MEĐUNARODNO PUTNIČKO PRISTANIŠTE  U GOLUPCU
   24 Jan 2018, 19:55    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


MEĐUNARODNO PUTNIČKO PRISTANIŠTE U GOLUPCU

U prethodnom periodu razvoj luka i pristaništa u Republici Srbiji u najvećoj meri bio je vezan za potrebe velikih industrijskih postrojenja i izvoz poljoprivrednih proizvoda. Izuzetak su činile svega tri luke koje su imale i širu komercijalnu funkciju, odnosno pružale su niz logističkih usluga i za treća lica. Evropska unija je u okviru svoje transportne politike kao jedan od devet najznačajnijih koridora uvrstila i transportni koridor Rajna-Dunav.


          Promovišući time korišćenje ekološki najprihvatljivijeg vida saobraćaja, multimodalnost i rasterećenje zakrčenih drumskih saobraćajnica, zemljama članicama omogućen je pristup različitim fondovima kojima se finansira izgradnja nedostajuće i unapređenje postojeće infrastrukture, ali i projekti kojima se eliminišu administrativne barijere i omogućava bolja povezanost vodnog sa drugim vidovima saobraćaja.

           Poboljšanjem ukupnih uslova plovidbe unutrašnjim plovnim putevima, ali i ulaganjima u drumsku i železničku mrežu, stvara se mogućnost da luke zaista postanu veliki logistički centri koji neće biti samo u funkciji uvoznog i izvoznog saobraćaja, već i sposobne za prihvat značajnog tranzitnog saobraćaja i pružanje niza logističkih usluga.


          Kako navodi Agencija za upravljanje lukama, Vlada Srbije, usvojila je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u Golupcu.
         Tim aktom, međunarodno putničko pristanište u ovoj opštini se uređuje u skladu sa Stategijom razvoja vodnog saobraćaja koja se odnosi na period od 2015. do 2025. godine.
         Prema odluci, lučko područje u Golupcu se prostire na parceli površine 600 metara kvadratnih.
         Inače, Agencija je, u drugom godišnjem Biltenu objavila mapu do sada proglašenih lučkih područja u Srbiji, kojih ukupno ima devet. To su Apatin, Senta, Bačka Palanka, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac, Pančevo, Smederevo i Prahovo.


        Od toga su, u šest gradova takođe i međunarodna putnička pristaništa, a među njima je i Golubac.
       Jedan od glavnih ciljeva projekta koji finansira EU predstavlja uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava - Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje Braničevskog Okruga Republike Srbije sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području.   

   
            
Opština Golubac i Nova Moldava  završile su planirane radove na rekonstrukciji postojećeg graničnog prelaza  Usije-Rumunski grad Nova Moldava čija je vrednost 2,3 miliona evra i njegovo puštanje u funkcijju očekuje se u martu ove godine.
 
  Lj.Nastasijević
 
 Slične vesti

MISTERIJA BRODA NA GRANICI SA RUMUNIJOM: Carinici su ušli unutra i primetili su da tu NEŠTO NEMA LOGIKE!

21 Mar 2018, 21:06

Carinici su 20. marta 2018. godine, na izlaznoj strani carinske ispostave Veliko Gradište, otkrili manjak
od…

Pronađeno mesto iskrcavanja Cezara u Velikoj Britaniji

4 Dec 2017, 10:45

Arheolozi veruju da su pronašli mesto prvog iskrcavanja Julija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu, prenosi BBC. Veruje…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaDEČJI FOLKLORNI ANSAMBL IZ KUČEVA…

Svojim nastupom na letnjom međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj  koji se održava…

23 Jul 2019, 15:44

DruštvoOD AVGUSTA SKUPLJA PUTARINA

OČEKUJE SE POČETKOM AVGUSTA POSKUPLJENJE PUTARINE OD 12 ODSTO SAOPŠTENO JE IZ VRHA…

23 Jul 2019, 13:58

PolitikaPREMIJERKA BRNABIĆ SA AMBASADOROM…

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Hendrikom…

23 Jul 2019, 13:32

Kursna lista