Ministarka Đedović za RTS: Akcenat da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje
   31 Oct 2022, 9:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ministarka Đedović za RTS: Akcenat da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima, kaže ministarka.


U subotu i nedelju toplim probama neke toplane su već smlačile radijatore. "Beogradske elektrane" tople probe počele su jutros,  a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja.


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je pomerena grejna sezona, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli, toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli.


U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.


"Ono što možemo da kažemo, da ukoliko građani budu štedeli, građani će moći da uštede - od 15 do 30 posto će biti uštede ako do njih dođe. Apel još jednom da se građani racionalno i odgovorno ponašaju, kao što smo se i mi ponašali u oktobru, pa smo pomerili početak grejne sezone", napomenula je Đedovićeva.


Ono što je najvažnije jeste da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Bilo je dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja.


Đedovićeva kaže da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili.


"Tokom zime, da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas", istakla je ministarka energetike.


Đedovićeva je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa, država subvecioniše i jedno i drugo.


"Većina zemalja subvenconiše svoje energenetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi", kaže ministarka.


Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama.


Đedovićeva kaže da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, a i u narednom periodu država će, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.


Bitno da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe 
Premijerka je u svom ekspozeu najavila 12 milijardi evra ulaganja u energetiku – završetak Bloka 3 u Kostolcu, gasnog interkonektora sa Bugarskom.


"Bitno da završimo šta smo počeli, 2023. dobićemo 350 novih megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi i to jeste bitno za stabilnost sistema, bitno da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, naftovodi su nam potrebni. Obnovljivim izvorima moramo da se bavimo. Sve obnovljive izvore naša mreža može da podnese. Potrebne su nam reverzibilne elektrane, mislim na Bistricu i Đerdap 3 da se realizuju, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije", istakla je ministarka.


Đedovićeva je rekla da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. "Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, javna preduzeća, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje električnom energijom", kaže ministarka.


"Za početak da preguramo zimu, na evropskom kontinentu je rat, koji je u određenoj meri i energetski. Mi ćemo sve da uradimo da obezbedimo sigurnost i stabilnost", zaključila je ministarka Đedović.Slične vesti

Do 17 časova nekoliko ulica bez grejanja

1 Feb 2023, 11:47

Danas do 17 časova, usled intervencije na delu prenosne mreže bez grejanja će biti korisnici u sledećim ulicama: Lole Ribara…

U četvrtak deo grada bez grejanja

1 Feb 2023, 9:13

U četvrtak, 2. februara, od 10 do 12 časova, zbog radova na tekućem održavanju toplopredajnih stanica bez grejanja će biti…

Radovi na toplovodnoj mreži u tri ulice

17 Jan 2023, 13:06

Danas do 15 časova, usled intervencije na delu distributivne mreže, bez grejanja će biti korisnici u ulicama Tršćanska,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista