Ministarka Zorana Mihajlović obišla Termoelektranu u Kostolcu
   25 Dec 2020, 13:33    Kostolac    SAT TV    Marija Topalović


Ministarka Zorana Mihajlović obišla Termoelektranu u Kostolcu

Zorana Mihajlović ministarka rudarstva i energetike obišla radove na trećem bloku TEKO B. Namera joj je bila, kako je istakla, da pošalje jasnu poruku da neke stvari neće biti tolerisane bez obzira na ugovor koji jeste ključ u ruke ali da ministarstvo i EPS neće stajati po strani kada je ovo gradilište u pitanju.

Milorad Grčić vd. direktora EPS kazao da su radovi na trećem bloku TEKO B  u startu kasnili pet godina. Ugovor je potpisan 2013. a ozbiljniji radovi su započeti 2018. godine. Zbog važnosti investicije 350 MW bloka, po Grčićevim rečima veoma je važno da se što pre završi i bude na mreži.
Grčić je podsetio da je 2018.godine počela izgradnja dimnjaka, što je donelo veliku radost jer se nakon pet godina počelo sa radovima.

Radovi na trećem bloku TEKO B-a su najveće i veoma je važno gradilište u energetskom sektoru Srbije.
Zorana Mihajlović ministarka rudarstva i energetike je istakla da će pokušati u saradnji sa EPS-om i CMEC-om da nadoknadi kašnjenje. Po njenim rečima nagoveštaj izvođača da bi radovi trebalo da budu završeni krajem 2021. godine je neprihvatljiv.
Ministarstvo rudarstva i energetike imenovalo je tim koji će zajedno sa timom EPS-a biti na gradilištu.
Po ministarkinim rečima, na gradilištu nedostaju radnici i inženjeri i efikasnost a da je zadatak direktora i nje da učine da se radovi ubrzaju. Dalje je istakla da EPS-u treba ovaj blok i nove investicije. Mihajlović je najavila izgradnju hidroelektrane na Drini i ulaganje u zaštitu životne sredine.

Izgradnja novog termo bloka „Kostolac B3“ planirana je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima. EPS-ove investicije u TE „Kostolac“ omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašino gradnje. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, zatim sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta. Projekat se realizuje uz uspešnu saradnju sa Rumunijom, u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu. Tehničke karakteristike novog bloka podrazumevaju vrednost emisija u dozvoljenim graničnim vrednostima: sumpor-dioksid ispod 150 miligrama po metru kubnom, azotni oksidi ispod 200 miligrama po metru kubnom i praškaste materije ispod 10 miligrama po metru kubnom.Slične vesti

Ana Brnabić i Zorana Mihajlović danas posetile TE Kostolac B

28 Apr 2021, 15:25

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“ je završeno u potpunosti i radi punim kapacitetom. Tim povodom…

Naziru se obrisi bloka B3 u Kostolcu-još jedan "Đerdap" na suvom

12 Mar 2021, 9:45

Ugovor o izgradnji bloka B3 u termoelektrani "Kostolac B" Vlada Srbije i EPS potpisali su sa kineskom kompanijom…

Premašen destomesečni plan proizvodnje

17 Nov 2020, 11:07

Kostolačke Termoelekrtrane premašile su desetomesečni plan u 2020. Godini. Elektroenergetskom sistemu predale su…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista