Ministarstvo privrede podstiče preduzetništvo
   28 Jan 2022, 10:23    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Ministarstvo privrede podstiče preduzetništvo

Ministarstva privrede raspisalo je  tri javna poziva, na osnovu kojih će se privrednim subjektima staviti na raspolaganje 600 miliona dinara bespovratnih sredstava. Pomenuta sredstva namenjena su za podsticanje preduzetništva kroz tri programa podrške – razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladima.


Sva tri programa ministarstva privrede realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj, tako da će ukupna vrednost podržanih projekata biti višestruko veća.

Javni pozivi ministarstva privrede za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladima oglašeni su juče i biće otvoreni do utroška sredstava.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava.Reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava, koja čine do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.Za početnike u poslovanju Ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija bespovratnih sredstava, koja čine do 30 odsto investicije, odnosno do 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.Ova sredstva namenjena su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju sprovodiće se u ovoj godini, nakon uspešnog pilot-programa u 2021. godini.

Kroz Program je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladima do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika.

Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava, koja čine do 35 odsto investicije, odnosno do 45 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.Ministarstvo privrede, pored razvojnih projekata, u kontinuitetu stavlja akcenat na podršku mladima i početnicima u biznisu, kao i podršku ženskom preduzetništvu.Cilj je da ohrabri i pomogne što više ljudi da započnu, razvijaju i unapređuju svoje poslovanje u Srbiji, u čemu mogu da računaju na podršku resornog ministarstva.


Informacije i dokumentacija za sva tri programa podrške dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede.Slične vesti

Hotel "Slavija" prodat kompaniji "Matijević"

18 Jan 2024, 13:37

Ministar privrede Slobodan Cvetković potpisao je ugovor o prodaji hotela "Slavija" sa predstavnicima kompanije…

Čadež: IT sektor i građevina glavni pokretački motori srpske privrede

11 Jan 2024, 11:20

I ove godine pred srpskom privredom je mnošto izazova za čije će rešavanje biti potrebno znanje, strpljenje,…

Predstavnici turističke privrede, državnih ustanova i medija iz Republike Srpske u poseti Zlatiboru

9 Sep 2023, 10:55

Predstavnici turističke privrede, državnih ustanova i medija iz Republike Srpske su u periodu od utorka 05. septembra, do…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista