MEĐUNARODNO PUTNIČKO PRISTANIŠTE  U GOLUPCU
   24 Jan 2018, 19:55    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


MEĐUNARODNO PUTNIČKO PRISTANIŠTE U GOLUPCU

U prethodnom periodu razvoj luka i pristaništa u Republici Srbiji u najvećoj meri bio je vezan za potrebe velikih industrijskih postrojenja i izvoz poljoprivrednih proizvoda. Izuzetak su činile svega tri luke koje su imale i širu komercijalnu funkciju, odnosno pružale su niz logističkih usluga i za treća lica. Evropska unija je u okviru svoje transportne politike kao jedan od devet najznačajnijih koridora uvrstila i transportni koridor Rajna-Dunav.


          Promovišući time korišćenje ekološki najprihvatljivijeg vida saobraćaja, multimodalnost i rasterećenje zakrčenih drumskih saobraćajnica, zemljama članicama omogućen je pristup različitim fondovima kojima se finansira izgradnja nedostajuće i unapređenje postojeće infrastrukture, ali i projekti kojima se eliminišu administrativne barijere i omogućava bolja povezanost vodnog sa drugim vidovima saobraćaja.

           Poboljšanjem ukupnih uslova plovidbe unutrašnjim plovnim putevima, ali i ulaganjima u drumsku i železničku mrežu, stvara se mogućnost da luke zaista postanu veliki logistički centri koji neće biti samo u funkciji uvoznog i izvoznog saobraćaja, već i sposobne za prihvat značajnog tranzitnog saobraćaja i pružanje niza logističkih usluga.


          Kako navodi Agencija za upravljanje lukama, Vlada Srbije, usvojila je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u Golupcu.
         Tim aktom, međunarodno putničko pristanište u ovoj opštini se uređuje u skladu sa Stategijom razvoja vodnog saobraćaja koja se odnosi na period od 2015. do 2025. godine.
         Prema odluci, lučko područje u Golupcu se prostire na parceli površine 600 metara kvadratnih.
         Inače, Agencija je, u drugom godišnjem Biltenu objavila mapu do sada proglašenih lučkih područja u Srbiji, kojih ukupno ima devet. To su Apatin, Senta, Bačka Palanka, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac, Pančevo, Smederevo i Prahovo.


        Od toga su, u šest gradova takođe i međunarodna putnička pristaništa, a među njima je i Golubac.
       Jedan od glavnih ciljeva projekta koji finansira EU predstavlja uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava - Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje Braničevskog Okruga Republike Srbije sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području.   

   
            
Opština Golubac i Nova Moldava  završile su planirane radove na rekonstrukciji postojećeg graničnog prelaza  Usije-Rumunski grad Nova Moldava čija je vrednost 2,3 miliona evra i njegovo puštanje u funkcijju očekuje se u martu ove godine.
 
  Lj.Nastasijević
 
 Slične vesti

Kod Golubačke tvrđave više od 60 kruzera pristalo prošle godine

27 Apr 2022, 11:22

Agencija za upravljanje lukama predstavila je na sedmim godišnjim konsultacijama rezultate u teretnom i putničkom…

Titanik je nestao pre 110 godina u ledenim vodama Atlantika

15 Apr 2022, 10:15

Pre 110 godina, 15. aprila 1912. godine potonuo je Titanik, brod koji je bio ispred svog vremena. Osmatrač Frederik Flit…

MISTERIJA BRODA NA GRANICI SA RUMUNIJOM: Carinici su ušli unutra i primetili su da tu NEŠTO NEMA LOGIKE!

21 Mar 2018, 21:06

Carinici su 20. marta 2018. godine, na izlaznoj strani carinske ispostave Veliko Gradište, otkrili manjak
od…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDa li su dodatni troškovi koje…

Srbija ove sezone ima ugovorene čarter-letove koji bi na razne destinacije trebalo da prevezu…

24 May 2022, 10:19

PolitikaVuletić: Od Srbije se očekuje…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Sociolog…

24 May 2022, 10:12

DruštvoUgovori Nacionalne službe za zapošljavanje

Darija Kisić ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zoran…

23 May 2022, 14:54

Kursna lista