Ministarstvo kulture: I dalje ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti kulturno nasleđe na KiM
   17 Mar 2023, 10:48    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministarstvo kulture: I dalje ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti kulturno nasleđe na KiM

Ministarstvo kulture saopštava da je i danas, 19 godina nakon pogroma, kulturna baština na teritoriji Kosova i Metohije svakodnevno ugrožena skrnavljenjem, uništavanjem i falsifikovanjem, kao i da je na delu kontinuirana zloupotreba srpskog kulturnog i crkvenog nasleđa. Svim raspoloživim sredstvima i dalje ćemo odgovarati i braniti kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji od svih nasrtaja, poručuje Ministarstvo.


Ministarstvo kulture napominje da domaća i svetska javnost ne sme da zaboravi da su pre 19 godina, ugrožavanjem ljudskih prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, paljene crkve i manastiri, skrnavljena groblja i kulturna baština, koji su simbol postojanja i trajanja srpskog naroda na teritoriji koju naseljava vekovima.Ministarstvo podseća da je u martovskom nasilju proterano više od 4.000 Srba, potpuno je uništeno ili oštećeno 35 srpskih crkava i manastira od kojih polovinu čine zaštićeni spomenici kulture, među njima su i manastir Devič, manastir Svetih arhangela u Prizrenu, Crkva Bogorodice Ljeviške i Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.


"Nestalo je ili uništeno više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, odeždi, kao i crkvenih knjiga venčanih i krštenih. U Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zapaljenoj iznutra, oskrnavljen je oltarski prostor, Časna trpeza razbijena, a njen živopis od neprocenjive vrednosti, među kojima su freske iz 13. veka, oštećen", navodi se u saopštenju. 


Ističu i da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja, manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti, na kojoj se nalaze do današnjih dana. Takođe, međunarodna organizacija "Evropa Nostra" svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu.


"Istovremeno, izgradnja puta, od strane vlasti u Prištini neposredno uz manastir Visoki Dečani, direktno ugrožava ovu zadužbinu kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka koja uživa status svetske kulturne baštine. Ideja da neposredno pored pravoslavnog hrama prolazi saobraćajna magistrala suprotno je svim standardima zaštite spomenika pod okriljem Uneska. Paralelno sa izgradnjom puta predstavnici lokalne samouprave odbijaju da implementiraju čak i odluku privremenih institucija u Prištini da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje", naglašava Ministarstvo kulture.


Ukazuju i da ovi primeri, kao i skoro svakodnevno ugrožavanje, nasilni, vandalski i anticivilizacijski odnos prema srpskom kulturnom i crkvenom nasleđu, koje je deo baštine čovečanstva, i njegova uporna zloupotreba u dnevno-političke svrhe od strane Prištine, "pokazuje da već decenijama na Kosovu i Metohiji postoji namera da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđa Kosova falsifikovanjem prošlosti i zanemarivanjem istorijskih činjenica".


"Česti primeri da se srpsko nasleđe na KiM pripiše albanskom ili 'kosovskom' kulturnom nasleđu samo su decenijski pokušaji falsifikovanja istorije. To potvrđuju zahtevi koji dolaze iz Prištine za takozvano 'vraćanje artefakata', što je samo jedna u nizu zloupotreba kulturne baštine i pokušaj obmanjivanja javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija", dodaju iz Ministarstva kulture.


Poručuju i da Republika Srbija i Ministarstvo kulture ne odustaju od borbe za istinu i u skladu sa istorijskim činjenicama, pravnim normama i dobrim običajima civilizovanog sveta, kao i da će svim raspoloživim sredstvima i dalje odgovarati i braniti kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji od svih nasrtaja.


"Apelujemo na sve međunarodne organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa da sa velikom pažnjom i u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima doprinesu očuvanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenjuSlične vesti

Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

17 Mar 2023, 10:45

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje…

Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite

16 Mar 2023, 9:55

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da očekuje da će predsednik Srbije večeras…

Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum

15 Mar 2023, 9:43

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da je jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista