomoć radnika pratećih službi održavanja ostvare istorijsku mesečnu proizvodnju od nešto više od milion tona uglja i da postave novi mesečni proizvodni rekord.

Stević je tokom školovanja imao praksu i bio upoznat s radom na površinskim kopovima. Ali tek kada je počeo da radi i kada se popeo na moćne rudarske mašine, shvatio je da rudarskom poslu čovek mora biti potpuno posvećen i da ga voli.

Za ovo vreme bilo je lepih i stresnih trenutaka, jer je kop živ, svakog dana se nešto dešava. Mora da se vodi računa o mašinama, ljudima i proizvodnji. Da bi ostvarili planirane zadatke, jasno je da moraju da funkcionišu kao porodica, da se uzajamno pomažu i komuniciraju.

Osim inženjera, kolektiv je podmlađen i tehničarima, i bravarima, i radnicima elektro službe i rudarskog zanimanja.Slične vesti

Novo ležište uglja "Kostolac zapad"

25 Jun 2022, 10:59

Za sigurnu budućnost snabdevanja ugljem biće otvoreno novo ležište uglja „Kostolac Zapad“Otvaranjem novog…

Završen remont ugljenog sistema

23 Jun 2022, 10:13

Završen je  remont ugljenog sistema na Površinskom kopu „Drmno“
 
 
Važna je…

Radovi na dubinskom predodvodnjavanju na PK "Drmno"

20 May 2022, 10:59

Privode se kraju radovi  na dubinskom predodvodnjavanju na PK „Drmno“

Na liniji kapaciteta…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista