Ministarka rudarstva i energetike obišla radove na izgradnji vetroparka Kostolac
   22 May 2024, 7:47    Beograd    MRE    Marija Vajner


Ministarka rudarstva i energetike obišla radove na izgradnji vetroparka Kostolac

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas radove na izgradnji vetroparka „Kostolac“, prvog vetroparka „Elektroprivrede Srbije“.

Vetropark „Kostolac“ pravi je primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije. Ovim projektom, kao i solarnom elektranom „Petka“,  koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za jednu novu „Elektroprivredu Srbije“, poručila je ministarka.

Ona je dodala da će Ministarstvo, kao i do sada, budno pratiti nastavak gradnje vetroparka. „Bilo je određenih kašnjenja zbog pomeranja rokova projektovanja. Država je svoj posao kada je reč o dozvolama za sada završila i sada je na izvođaču da radove završi u predviđenom roku. Završene su sve saobraćajnice i pristupni putevi, a u toku su radovi na temeljima i platformama. Deo opreme je već stigao, a ostatak je na putu iz Španije, Turske i Kine. Očekujemo da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto kako bismo početkom naredne godine imali novi vetropark na mreži“, rekla je Đedović Handanović.

Obilasku radova na  lokacijama buduće vetroelektrane Ćirikovac i Klenovnik prisustvovali su Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Živković je naglasio da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage  66 MW proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.

„Investicija je vredna 144 miliona evra, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona, dok je 80 miliona zajam KfW banke uz grant od 1,8 miliona evra. Ovaj projekat deo je promena proizvodnog portfolija EPS-a, odnosno deo jednog od najvažnijih razvojnih zadataka kompanije, a to je uvećanje udela obnovljivih izvora energije", rekao je Živković.

Govoreći o značaju izgradnje vetroparka za Kostolac i Požarevac, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca podsetio je da je vetroelektrana samo jedan od projekata koje realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS u tom delu Srbije.

„Mnogo je investicija već realizovano, a više njih je u toku, poput novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B, dakle prvo značajno proširenje energetskih kapaciteta dešava se upravo u Kostolcu. Dugujemo i veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i Ministarstvu energetike za izgradnju trafostanice Požarevac 2“, izjavio je Pavlović.

Foto: MRE
 Slične vesti

Đedović Handanović: Nećemo raditi ništa što nije usaglašeno sa EU i Nemačkom, mapa puta u narednih šest meseci

20 Jul 2024, 9:54

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže za RTS da ništa što je juče potpisano sa Evropskom unijom…

Zajmovi EBRD-a u Srbiji - koje su prednosti projekta modernizovanog daljinskog grejanja

11 Jul 2024, 11:52

Prošle godine smo imali vrlo visok nivo investicija, rekordnih 850 miliona evra u 28 projekata. Srbija se prvi put…

Zašto ne treba da strahujemo od nuklearnih elektrana, za RTS objašnjava svetski stručnjak Đurica Tankosić

11 Jul 2024, 11:19

Svetski stručnjak u oblasti nuklearne energetike Đurica Tankosić rekao je za RTS da juče potpisani Memorandum o korišćenju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista