Milena Pavlović Barilli preminula na današnji dan u 36. godini
   6 Mar 2022, 10:27    Požarevac    SAT    Marija Vajner


Milena Pavlović Barilli preminula na današnji dan u 36. godini

Milena Pavlović Barili je bila slikarka, ilustrator i pesnikinja srpskog porekla i jedna od naših najznačajnijih umetnica međuratnog perioda.

Milena Pavlović Barilli rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu.
Kao dete umetnika (otac Bruno Barilli je bio poznati italijanski pesnik i kompozitor, a majka Danica Pavlović je studirala umetnost), Milena je u svojoj ranoj mladosti izražavala zainteresovanost i talenat za umetnost.

Život i karijera

Studirala je slikarstvo u Beogradu i Minhenu. Tokom školovanja na prestižnim minhenskim akademijama Knir i Likovnoj akademiji u svojim radovima uvidela je stilsku tendenciju koja je znatno odstupala od njihovog perfecionističkog stila. Svoje umetničko obrazovanje nastavila je prevashodno putovanjem u Španiju gde istražuje strastvenu i dramatičnu svakodnevnicu, a zatim se usavršava i nastavlja svoju slikarsku karijeru u evropskim prestonicama poput Londona, Pariza i Rima.

Njena prva izložba održana je u Beogradu, da bi zatim usledile izložbe u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku. Imala je razvijen društveni život i često je bila okružena velikanima tadašnje umetničke scene, istaknutim slikarima, pesnicima i kritičarima omiljene joj avangarde. Njen pesnički talenat ogledao se u stihovima na francuskom i italijanskom jeziku, koji su po prvi put bili objavljeni 1934. godine u italijanskom listu Kvadrino. Poslednjih 6 godina svog života Milena provodi u Njujorku, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne i lajfstajl časopise i reklame, kao i modnim dizajnom, kostimom i scenografijom.

Umrla je 6. marta 1945. godine u 36. godini života u Njujorku, ostavljajući iza sebe bogatu karijeru.  

Stil i pravac umetnosti Milene Pavlović Barili

Stil Milene Pavlović Barili menjao se više puta tokom njene karijere. Njeni prvobitni radovi, nastali još tokom školovanja, odišu senzibilitetom kao i mekoćom izraza. Trudila se da prikaže realnost u slici, istovremeno uklapajući i dekorativne elemente secesivnog slikarstva. Vremenom njen stil polako evoluira u kompozicije koje imaju naglašeniju linearnu strukturu, stoga bi se period između 1932. i 1936. godine mogao nazvati i ,,linearnim periodom’’ njenog slikarskog stvaralaštva. Progresivno, njen stil prerasta iz linearnog u čisto ikonografski tokom narednih nekoliko godina, uklapajući renesansne elemente sa preciznošću arhitekrture antičkog perioda i na taj način simbolizujući sponu između realnosti i sna, prolaznosti i večnosti. U tom periodu nije se libila ni da koristi svoj lik pri stvaranju. Poslednja faza njenog stvaralaštva vezuje se za njen boravak u Americi, kada se u njenim radovima može osetiti prisustvo nostalgije i povremeno uočiti upotreba religijskih motiva. Taj period takođe predstavlja početak njenog bavljenja primenjenom umetnosti, te je na snagu stupila njena veština ilustracije.

Najznačajnija dela

U najznačajnija slikarska dela Milene Pavlović Barili ubrajaju se i ,,Žena sa lepezom’’ (1927.),  ,,Autoportret’’ (1933.), ,,Autoportret sa kistom’’ (1938.), ,,Kompozicija’’ (1938.), ,,Venera sa lampom’’ (1938.) i mnoga druga.

Radila je i modne ilustracije za poznate časopise kao što su Vog, Tekstron Vog, Harpers Bazar, Glamur, Taun end kantri i Herst magazin.
 Slične vesti

Slika Milene Pavlović Barili na aukciji u Americi

20 Sep 2023, 11:59

Aukcijska kuća Artprice ponudila je Fondaciji i Galeriji Milena Pavlović Barili da se nadmeće za sliku Milene Pavlović Barili,…

U Narodnoj biblioteci u Golupcu otvorena Galerija moderne umetnosti

30 Dec 2022, 0:29

U Narodnoj biblioteci „Veljko Dugošević“ u Golupcu otvorena je  Galerija moderne umetnosti koju…

Suveniri u čast Milene Pavlović Barilli dostupni posetiocima u Galeriji

5 Oct 2021, 11:54

U Galeriji „Milena Pavlović Barilli“ u Požarevcu od nedavno su u prodaji suveniri u čast slikarke.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista