Ministarstvo: Tolerancija je prava mera za kvalitetan život
   16 Nov 2023, 9:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministarstvo: Tolerancija je prava mera za kvalitetan život

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglasilo je danas da je vrednost tolerancije pozitivno prihvatanje, poštovanje i uvažavanje svakog oblika različitosti, prava mera za kvalitetan suživot svih građanki i građana ne samo u jednom društvu nego i na čitavoj planeti.

Ministarstvo podseća da se Međunarodni dan tolerancije obeležava 16. novembra na poziv Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i da je tog dana 1995. godine usvojena Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.


Kako se navodi, tolerancija nas uči kako da harmonizujemo različitosti u jednom društvu, a njena osnova su empatija, moralne vrednosti i poštovanje ljudskog dostojanstva.


"U tom smislu, i u Republici Srbiji smo posvećeni izgradnji društva čiji građani treba da poštuju i uvažavaju različitosti kultura, običaja, navika, stepena obrazovanja, fizičkog izgleda, životnog doba, imovnog stanja i svega onog što druge ljude čini drugačijima od nas", navodi se u saopštenju.


Dodaje se da bez tolerantnih pojedinaca nema tolerantnog, prosperitetnog društva, a bez tolerantnih društava nema ni tako neophodne tolerancije u svetu, koji je sublimacija svih različitosti našeg univerzuma.


"Ljudska bića, to se posebno mora osvestiti danas na Međunarodni dan tolerancije, rađaju se kao različita i imaju pravo i slobodu da se kroz život razvijaju i žive takvi kakvi jesu, u miru i razumevanju sa drugima", navodi Ministarstvo.


Ministarstvo je najavilo i da će u danima aktivizma, koji traju do 10. decembra, kada se obeležava Dan ljudskih prava, podsećati na sve univerzalne vrednosti koje su garant poštovanja i unapređenja ljudskih prava.


"U ovoj godini svet obeležava i veliki jubilej Univerzalne dekleracije o ljudskim pravima - 75 godina od donošenja ovog dokumenta što je prilika i obaveza svih da se ukaže na neophodnost očuvanja dostignutih standarda i kontinuiranog zajedničkog delovanja za dalji napredak u očuvanju i zaštiti ljudskih prava", navodi Ministarstvo.


Ističe se da moramo, kao društvo koje želi da sačuva sećanje na svoju prošlost, a da u sadašnjosti kontinuirano razvija kulturu ljudskih prava kroz međugeneracijsku solidarnost, multikulturalnost i unapređenje ljudskih prava u svim područjima društvenog života, biti svesni odgovornosti za budućnost u pogledu negovanja tolerancije i promovisanja tolerantnog ponašanja uvek i na svakom mestu.Slične vesti

Održan visokopolitički dijalog o reformi javne uprave

18 Nov 2023, 10:04

Održan visokopolitički dijalog o Reformi javne uprave: Izrada sveobuhvatnih politika za privlačenje, motivisanje i zadržavanje…

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio opštinu Golubac

6 Sep 2023, 14:03

Ministar u Vladi Srbije za brigu o selu, Milan Krkobabić,  posetio je Golubac i sa predsednikom opštine dr Nebojšom…

Ministarstvo: Svi podaci javne uprave i poverljiva dokumenta Vlade zaštićeni

18 Jan 2023, 9:54

Povodom učestalih pretnji na društvenim mreža po pitanju informacione bezbednosti i objava da su kompromitovani poverljivi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista