Ministri zemalja EU usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom
   13 Dec 2023, 10:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministri zemalja EU usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom

U Briselu ministri zemalja Evropske unije raspravljali su o proširenju Unije i usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom. Tempo pregovora odrediće vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, piše u zaključcima koje je usvojio Savet ministara EU. Usvojeni su zaključci o svim zemljama u procesu pristupanja, ali odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom prepustili su liderima Unije koji se u Briselu sastaju u četvrtak i petak.


U zaključcima koji su usvojeni danas, ponavlja se ranije poznati stav da će tempo pregovora o članstvu Srbije u EU odrediti vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.


Takođe, navodi se u zaključcima, da se od Srbije očekuje da uloži veće pojačane napore u reformi pravosuđa, u oblasti slobode medija i usklađivanja sa spoljnom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji.


Kad je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, od Beograda ali i od Prištine se očekuje da u potpunosti, bez odlaganja i preduslova, primene ono što je dogovoreno u okviru Sporazuma o putu ka normalizaciji i dogovora o implementaciji tog sporazuma, kako se kaže, što uključuje i formiranje zajednice Srpskih opština.


S druge strane, zemlje članice očekuju i traže od Evropske komisije i visokog predstavnika Žozepa Borelja da hitno do kraja januara predstave predloge za izmenu pregovaračkog Poglavlja 35, kako bi se u njega uključile i obaveze Srbije, kako je rečeno, koje proističu iz sporazuma o normalizaciji, putu ka normalizaciji i anekse o implementaciji koji je dogovoren u Ohridu.


"Predstavili smo i novi politički predlog da ubrzamo proces proširenja, plan za rast Zapadnog Balkana. Verujem da ćemo već sutra razgovarati o tome na samitu sa liderima regiona i da će dobiti podršku zemalja članica i Zapadnog Balkana“, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.


Ministri Evropskih poslova uspeli su danas da se dogovore o zaključcima o proširenju, jer su neke ključne i najspornije odluke prepustili liderima EU koji će se okupiti u Briselu na samitu u četvrtak i petak.


To se pre svega odnosi na odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom, na koju je mađarski premijer Viktor Orban najavio veto, tvrdeći da je pre toga potrebno sprovesti stratešku debatu unutar EU o odnosima sa Ukrajinom, ali je za sastanak lidera ostavljena i odluka o otvaranju pregovora sa Moldavijom, Bosnom i Hercegovinom i o statusu kandidata za Gruziju.


Sve ove odluke u ovom trenutku su pod velikim znakom pitanja, bez jasne potvrde kakav će  biti ishod razgovora na samitu evropskih lidera.


Usvojeni zaključci za Prištinu, izbori na severu da budu što pre, formirati ZSO
U zaključcima koji se odnose na Prištinu, navodi se da bi novi izbori na severu KiM trebalo da budu održani što je pre moguće i da bi na njima trebalo da aktivno učestvuju Srbi na KiM, bez ikakvih preduslova.


Takođe navodi se da će Savet tražiti od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ažurira dnevni red naredne kosovske Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se odrazile obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju. 


Kao i u delu zaključaka koji se odnose na Srbiju, u zaključcima u vezi sa Prištinom pozdravlja se postizanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, ali se izražava žaljenje zbog nedostatka sprovođenja ovih dogovora, kao i drugih neizvršenih obaveza koje proizilaze iz dijaloga. 


Beograd i Priština se pozivaju da bez odlaganja i preduslova, u potpunosti ispoštuju i primene ove obaveze, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština.


Pozivaju se Srbi na KiM da se vrate u prištinske instutucije.


Pozdravlja se pojačano prisustvo Kfora i, kao i u zaključcima o Srbiji, upozorava na posledice u slučaju da ne dođe do deeskalacije napetosti i na spremnost EU da uvede dodatne mere Beogradu i Prištini, ukoliko to bude potrebno. 


foto:europa.rsSlične vesti

Rat na istoku Evrope promenio volju Unije za proširenje, kakva je perspektiva Srbije

28 Mar 2024, 9:08

Otvaranjem pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, u regionu više nema nijedne države koja nije na putu evrointegracija.…

Danijel Apostolović novi šef Misije Srbije pri EU u Briselu

27 Mar 2024, 11:19

Za novog šefa misije Srbije pri EU u Briselu imenovan je Danijel Apostolović.


Ukazom predsednika Aleksandra…

Briselska deklaracija: Ubrzati integracije, Beograd i Priština da primene sporazume

14 Dec 2023, 10:24

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista