Ministarka Đedović za RTS: Akcenat da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje
   31 Oct 2022, 9:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministarka Đedović za RTS: Akcenat da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima, kaže ministarka.


U subotu i nedelju toplim probama neke toplane su već smlačile radijatore. "Beogradske elektrane" tople probe počele su jutros,  a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja.


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je pomerena grejna sezona, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli, toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli.


U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.


"Ono što možemo da kažemo, da ukoliko građani budu štedeli, građani će moći da uštede - od 15 do 30 posto će biti uštede ako do njih dođe. Apel još jednom da se građani racionalno i odgovorno ponašaju, kao što smo se i mi ponašali u oktobru, pa smo pomerili početak grejne sezone", napomenula je Đedovićeva.


Ono što je najvažnije jeste da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Bilo je dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja.


Đedovićeva kaže da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili.


"Tokom zime, da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas", istakla je ministarka energetike.


Đedovićeva je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa, država subvecioniše i jedno i drugo.


"Većina zemalja subvenconiše svoje energenetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi", kaže ministarka.


Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama.


Đedovićeva kaže da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, a i u narednom periodu država će, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.


Bitno da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe 
Premijerka je u svom ekspozeu najavila 12 milijardi evra ulaganja u energetiku – završetak Bloka 3 u Kostolcu, gasnog interkonektora sa Bugarskom.


"Bitno da završimo šta smo počeli, 2023. dobićemo 350 novih megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi i to jeste bitno za stabilnost sistema, bitno da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, naftovodi su nam potrebni. Obnovljivim izvorima moramo da se bavimo. Sve obnovljive izvore naša mreža može da podnese. Potrebne su nam reverzibilne elektrane, mislim na Bistricu i Đerdap 3 da se realizuju, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije", istakla je ministarka.


Đedovićeva je rekla da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. "Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, javna preduzeća, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje električnom energijom", kaže ministarka.


"Za početak da preguramo zimu, na evropskom kontinentu je rat, koji je u određenoj meri i energetski. Mi ćemo sve da uradimo da obezbedimo sigurnost i stabilnost", zaključila je ministarka Đedović.Slične vesti

Plaćanje grejanja po potrošnji u Beogradu nije zaživelo - kome se isplati ugradnja kalorimetra

25 Nov 2023, 9:56

Plati koliko potrošiš, najpošteniji je princip, pod uslovom da može da se uvede. Već deceniju i po u Beogradu postoji zakonski…

Sanacija dela prenosnog cevovoda u ulici Čede Vasovića

10 Nov 2023, 11:35

Zbog sanacije dela prenosnog cevovoda u ulici Čede Vasovića, u petak, 10.11.2023. godine bez grejanja će biti potrošači…

Na popustu struja, gas i grejanje - ko ima pravo na olakšice

27 Oct 2023, 9:34

Do marta, računi za struju penzionerima sa najnižim primanjima dodatno se umanjuju za hiljadu dinara. Vlada je Izmenama…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista