MIHAJLOVIĆ: VAŽNA PODRŠKA PREMIJERKE ZAKONU O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI
   18 Nov 2017, 13:24        RTS    Tatijana Spasojević


MIHAJLOVIĆ: VAŽNA PODRŠKA PREMIJERKE ZAKONU O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost podržava zalaganje premijerke Ane Brnabić da zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je sada u fazi nacrta, bude usvojen što pre, rekla je potredsednica vlade Zorana Mihajlović koja predsedava tim telom. Zorana Mihajlović je ocenila da je za sve žene i muškarce u Srbiji, i sve one koji smatraju da nam treba ravnopravnije društvo, veoma značajno da čuju premijerku kako kaže da nam je što pre potreban zakon o rodnoj ravnopravnosti, saopšteno je iz kabineta Mihajlović.
Prema njenim rečima, ova podrška zakonu je jasan signal da će naša zemlja uskoro dobiti moderan i evropski zakon koji će dovesti do veće ravnopranosti žena nego što je imamo danas, za šta se godinama zalaže Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. Mihajlovićeva podseća da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti na kome su gotovo tri godine radili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, stručne i nevladine organizacije i koji je dobio podršku kako ministarstava, tako i više od 100 udruženja i organizacija, više od dva meseca nalazi na doradi u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je izrazilo određene sumnje u njegovu sprovodivost. "Kao ovlašćeni predlagač zakona o rodnoj ravnopravnosti početkom septembra, prepustila sam ovaj nacrt upravo Ministarstvu rada kako bi što pre predložilo rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke. Ali, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor koji su delovi zakona sporni i koji su predlozi ovog ministarstva kako bi se on poboljšao i konačno usvojio.
Očekujem da ćemo posle ove jasne izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam ovaj zakon treba što pre, dobiti jasne predloge Ministarstva rada na ovaj nacrt zakona", kaže Mihajlovićeva. Navodi da zakon o rodnoj ravnopravnosti ne samo što će doneti ženama veća prava, već predviđa i preventivu u smanjenju nasilja nad ženama i decom.  Ističe i da smo poslednjih dana i meseci svedoci pojačanih napada kako na žene od strane pojedinih crkvenih velikodostojnika, tako i nasilja neđu najmlađima.

Istovremeno, njegovo sprovođenje ne podrazumeva nova zapošljavanja i osnivanje novih tela. "Usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti u parlamentu biće još jedan veliki podstrek ne samo Kooridnacionom telu, već i čitavom društvu da još više radi na stvaranju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva", zaključuje Mihajlovićeva.Slične vesti

MIHAJLOVIĆEVA POZVALA ŽENE SA SELA DA SE UDRUŽE

15 Oct 2018, 14:35

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Delegacije EU u Srbiji i…

ODRŽANA JE TRIBINA: ZDRAVA ŽENA JE STUB ZDRAVOG DRUŠTVA

8 Mar 2018, 21:21

FORUM ŽENA SPS POŽAREVAC, UDRUŽENJE EKOLOŠKA SVEST I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC  ORGANIZOVALI SU TRIBINU POD…

FORUM ŽENA SPS POŽAREVAC ORGANIZUJE TRIBINU : ZDRAVA ŽENA JE STUB ZDRAVOG DRUŠTVA

6 Mar 2018, 15:02

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA FRORUM ŽENA SPS POŽAREVAC, UDRUŽENJE EKOLOŠKA SVEST I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista