Ministri obrazložili zakone, sutra rasprava
   4 Oct 2017, 13:49        RTS    Maja Kostić


Ministri obrazložili zakone, sutra rasprava

Skupština Srbije posle skoro pet sati, problema sa elektronskim sistemom za glasanje i kvorumom, kao i nekoliko pauza, utvrdila dnevni red prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja. Ministri Branko Ružić i Rasim Ljajić obrazložili predloge zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i o elektronskom dokumentu. Sutra rasprava u načelu.

Nacionalna akademija za javnu upravu u potpunosti će transformisati javnu upravu i obezbediće efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike, izjavio je  ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Ružić je u Skupštini, Srbije gde je počela rasprava o Predlogu zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, rekao da će službenici što kroz opšte, što kroz posebne programe obuka sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

"Službenik mora, pre svega, da pravilno primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani, ma gde god bili u Srbiji, bili u ravnopravnom položaju", istakao je ministar, navodeći da sada u opštinama postoje različite procedure.

Akademija će, kaže, prvi put obezbediti obuke za sve službenike, što na republičkom, što na lokalnom nivou.

On je podsetio da republički nivo službenika ima kakvu-takvu podršku Službe za upravljanje kadrovima, ali da su se na lokalnom nivou "dovijali" sa raznim međunarodnim organizacijama kako bi se sprovele obuke, i to uglavnom za sprovođenje određenih zakona.

"Službenik mora da obavlja posao savesno i da radi u najboljem interesu svih građana, da poštuje pravila i služi za primer drugima, a nama u Vladi Srbije je da obezbedimo uređen sistem koji će biti pravičan i koji neće demotivisati službenike, kao i da uvedemo mogućnost za napredovanje, nagrađivanje, kako bi tu motivaciju za rad podigli", istakao je Ružić. 

Ministar je naglasio da će Akademija biti otvorena i za građane koji ne rade u upravi, a žele da nauče više o radu javne uprave i bolje kontrolišu njen rad, kao i da preopoznaju neke aktivnosti.
 Slične vesti

U petak zaseda gradištanski parlament

17 Oct 2020, 10:09

Odbornici Skupštine opštine Veliko Gradište u petak raspravljaće o realizaciji budžeta u prvih šest…

Rebalansom gradski budžet smanjen za oko 139 miliona dinara

9 Oct 2020, 13:59

Rebalansom buddžet grada Požarevca manji za oko 139 miliona dinara. Posledice nastale usled pandemije koronavirusa glavni…

Rebalans budžeta pred požarevačkim odbornicima

3 Oct 2020, 12:27

U petak zaseda požarevačka skupština. Sednica će se održati u Centru za kulturu Požarevac.
Predrag Mijatović,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista