Milivojević: Poseta Sančeza Beogradu potvrda da Španija ne menja stav o statusu Kosova
   29 Jul 2022, 9:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Milivojević: Poseta Sančeza Beogradu potvrda da Španija ne menja stav o statusu Kosova

Premijer Španije Pedro Sančez stiže u dvodnevnu posetu Srbiji. Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da poseta španskog premijera govori u prilog tome da Španija ne menja stav u vezi sa statusom Kosova. Ističe da Sančezovom posetom zemljama Zapadnog Balkana Španija daje do znanja da želi da se uključi u proces proširenja EU. Napominje i da između Srbije i Španije ne postoje otvorena pitanja i da nema nikakvog razloga da odnosi u narednom periodu ne idu uzlaznom linijom.


Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da poseta Pedra Sančeza, premijera Španije, jedne od pet država članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i to što ne ide u posetu Prištini, govori u prilog tome da Španija ne menja stav.


"Mislim da je to, bar kad smo mi u pitanju, jedna od najvažnijih poruka već i na samom početku posete, ja bih rekao i pre nje, ali ne samo za nas, nego i za druge. Pogotovo u ovom trenutku kada se spekuliše sa tim i kada postoje pritisci da pet država članica koje nisu priznale to učine u narednom periodu, da to čak figurira u poslednjoj rezoluciji Evropskog parlamenta vezano za region", naveo je Milivojević.Ocenio je da je to što Španija ne menja stav u političkom i strateškom smislu jedna od najvažnijih poruka i smatra da će Sančez tokom posete Beogradu to i ponoviti.


"Španija daje do znanja da želi da se uključi u proces proširenja EU"

Milivojević je napomenuo da na ovaj način Španija daje do znanja da želi da se uključi u problematiku proširenja Evropske unije.


"Španija je jedna od najvećih država članica EU, svakako uticajna, i ovime Španija daje do znanja da želi da se uključi u taj proces i ovo je, rekao bih, prvi put da Španija na jedan direktan način, posetom regionu i glavnim gradovima zapadnobalkanskih država, želi da dâ do znanja da podržava proces pristupanja i da smatra da politika proširenja treba da se vrati na agendu EU", naglasio je Milivojević.Dodao je da je za Srbiju važna bilateralna dimenzija posete i da je reč o prvoj poseti španskog premijera Beogradu posle više decenija."Mislim da će ovo biti potvrda interesa obe strane da bilateralni odnosi i u političkom i posebno u ekonomskom smislu u narednom periodu krenu uzlaznom linijom. Postoji veliki prostor i ja bih rekao da će ovo biti prilika da se taj prostor iskoristi i da se definišu interesi obe strane za dalji razvoj odnosa", rekao je Zoran Milivojević.Istakao je da, osim političkoj dimenziji posete, daje prednost pitanjima u ekonomskoj sferi i da tu ima dosta neiskorišćenog."Između Srbije i Španije ne postoje otvorena pitanja" 


Milivojević je naveo da je potrebno reći da između Srbije i Španije ne postoje otvorena pitanja."Naši odnosi imaju jednu konstantu. I jedna i druga strana ne dovode u pitanje odnose između nas, ne postoje otvorena pitanja i nema nikakvog razloga da odnosi u narednom periodu i po obimu i po sadržaju ne idu uzlaznom linijom i u političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj sferi", naglasio je Milivojević.Slične vesti

Selaković se sastao sa Madurom na kraju posete Venecueli

12 Aug 2022, 9:22

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, na kraju zvanične…

Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu, teško će doći do promene ponašanja Kurtija

8 Aug 2022, 9:13

Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana…

Đurić razgovarao sa Eskobarom

29 Jul 2022, 9:51

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je u Vašingtonu sa Gabrijelom Eskobarom,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista