Milinčić za RTS: Jedno je sigurno, NATO neće doći u Ukrajinu
   21 Jan 2022, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Milinčić za RTS: Jedno je sigurno, NATO neće doći u Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je njegov ruski kolega Vladimir Putin spreman da napadne Ukrajinu, ali da ne želi rat punih razmera. Iz Moskve odgovaraju da nisu slepi na isporuke oružja Kijevu. Danas će u Ženevi američki i ruski šefovi dilomatije ponovo pokušati da nađu rešenje kroz dijalog. Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika", ocenila je da NATO sigurno neće doći u Ukrajinu. Ako bi NATO krenuo dalje, smatra da bi onda zaista ugrozio Rusiju i njenu odbrambenu sposobnost.


Ljubinka Milinčić je za RTS ukazala da se sve vreme sluša kako Amerika brani ugroženu Ukrajinu, a da i predsednik te zemlje Vladimir Zelenski kaže svom narodu "nemojte da se plašite neće biti nikakvog rata". 

  Istovremeno, dodaje Milinčićeva, dok Amerikanci zakazuju rat početkom januara, ukrajinski predsednik se odmara na Sejšelima, ukrajinska Rada ne radi do nekog februara, što ocenjuje - "pa nije valjda toliko opasno da su svi otišli na odmor i čekaju da počnu bombe da padaju".

"Slušala sam jednog ruskog generala koji kaže 'zar mislite da bi mi ratovali tenkovima u današnje vreme'.  U današnje vreme se ne ratuje tenkovima, tenkovi imaju neku drugu svrhu, tako da Ukrajina tu služi kao sredstvo za obuzdavanje Rusije, to je ono što Amerika radi, već jako dugo", smatra Milinčićeva.Rusija traži odgovor od AmerikePodseća da je Rusija postavila pitanja na koja traži odgovor od Amerike. Jedno od pitanja je i Ukrajina, ali postoje i druga, a to je povlačenje američkih i NATO snaga, atomskog oružja iz Evrope i pogotovo sa ruskih granica.

Da ne bi odgovorili na ta pitanja oni, kako je rekla, "huškaju Ukrajinu i nagoveštavaju rat i govore o nekim stvarima koje nemaju nikakve veze sa suštinom stvari".

"Ali istovremeno Bajden koji šalje novac, oružje i ne samo Bajden nego i Britanija, šalju i ljude tamo i obučavaju Ukrajinu. Oni nemaju NATO bazu,  ali se ponašaju kao da imaju. Istovremeno on juče u svom govoru kaže da neće primiti Ukrajinu u NATO i to je ono što je tražio Putin", istakla je Milinčićeva. 

Što se tiče suzdržanosti Nemačke ukazuje da ona ima dosta iskustva sa ratovanjem sa Rusijom, tako da sigurno zna da nije dobro zaratiti s Rusijom. Međutim, tu je i u pitanju i pragmatizam, nemačka privreda je veoma vezana za Rusiju koja ogromno tržište upravo za nemačke proizvode. Postavljena je crvena linijaNaglašava da je Ukrajina važna zato što je tu crvena linija koja je postavljena. NATO je došao do Ukrajine, ako bi krenuo dalje, smatra da bi zaista ugrozio Rusiju i njenu odbrambenu sposobnost.

"Rusija ne može da dozvoli da bude ugrožena, ona ne može da dozvoli da američke rakete budu toliko blizu da mogu da gađaju Moskvu, pogode pre nego što ona odgovori eventualno na eventualni NATO napad. I to je ta crvena linija zbog koje je Ukrajina važna", objasnila je Milinčićeva.

Međutim, ističe i da Ukrajina, nažalost ne shvata da ona nije važna sama po sebi nego da je važna zbog toga i ne shvata da iako je nekoliko puta rečeno kao što je i juče poručio  ministar inostranih poslova: "Pa nećete vi da pretite, a mi da ginemo". Dodaje i da je to bilo u kontekstu – morate nam vi više pomoći.


"Ukrajina neće biti članica NATO-a""Možda dopire svest do njih da će se Amerika boriti za Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca", ocenjuje Milinčićeva.

Komentarišući pretnje Džozefa Bajdena, da će ukoliko Putin izvrši invaziju na Ukrajinu uvesti sankcije kojima će, između ostalog biti ograničen pristup Rusije međunarodnom bankarskom sistemu, Milinčićeva smatra da do toga neće doći.

"Ako bi Bajden to sve uradio, što smatram da neće, došlo bi do kraha ekonomskog sistema u svetu, a Rusija bi sa drugim zemljama s kojima trguje nastavila da trguje u svojoj ili u toj drugoj valuti kao što to sada radi u jednom delu sa Kinom ili drugim zemljama. To nije dobro ni za koga ni za Ameriku ni za Rusiju ni za ceo svet, tako da se to neće dogoditi", naglasila je ona.

Ocenjuje da Bajden preti da bi pokazao svom narodu koliko je on opasan, a s druge strane polako pregovara.

"Prvi put Amerikanci polako pregovaraju s Rusima o tim stvarima i oni će sigurno morati da dođu do nekog zaključka. Jedno je sigurno neće doći NATO u Ukrajinu, Ukrajina neće biti članica NATO-a, juče je rekao Bajden. Znači jedno je pitanje rešeno i idemo na druga pitanja koja su važna, ne samo za Rusiju nego i za celu Evropu", zaključila je Ljubinka Milinčić.Slične vesti

Vuletić: Od Srbije se očekuje da se opredeli, do sada nismo pratili ni Zapad ni Moskvu

24 May 2022, 10:12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Sociolog Vladimir Vuletić smatra da se…

Selaković: Značajan prostor za podsticanje saradnje Srbije i Indonezije u svim oblastima

23 May 2022, 10:50

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Džakarti sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije…

Selaković: EU prioritet spoljne politike, neophodan podsticaj

16 May 2022, 10:47

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista