Ministarstvo privrede daje bespovratna sredstva za nabavku opreme - koji su uslovi za zainteresovane
   1 Jun 2022, 9:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministarstvo privrede daje bespovratna sredstva za nabavku opreme - koji su uslovi za zainteresovane

Od danas počinje projekat "Oprema za privredu". Realizuje ga Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom i Delegacijom Evropske unije. Reč je o bespovratnim sredstvima za finansijsku pomoć preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme. Ministarka privrede Anđelka Atanacković kaže za RTS da je procedura pojednostavljena.Ministarstvo privrede taj projekat sprovodi od 2015. godine i do sada je realizovano više od 3.400 projekata. Do sada su sredstva iz Ministarstva privrede bila 1,9 milijardi dinara, a novitet od ove godine je da se na tu cifru dodaje još 10 miliona evra iz fondova EU.
  Anđelka Atanackoviće je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da Ministarstvo privrede i ove godine ima četiri programa koje podržava, za šta je iz budžeta izdvojeno dve i po milijarde dinara. 

"Ove godine, i prošle, najviše su zaintereovani naši građani za kupovinu opreme, za taj program. Svi preduzetnici koji se bave proizvodnom i građevinskom delatnošću, na primer, oni mogu prvenstveno da konkurišu i koji su poslednje dve godine radili dobro. Ova sredstva su prepoznata od EU kao dobar program i oni su se ove godine uključili zajedno sa nama. Dali su bespovratna sredstva, takođe, i tehničku podršku - 11 miliona evra i naših 1,9 milijardi dinara, to je negde oko 3,1 milijarde ove godine opredeljeno za kupovinu opreme za naša preduzeća. To je stvarno odlično", navela je Atanackovićeva.

Prema njenim rečima, tu su 25 odsto besplatna sredstva od vrednosti opreme i uz pet odsto svog učešća, a ostatak ide preko lizing kuća i lizing banaka koje imaju ugovore sa Ministarstvom privrede i sa vrlo povoljnim kreditima.

"To je stvarno nešto najpovoljnije za naše preduzetnike, oni to prepoznaju i koriste stvarno dosta", naglasila je Atanackovićeva. Svako ko bude konkurisao na vreme i bude imao podlogu, kaže, dobiće sigurno sredstva, jer je softverom procedura pojednostavljena.

"Brzo ide i po redosledu kako budu konkurisali", navodi Atanackovićeva. Pet miliona dinara je maksimalna vrednost bespovratnih sredstava, a minimalna 500.000 dinara, s tim što mogu sve da vide na sajtu preduzetnistvo.gov.rs, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

"U Ministarstvu privrede 8. juna biće veliki skup i preduzetnika i svih učesnika, tu će biti i predstavnik EU i Privredne komore. Predstavićemo program detaljnije, tako da će i preko lokalnih stanica moći preduzetnici da se upoznaju i konkurišu što pre i dobiju sredstva", naglasila je Atanackovićeva.


Napominje da je sada najviše zainteresovanih oko ekoloških efekata za solarne panele.

"Imaju tu šanse dosta da konkurišu i dobiju i da smanjimo bar utrošak električne energije", zaključila je Atanackovićeva.Slične vesti

Čadež: Nema potrebe da građani razmišljaju o tome da li će imati hrane

23 Jun 2022, 9:55

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da je potražnja u prodavnicama stabilizovana i da ljudi više…

Agencija "Standard i Purs" zadržala kreditni rejting Srbije na BB plus

11 Jun 2022, 9:37

Rejting agencija "Standard i Purs" zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou od BB+, uz stabilne izglede za…

Ministarstvo privrede podstiče preduzetništvo

28 Jan 2022, 10:23

Ministarstva privrede raspisalo je  tri javna poziva, na osnovu kojih će se privrednim subjektima staviti na raspolaganje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista