Milivojević za RTS: Beograd ima puno pravo da izađe iz Briselskog sporazuma
   14 Oct 2020, 9:15    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Milivojević za RTS: Beograd ima puno pravo da izađe iz Briselskog sporazuma

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da je Zajednica srpskih opština crvena linija i da će od toga zavisiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ističe da ne dolazi u obzir za srpsku stranu da prihvati bilo koju reviziju izvornog sporazuma, kao i da Beograd ima pravo da izađe iz svega, jer sporazum nije ispoštovan sa druge strane.

Zoran Milivojević je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da se EU na neki način vraća u region i posle šest godina neaktivnosti sada pokušava da zauzme poziciju za koju smatra da je od njenog strateškog interesa.

Na pitanje da li je Brisel zakasnio, Milivojević kaže da su izgubili puno vremena.
"Nisu zakasnili ukoliko imaju mogućnosti, mehanizme i političku volju da preseku ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo i da omoguće nastavak dijaloga, odnosno da isposluju ono što nisu uspeli da isposluju iz razloga koji su nama nepoznati, a to je da se sprovede Briselski sporazum", rekao je Milivojević.
Naglašava da je Zajednica srpskih opština crvena linija i da će od toga zavisiti nastavak dijaloga.

"Ovoga puta Srbija apsolutno nema nikakvih mogućnosti da čini dalje ustupke zato što smo ušli u ove pregovore koji bi trebali da dovedu do nekakvog rezultata i zbog toga je ZSO prethodno pitanje. Za Srbiju je neprihvatljivo da se to pitanje ne reši kao prethodno pitanje i da se posle toga razgovora o drugim elementima normalizacije", navodi Milivojević.

Ukazao je da je ZSO uslov za opstanak i položaj srpskog naroda na KiM i da bez toga neće biti moguće da se dijalog nastavi na kvalitetan način.

"EU pokazala da ima razumevanja za ponašanje Prištine"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak je u poseti Prištini, a sutra stiže i u Beograd. Milivojević kaže da nije optimista da će to puno toga donet.

"Videćemo šta će Lajčak doneti, ali ja nisam optimista jer ono što je prethodilo njegovoj poseti Prištini i Beogradu je pokazalo da EU ima razumevanja za ponašanje Prištine. Ponašaju se na način koji dovodi u pitanje statusnu neutralnost, a EU bi morala da bude statusno neutralna", ističe Milivojević.

"Ako oni govore o tome da treba tražiti rešenja na pozicijama Prištine, da treba da se usvoje odluke ustavnog suda koje dovode u pitanje osnovni sporazum i ono što treba da bude ZSO to vam govori ustvari da oni imaju razumevanja za prištinsku stranu i na neki način vrše pritisak na Srbiju da i ona to prihvati", dodaje Milivojević.

Naglasio je da ZSO u izvornom sporazumu, koji je jedino relevantan, ima izvršna ovlašćenja i garantuje status srpskom narodu na KiM.

"Ona se mora primeniti kada je reč o srpskoj strani u izvornom smislu i ne dolazi u obzir da se to na bilo koji način revidira", rekao je Milivojević.

Podsetio je da Briselski sporazum ima status međunarodnog sporazuma, jer je učestvovala i EU, a međunarodni sporazumi su stariji od bilo koji akata unutrašnjeg karaktera.

"Prema tome ne dolazi u obzir za srpsku stranu da prihvati bilo koju reviziju bilo kog karaktera izvornog sporazuma. Važi ista priča kao kada govorimo o BiH i Dejtonu, dakle izvorni Briselski sporazum je relevantan i ukoliko ne dođe do toga onda Srbija ima puno pravo da i sama izađe iz onoga što je učinila po Briselskom sporazumu i da se stanje vrati na prethodno", naglasio je Milivojević.

"Na probi je međunarodna zajednica na čelu sa Briselom"

Ukazao je da Beograd ima pravo da izađe iz svega jer sporazum nije ispoštovan sa druge strane.

"Da izađe iz institucija u koje je ušla poštujući odredbe sporazuma od tačke 7 do tačke 15. Prvih šest tačaka je rezervisano za ZSO, od 7. do 15. tačke su odredbe koje je Srbija ispoštovala odavno, još pre pet godina", dodao je Milivojević.

Tvrdi da bi i sam izlazak iz kosovske vlade Srpske liste doveo u pitanje opstanak te vlade.

"Na probi je međunarodna zajednica i to onaj deo koji podržava Prištinu, na čelu sa Briselom, i na probi je konkretno EU da li je u stanju da isposluje da sprovede ono iza čega je sama stala, jer EU isto kao i strane koje stoje iza sporazuma ima obavezu da ga poštuje, da poštuje samu sebe", rekao je Milivojević.

Naglasio je da se ponašanje Brisela razlikuje od ponašanja Vašingtona, jer SAD dokazuju da imaju mehanizme i mogućnost da deluju kada je reč o Prištini i da budu daleko efikasniji.

"Pokazali su jednu efikasnost, pristupili su na realnim osnovama, nisu otvarali statusna pitanja nego su pristupili sa ekonomskim paketom i sa nečim što daje rezultat i što je na liniji normalizacije", zaključio je Milivojević.Slične vesti

Odalović: Brisel ima instrumente da natera Prištinu da formira ZSO

19 Oct 2020, 9:28

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović istakao je za RTS da Srbi nikada ne bi ušli u takav aranžman,…

Predsednik opštine Gračanica: Imamo pravo da se povučemo iz institucija ako se ne formira ZSO

15 Oct 2020, 9:23

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste kaže za RTS da odbijanje Prištine da razgovara…

Đurić: Priština ulaže ogromne napore da suspenduje dijalog

13 Oct 2020, 9:25

Ako Priština ne želi Zajednicu srpskih opština onda ona ne želi ni normalizaciju odnosa sa Beogradom, rekao je za RTS novoimenovani…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista