MINISTAR NAJAVIO RAZVOJ ORGANSKE PROIZVODNJE U SRBIJI
   27 Mar 2017, 14:06        Blic    Maja Kostić


MINISTAR NAJAVIO RAZVOJ ORGANSKE PROIZVODNJE U SRBIJI

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio danas da organska proizvodnja ima veliki potencijal u našoj zemlji i će ministarstvo inistirati na njenom razvoju u narednom periodu.
Nedimović je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije “Organska proizvodnja u Srbiji - na putu ka organskom” u Privrednoj komori Srbije rekao da je poljoprivredno zemljište u Srbiji usitnjeno,ali da to može za organsku proizvodnju da bude prednost pošto se poljoprivrednici mogu lakše prilagoditi tržištu.
“Postoji velika potražnja za organskim proizvodima na tržištu”, naglasio je Nedimović.
Kako kaže, postoji veliki broj ugovora između kooperanata i kupaca odnosno za 80 odsto ugovorene proizvodnje.
Ministar je naglasio da je ugovorena poljoprivredna proizvodnja upravo ono što je potrebno srpskoj poljoprivredi, jer garantuje stalnost i stabilnost.
Nedimović je naveo da se u Srbiji oko 15.800 hektara zemlje koristi za organsku proizvodnju i izrazio čekivanje da će u narednom periodu mnogo više.
Konferenciju organizuje Centar za organsku proizvodnju PKS uz podršku Nemačko - srpske razvojne saradnje.
Formiranje Saveta za bezbednosti hrane, koji će se izjasniti i o GMOMinistar je najavio da će u narednih sedam do 10 dana biti formiran Savet za bezbednost hrana, koji će se u narednom periodu izjasniti po pitanju restriktivnih odredbi Zakona o GMO, koje sprečavaju ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.
Nedimović je odgovarajući na pitanja novinara u PKS rekao da će to telo u užem sastavu biti formirano u tom periodu i da će na naučnoj osnovi analizirati funkcionisanja čitavog sistema.
“U tom sastavu će biti ljudi koji su eksperti iz oblasti medicine ishrane i farmacije i oni treba da nam daju odgovore i na ova pitanja (o GMO). Bilo kakva politička odluka pre stručne odluke mislim da bi bila preuranjena”, rekao je Nedimović.
On je kazao da je činjenica da ako želimo u STO moramo da ispinimo neke uslove po pitanju GMO.
“Krajnja odluka je na Srbiji, odnosno na nama. Pre struke nećete dobiti moje mišljenje. Važno je šta misli struka, država i narod. Ipak, važno da tu ne pogrešimo, jer samo jednom imamo pravo u ovom slučaju”, naveo je Nedimović.Slične vesti

UPUTSTVO ZA VLASNIKE STOKE I PČELARE ZA DOBIJANJE ODOBRENJAZA KRETANJE

1 Apr 2020, 12:06

SVI VLASNICI STOKE I PČELARI U SLUČAJU OBAVLJANJA NEOPHODNIH POSLOVA IZ OBLASTI STOČARSTVA I PČALRSTVA ATOKOM PERIODA ZABRANE…

Mraz i sneg obrali gotovo sve kajsije

26 Mar 2020, 11:15

Mada će se tek za nekoliko dana tačno znati koliko su prolećni mraz i sneg naškodili uopšte voću, predsednik Udruženje voćara…

INFORMACIJA ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

26 Mar 2020, 10:32

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja (17:00-05:00 časova), svaki…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSIGURAN KORAK KA ENERGETSKOJ NEZAVISNOSTI…

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE POTPISALA JE PRELIMINARNI SPORAZUM O SARADNJI NA ZAVRŠETKU IZGRADNJE…

7 Apr 2020, 12:11

DruštvoVETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUT…

VETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUT POŽAREVAČ OBAVEŠTAVA JAVNOST  DA JE ORGANIZACIONI…

7 Apr 2020, 12:04

DruštvoGrađani mogu uživo da prate izgradnju…

U krugu Vojnomedicinskog centra (VMC) Karaburma u Beogradu u toku je rekonstrukcija postojećeg…

7 Apr 2020, 11:29

Kursna lista