MELEM ZA ŽELUDAC KAFA OD MASLAČKA, A ČAJ OD KAFE -  DA, DOBRO STE ČULI
   11 Oct 2017, 14:41        biomagazin.rs    Jovana Kuzmanović


MELEM ZA ŽELUDAC KAFA OD MASLAČKA, A ČAJ OD KAFE - DA, DOBRO STE ČULI

ISPROBAJTE NOVE KOFEINSKE NAPITKE, KOJI NE SAMO DA NE NADRAŽUJU NEGO I UMIRUJU SLUZNICU DIGESTIVNOG TRAKTA

Primetili ste da kafa ne prija vašem želucu, ali ne nameravate da prestanete da je pijete, jer zaista uživate u malom dnevnom ritualu? U stanju ste da trpite razne gastrointestinalne simptome, zarad zadovoljstva koje osećate u momentima ispijanja šoljice omiljenog napitka? Čisto da znate, uzalud žrtvujete želudac. Ako pređete na kafu od maslačka, neće vas mučiti gorušica, bolovi, ni penjanje želudačnog sadržaja u grlo, niti ćete imati neprijatan zadah.

U čemu je poenta?

Zrno kafe sadrži veliki procenat kofeina, koji, između ostalog, izaziva hipersekreciju (pojačano lučenje) želudačne kiselina. A ta kiselina, kad ispuni želudac, prelazi u jednjak, izazivajući osećaj pečenja u grudima, bolove, podrigivanje, štucanje, neprijatan miris iz usta… Takođe, pored neprijatnih simptoma gastritisa koji umnogome narušavaju kvalitet života, ponekad uzrokuje ulkusnu bolest, karcinom želuca, jednjaka, te doprinosi nastanku iritabilnog kolona.



Štetne su primese iz kafe

Ispijanje kafe u velikim količinama štetno je i zbog toga što se, putem tog napitka, u organizam unose brojne materije koje narušavaju opšte i digestivno zdravlje. Naime, neke vrste kafe u svom sastavu sadrže boje, arome, regulatore kiselosti, sredstva protiv zgrušnjavanja, aditive… Stoga, detaljno iščitajte deklaraciju s poleđine kesice svoje omiljene kafe i videćete koje se sve primese kriju u njoj.

S kafom od maslačka druga je priča

Ona ne da ne smeta, nego prija osetljivom želucu! Budući da se dobija od korena koji obiluje lekovitim materijama, kafa od maslačka umiruje upaljenu sluzokožu želuca i creva, zaceljuje čireve i doprinosi regulaciji lučenja želudačnih sokova. A što je pasioniranim konzumentima kafe verovatno najbitnije, ima prepoznatljiv gorak ukus i miris. I deluje u svim kriznim situacijama – ujutru razbuđuje, na pauzi i posle napornog radnog dana podiže energiju.

Kako se priprema ovaj lekoviti napitak

Da biste pripremili kafu od maslačka, potreban vam je prah prženog korena ove lekovite biljke, koji možete kupiti u svim bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane ili – što je mnogo bolja opcija – sami pripremiti. Kako? Kupite sirovi koren maslačka, isecite ga na sitne komade i pecite u rerni na 200 stepeni C sat do dva, zavisno od toga volite li slabiji ili jači ukus. Ostavite ga da se ohladi, a zatim ga sameljite u jačem blenderu ili mlinu za kafu. Dobijeni prah sipajte u staklenu teglu i hermetički zatvorite. Tako pripremljenog i zaštićenog od vlaženja i oksidiranja, možete da ga čuvate do šest meseci. Što se samog postupka pripreme napitka tiče, on je manje-više isti kao postupak kuvanja kafe. Kašika mlevenog korena maslačka prelijte šoljom ključale vode i promešajte…



Slične vesti

U Braničevskom okrugu od početka godine registrovan 21 slučaj velikog kašlja

28 Mar 2024, 11:36

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja, registrovano je 38 obolelih…

Koliko Srba boluje od kancera

25 Mar 2024, 9:42

Prema statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije pojedinačnih zemalja, najviše zabeleženih slučajeva…

Pevačica Sanja Vučić o borbi sa Hašimoto sindromom i psihološkim problemima

25 Mar 2024, 9:34

Nove generacije rastu sa društvenim mrežama gde oni koji komentarišu često prelaze granicu, pa te neprijatne…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

Kursna lista