Milivojević za RTS: Izveštaj EK pokazuje da je Srbija posvećena reformskom procesu
   9 Nov 2023, 12:05        rts    Elena Marjanović


Milivojević za RTS: Izveštaj EK pokazuje da je Srbija posvećena reformskom procesu

Evropska komisija objavila je godišnji izveštaj o Srbiji. Diplomata i politički analitičar Zoran Milivojević rekao je za RTS da izveštaj u osnovi pokazuje da je Srbija posvećena reformskom procesu i potvrđuje evropski put Srbije. Ocenio je da je važno i to što Evropska komisija pozdravlja politiku Srbije u odnosima sa susedima i u regionalnoj saradnji, ali i u ekonomskom pogledu.


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre predao je juče predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić Izveštaj Evropske komisije o Srbiji. Premijerka je ocenila da Izveštaj predstavlja presek onoga što je urađeno poslednjih 12 meseci kako bi se približio naš pravni okvir evropskom i da nema oblasti u kojoj je zabeleženo nazadovanje.Predsednik Aleksandar Vučić je poručio da je važno da Srbija nastavi evropskim putem, ali i da sačuva svoje nacionalne interese.


Govoreći o Izveštaju Evropske komisije za RTS, diplomata i politički analitičar Zoran Milivojević rekao je da je prvi utisak, koji je i najvažniji, pozitivan i da u osnovi pokazuje da je Srbija posvećena reformskom procesu i potvrđuje evropski put Srbije.


"To je potpuno jasno i to naročito kad je reč o ovim ključnim poglavljima, 23 i 24. Dakle, poglavlja koja se tiču vladavine prava, bezbednosti i tako dalje. Oni indikatori koji su dali ovome pozitivnu notu, to treba reći, to su one ustavne promene koje su usvojene i koje su ugrađene u politički sistem, tiču se nezavisnosti pravosuđa koji je jedan od ključnih elemenata, rekao bih, demokratskog sistema", rekao je Milivojević.


Naglasio je da je važna i pozitivna konotacija Izveštaja u pogledu usvajanja dva medijska zakona gde se vidi da su oni rađeni, kako je ocenio, u saglasnosti sa evropskim standardima.


"To nekako podvlačim zato što je medijska tema ovde kod nas dežurna tema na neki način i praktično je duboko, rekao bih, u ovim našim unutrašnjim političkim previranjima", naveo je Milivojević.

Istakao je da je važna i ocena pozitivnog trenda ekonomije, pošto treba imati u vidu da je EU u suštini ekonomska zajednica i da pristupni pregovori uvek moraju da imaju i tu dimenziju.


"Važno je što Evropska komisija pozdravlja politiku Srbije u regionalnoj saradnji"
Milivojević je ocenio da je važno i to što Evropska komisija pozdravlja politiku Srbije u odnosima sa susedima i u regionalnoj saradnji.


"Jedna dosta važna dimenzija bez koje i pristupni pregovori i priključenje EU nisu mogući. Mislim, to je jedna od stavki koja pokazuje da na tom planu Srbija dobro radi", naveo je Milivojević.

Napomenuo je da, kada bi stvari bile redovne, sigurno bi Evropska komisija otvorila novi klaster u pregovorima sa Srbijom.


"Međutim, u našem slučaju, imamo netipično pristupanje, netipične pristupne pregovore i mi uvek imamo te neke političke uslove koji su u stvari smetnja da Srbija možda i na osnovu izveštaja brže da napreduje u pristupnim pregovorima. To su Kosovo i Metohija i usklađivanje sa spoljnom politikom, drugim rečima naš stav prema Rusiji, Kini i tako dalje", naglasio je Zoran Milivojević.


Ocenio je da je sada geopolitika u prvom planu i da više nisu dominantni Kopenhagenski kriterijumi, kada je reč o pristupnim pregovorima.


"Deeskalacija neophodna kako bi se ponovo započeo dijalog Beograda i Prištine"
Milivojević je istakao da je deeskalacija neophodna kako bi se ponovo započeo dijalog Beograda i Prištine, kao i da je zbog toga potrebno održati izbore u četiri opštine na severu KiM.


"Pitanje svih pitanja je Zajednica srpskih opština. Dakle, puno ispunjenje Briselskog sporazuma i mi smo još na nuli što se toga tiče, zato što očigledno da prištinska strana to odbija. Sad postoji neka ponuda i to moram da kažem, neka ponuda posrednika Evropske unije o nekakvim modelima, ali moram da kažem, to je dogovoreno i to je prihvaćeno", rekao je Milivojević.


Istakao je da Priština odbija da organizuje izbore na severu KiM i da se to njima toleriše.


"Mi imamo eskalaciju na severu Kosova i Metohije, imamo neprirodno stanje, imamo nezaokružen Briselski sporazum na kome počiva cela ova normalizacija i dijalog. I imamo, da tako kažem, i dalje neizvesnu situaciju kako se stvari mogu razvijati u narednom periodu. Ništa od Srbije ne zavisi i Srbija ni za šta od toga nije odgovorna", naglasio je Milivojević.Slične vesti

Briselska deklaracija: Ubrzati integracije, Beograd i Priština da primene sporazume

14 Dec 2023, 10:24

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz…

Uložena rezerva na deklaraciju EU: KiM integralni deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244

14 Dec 2023, 10:15

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je u Briselu rezervu na deklaraciju Evropske Unije, navodeći da Kosovo i Metohija…

Ministri zemalja EU usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom

13 Dec 2023, 10:13

U Briselu ministri zemalja Evropske unije raspravljali su o proširenju Unije i usvojili zaključke o pregovorima sa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista