MEĐUNARODNI MAJSKI SUSRETI  FOLKLORA U BRANIČEVU
   5 May 2017, 22:27    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


MEĐUNARODNI MAJSKI SUSRETI FOLKLORA U BRANIČEVU

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva ,,Braničevo’’ i Mesne zajednice, u ovom pečkom naselju,u Opštini Golubac,  se 14-og maja,održavaju  Osmi  i Prvi po redu  Međunarodni,,Majski susreti’’ folklora kao i deset godina postojanja društva.

Kulturno umetničko društvo ,,Braničevo’’ iz Braničeva,koje se ranije zvalo ,,Stanko Obretković’’,formirano je daleke 1984.godine,sa ciljem da okupi mlade čija je misija vodilja bila  da prikuplja i obrađuje naše narodno pevačko i muzičko blago i da na taj način neguje igre i pesme našeg naroda predstavljući ih u našoj zemlji i inostranstvu.


KUD iz Braničeva na gostovanju u Branau u Austriji

Od 2007.godine društvo je preregistrovano pod nazivom Kulturno umetničko društvo ,,Braničevo’’, koje danas ima nekoliko sekcija i broji 122 člana.


KUD Branicevo na festivalu cveća u Kusiću
    
  Kako nam je rekao predsednik KUD-a Kristivoje Anđelković,najbrojnija i najaktivnija je folklotrna sekcija koja broji 88 članova svrtstanih u dečji,priprepremi i izvođađački ansambl.


Kristivoje Anđelković,predsednik KUD-a Braničevo
     
-Članovi našeg društva već nekoliko godina učestvuju na mnogim festivalima,smotrama folklora i na drugim kulturnim manifestacijama u Srbiji i inostranstvu,a kao rezultat uspešnog radu su brojna priznanja i nagrade. Društvo ima uspešnu saradnju sa mnogim Kulturno umetničkim društvima i ansamblima,a sa nekima imamo i potpisanu povelju o bratimljenju. Ove godine po osmi put organizujemo Festival folklora pod nazivom ,,Majski susreti’’,a ove godine po prvi put festival ima i Međunarodni karakter,jer nam dolaze gosti iz Republike Srpske iRumunije,sa kojima ćemo potpisati povelju o bratimljenju i tako krunisati naše zajedničko  prijateljstvo i saradnju,rekao je Anđelković.

 
 Kulturno umetničko društvo iz ovog naprednog pečkog sela u opštini Golubac okuplja i organizuje decu i omladinu iz sela i koje kroz igru,pesmu,druženje i putovanja formira ih u socijalno zdrave i društveno korisne ličnosti.

-Ponosni smo što negujemo tradiciju,razvijamo kreativnost naše dece i podstičemo njihov umetnički dar. Ponosni smo što čuvamo srpsku kulturu i nacionalni identitet i   tako doprineli kulturnom razvoju sela. Ove godine obeležavamo jubilej,deset godina kontinuiranog i aktivnog rada, entuzijazma, truda,zalaganja i samoodricanja, imali smoo  nešto više od 160 nastupa na kojima smo  prikazali svoje igračko i pevačko umeće u raznim mestima i gradovima Srbije kao i van granica naše zemlje,naglasio je predsednik KUDa ,,Braničevo’’, Kristivoje Anđelković.


Etno postavka KUD-a Braničevo
  
 Kulturno-umetničko društvo kao čuvar narodnih običaja i tradicije poseduje i svoju etno postavku  opremljenu tradicionalnim pokućstvom – krevetima, tronošcima, narodnim nošnjama, preslicama, vretenima i posuđem s kraja 19. i početkom 20. veka...

Lj.NastasijevićSlične vesti

U Kučevu održani 56. Homoljski motivi: Tradicija dostojna poštovanja

4 Jun 2024, 21:40

Više od hiljadu učesnika ovogodišnjih  56. „Homoljskih motiva“ iz 30-tak opština i…

U Kučevu otvorena Etno kolonija vlaškog veza-štampujit

31 May 2024, 14:48

U Kučevu su u sredu počeli 56. „Homoljski motivi”, jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva…

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista