MESNA ZAJEDNICA KAONA NA MOTIVIMA PREDSTAVILA VODENICU NA TOČKOVIMA
   7 Jun 2018, 22:31    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


MESNA ZAJEDNICA KAONA NA MOTIVIMA PREDSTAVILA VODENICU NA TOČKOVIMA

Na ovogodišnjim 51,Homoljskim motivima’’ koji su održani proteklog vikenda u Kučevu,prvi put na ovoj smotri u okviru pratećih programa mesne zajednice predstavile su svoja seoska dvorišta. Mnogobrojnim posetiocima predstavljeni su seoski život meštana,domaća kuhinja,običaji i tradicija.

  -Na inicijativu organizacionog odbora Homoljskih motiva napracili smo jedno seosko dvorište koje predstavlja Mesnu zajednicu Kaona.U našem seoskom dvorištu mogun se videti sve znamenitosti i lepote našeg sela,tako da smo predstavili vodenicu Kaonku,krečanu i gašenje kreča na seoski način,Etno kuću Katarina kao i ostala izletišta koja se nalaze u našem selu.Vodenica datira još od 1852.godine i do danas radi i melje brašno dobrog kvaliteta,poseduje sve blagodete kojese mogu naći u jednoj vodenici gde su više ortaka vlasnici,kaže Živorad Jovanović,predsednik MZ Kaona.


Posetioci su prilikom obilaska dvorišta Mesne zajednice Kaona bili u neverici i izneđeni vodenicom na točkovima Kaonka,koja nije prestala sa radom još od njenog postanka daleke 1852.godine kada je sagrađena na reci Pek.      -Želeli smo da svoje selo predstavimo što je bolje moguće,pa smo i napravili našu vodenicu Kaonku na točkovima,da bi smo posetiocima predstavili njeno stvarno stanje i mogućnosti koja ona poseduje,dodao je JovanovićU naselju Kaona već nekoliko godina postoji i Etno kuća ,,Katarina’’ čiji je vlasnik naš sagovornik koji kaže da u svojoj turističkoj ponudi ima za svakoga po nešto.
     -Etno kuća Katarina poseduje četvokrevetnu sobu i mesto za smeštaj oko trideset gostiju.Mi postojimo i radimo već četiri godine,posećujemo sve sajmove ,turističke manifestacije i seminari,a dobitnici smo i specijalnog priznanja za vlaški kačamak na Sajmu etno hrane u beogradu,objasnio je njen vlasnik Živorad Jovanović.
     Pored naselja Kaona svoja  seoska dvorišta na ovogodišnjim Homoljskim motivima u Kučevu predstavilo je devet mesnih zajednica među kojima je i mesna zajednica Neresnica.

     -Mislim da je ovo dobra stvar i za selo a i za opštinu Kučevo.Kako bi što bolje predstavili naše selo Neresnica u seoskom dvorištu uključile se meštani,žene sa domaćim jelima,članovi KUD-a i imamo punu podršku  od naše Lokalne samouprave,kaže Ljubiša Ljubomirović,predsednik Mesne zajednice Neresnica.

U seoskim dvorištima predstavljena je specifična poljoprivredna proizvodnja zviškog i homoljskog kraja, za svaku mesnu zajednicu pojedinačno, kao i izložbe i promocije domaće radinosti, specijaliteta i običaja .

Želja  žitelja kučevačkog kraja uvek je bila da pokažu sve što imaju u najboljem svetlu, i svoje nadeleko poznato gostoprimstvo.


Ove godine posetioci su mogli da uđu u 9 seoskih dvorišta mesnih zajednica a osim što su mogli da vide život na selu,  bili su i  u prilici da probaju specijalitete domaće kuhinje i stara jela ovoga kraja..
 Lj.Nastasijević  Slične vesti

NOVE PROSTORIJE MZ ZAJEDNICE ČAČALICE DO SLEDEĆE GODINE

5 Dec 2019, 11:32

NOVE PROSTORIJE MESNE ZAJEDNICE ČAČALICA KOJE SU PROŠLE GODINE IZGORELE DO TEMELJA  TREBALO BI DA BUDU GOTOVE…

MESNI ODBOR VASA PELAGIĆ ORGANIZOVAO AKCIJU ZA ZDRAVLJE

13 Jul 2019, 14:20

ČLANOVI SRPSKE NAPREDNE STRANKE MESNI ODBOR VASA PELAGIĆ  ORGANIZOVALI  SU AKCIJU MERENJA KRVNOG PRITISKA …

KUSIĆE SELO CVEĆARA

8 May 2019, 18:26

Kusiće kod Velikog Gradišta zovu selom cveća. Od oko 150 domaćinstava u ovom selu svako treće domaćinstvo  bavi se cvećarstvom.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDanas počinje isplata 100 evra…

Krajnji rok za prijavu je 5. jun, a onima koji se budu prijavili poslednjeg dana novac će…

25 May 2020, 10:52

DruštvoPonovo počinju operacije na Banjici…

Sa smanjenjem broja novoobolelih, zatvaraju se i kovid bolnice. Danas se u sistem vraćaju…

25 May 2020, 10:49

DruštvoGrađani Srbije od danas mogu u…

Mađarska je otvorila granice za državljane Srbije, saopštio je danas na graničnom prelazu…

25 May 2020, 10:37

Kursna lista