Ministarstvo pozvalo fakultete da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu
   27 Feb 2024, 12:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministarstvo pozvalo fakultete da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.


Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SKASSS), u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, i uz uvažavanje autonomije visokoškolskih ustanova, navodi se u saiopštenju Ministarstva.


Kako se navodi, Ministarstvo pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Srbiji da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće, kojim pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.


Dodaje se da Vlada i Ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda, zbog čega je formirana Radna grupa za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – nadležnih ministarstava, visokoškolskih ustanova, studentskih predstavničkih tela , udruženja studenata i sindikata.


Cilj te odluke je da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje će obezbediti finansijsku održivost visokoškolskih ustanova.


Podseća se da se iz budžeta Srbije opredeljuju sredstava za rad i materijalne troškove visokoškolskih ustanova i utvrđuju kvote za upis studenata čije se studije finansiraju iz budžeta, da Ministarstvo obezbeđuje više od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a da će država finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao što su Kampus BIO4, zgrade Fakulteta muzičkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Nišu.


"Ministarstvo prosvete nastaviće da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajući studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova", navodi se u saopštenju.Slične vesti

Ministarstvo prosvete: Nedelja sećanja i zajedništva u školama od 7. do 10. maja

20 Apr 2024, 10:42

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi…

Inkluzija u školama - empatiju nemaju ni deca ni odrasli

16 Apr 2024, 12:14

Inkluzija je u potpunosti zaživela u obrazovnom sistemu Srbije, sudeći prema izveštaju Zaštitnika građana.…

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole osvojili prvo mesto za promociju Požarevca

13 Apr 2024, 12:14

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju, koje je početkom aprila…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista