Mišel doneo nove predloge, potreban angažovaniji pristup EU
   24 Apr 2018, 14:05        RTS    Maja Kostić


Mišel doneo nove predloge, potreban angažovaniji pristup EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na zajedničkoj pres konferenciji sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, da mu je Mišel izneo i neke nove predloge koji se tiču evropskog puta Srbije. Premijer Belgije poručio da ceni iskren i direktan dijalog sa Aleksandrom Vučićem kao i da Srbiju smatra knjučnim činiocem na Balkanu.
"Ne mogu o tim predlozima da kažem nešto više, dok to ne bude deo politke EU i dok neki neki drugi faktori ne budu sa tim predlozima saglasni", rekao je predsednik Vučić.
Primetio je samo da bi ti predlozi mogli biti interesantni u bududćnosti.
"Razgovarali smo o evropskom putu i najvažnija tema je da mi imamo najveću prepreku na putu ka EU, a to je sporazum koji treba postići sa Prištinom", rekao je Vučić.
Ističući da je to za nas teško pitanje, on je rekao da je svom sagovorniku preneo da je Srbija spremna na sporazumna rešenja.
"Lakih rešenja nema. Mi smo spremni za teške odluke, ali treba da postoji kompromis sa obe, a ne sa jedne strane", precizirao je.
Šarl Mišel je naveo da će, kada se bude ratio u Brisel, podeliti s kolegama "mišljenja i stavove ali i neke moguće postupke". 
"I u tom kontekstu razgovaraćemo i o ZSO, jer to je nešto gde treba da razgovaramo i gde mora da se radi", rekao je Mišel.
Dodao je da je s Vučićem razgovarao "o nekim mogućim postupcima, te o tome da bi mogli zajedno da isprobaju određene ideje".
Dodao je da će s kolegama iz EU razgovarati kako bi Unija mogla angažovanije da postupa i da bi mogla da iznađe stabilnije rešenje, prihvatljivo za sve.
Tako je odgovorio na pitanje kako zemlje koje baštine takve demokratske vrednosti i vladavinu prava, kao što je Belgija, gledaju na nepoštovanje međunarodnih sporazuma, poput Briselskog, odnosno na činjenicu da Priština kao potpisnica tog dokumenta pet godina ne sprovodi obaveze koje je sporazumom preuzela.

Vučić je dodao su on i belgijski premijer razgovarali o različitim pristupima određenim rešenjima i problemima, ali da je potrebno da region bude u vrhu prioriteta agende EU.
Dodaje da se nada da će biti još susreta, kao i da je pitanje Kosmeta pitanje budućnosti.
"Kao što smo uspeli da smanjimo javni dug, nezaposlenost, da imamo suficit, mislim da i ćemo imati šansu da i teške političke probleme rešimo", kazao je Vučić.
Vučić je rekao da je značaj Belgije mnogo veći nego što se to uopšte u regionu razume, a zahvalan je, kaže, premijeru Belgije na tome što smatra da Srbija treba da bude u vrhu prioriteta EU.
"Mišel je, za razliku od mnogih, ne samo čuo, nego i slušao šta je to što mi osećamo, mislimo i što je realno uraditi u budućnosti. Teško mi je da se setim da sam imao razgovor iz koga sam mnogo toga naučio", primetio je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao i da je pitanje KiM pitanje naše budućnosti, naših mladih, dece...i da je potrebno da reševamo probleme, kako ih ne bi nasledile buduće generacije, kao što smo mi sada nasledili probleme prethodnih generacija.
Vučić je rekao i da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je sada 542 miliona evra, da je rast broja turista iz Belgije 38,5 odsto, i da su u razgvoru posebno pohvalili bilateralnu policijsku saradnju.

 Slične vesti

Dačić za RTS: Ja počinjem razgovore sa posrednicima EP, stranke se uključuju u drugoj polovini marta

25 Feb 2021, 9:27

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da će početkom marta početi dijalog u kojem će učestovati on…

Evropski žig geografskog porekla i za proizvode iz Srbije

18 Feb 2021, 10:44

U trećem kvartalu ove godine konkurisaćemo za tri proizvoda – ariljsku malinu, fruškogorski lipov med i pirotski kačkavalj,…

Pregovori Srbije i EU-za vlast 2020. nije izgubljena godina, u civilnom sektoru nezadovoljni

5 Jan 2021, 10:02

Prvi put prošle godine, od 2014. i početka pregovora o članstvu u Uniji, Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 166 novih slučajeva…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u protekla dva dana zabeleženo…

25 Feb 2021, 17:11

HronikaTeška krađa u Petrovcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi, brzom i efikasnom akcijom,…

25 Feb 2021, 15:43

DruštvoDemantij Marka Stojakovića na…

Marko Stojaković, zamenik predsednika opštine Golubac, ponovo se oglasio povodom širenja…

25 Feb 2021, 13:58

Kursna lista