MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI  POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA
   14 May 2020, 13:33    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA

U OKVIRU OBELEŽAVANJA   MEĐUNARODNOG DANA FIZIČKE AKTIVNOSTI KOJI SE OBELEŽAVA SE 10. MAJA SVAKE GODINE CEO MESEC MAJ POSVEĆEN JE PODIZANJU  SVESTI CELOKUPNE JAVNOSTI O ZNAČAJU I VAŽNOSTI REDOVNE FIZIČKE AKTIVNOSTI U PREVENCIJI BOLESTI, OČUVANJU I UNAPREĐENJU DOBROG ZDRAVLJA I BLAGOSTANJA
 
  Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja svake godine, počev od 2002. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula globalnu kampanju u cilju podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja. Ovaj dan se u našoj zemlji obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja”, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja.

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela pomoću snage i mišića koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija) i jedan je od kriterijuma za ocenu zdravlja. Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal...sve ovo je fizička aktivnost.
Redovna umerena fizička aktivnost, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, ne čini samo da se osećate dobro, već ima značajne prednosti za zdravlje: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

 Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, svakodnevno je potrebno izdvojiti najmanje:-  180 minuta za fizičke aktivnosti različitog intenziteta za decu do šest godina.
-  60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti za decu i mlade starosti od šest do 18 godina.-  30 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti za odrasle.
Od pola i starosti, zdravstvenog stanja, a posebno u odnosu na stanje utreniranosti (kondicije), zavisi i izbor vrste aktivnosti (šetnja, plivanje, trčanje, vežbe), njena učestalost i trajanje.
Obzirom da je kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti van kuće ili radnog mesta u prethodnom periodu bilo ograničeno zbog epidemije COVID 19, preporučuje se da svakog dana postepeno povećavamo trajanje i intenzitet fizičke aktivnosti. Prilikom bavljenja rekreativnim sportovima, važno je da održavamo udaljenost od drugih od najmanje dva metra. Stoga se savetuje da birate aktivnost koja omogućava da budete fizički aktivni u društvu, a da istovremeno održavate preporučenu fizičku distancu (vožnja bicikla, rolera, skejta, brzo hodanje, trčanje, joga, tenis, badminton...).

Glavni ciljevi Međunarodnog dana fizičke aktivnosti su:    Podizanje nivoa svesti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti.    Isticanje brojnih prednosti bavljenja sportom i ukazivanje na pozitivne efekte redovnog vežbanja.
    Podsticanje stanovništva širom sveta na bavljenje fizičkom aktivnošću u svim domenima.
    Promovisanje zdravog načina života i ponašanja kroz sport i fizičke aktivnosti.Slične vesti

EU za unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga u Žabarima i Žagubici

24 Sep 2020, 11:12

dquo;Evropska unija preko EU PRO programa podržava lokalni razvoj u 99 gradova i opština u Srbiji i drago mi je što…

Počela da radi baza podataka sa informacijama o više od 4.000 retkih bolesti

24 Sep 2020, 9:30

Sa radom je počela balkanska baza podataka retkih bolesti, regionalni projekat u koji su uključene Hrvatska, Republika Srpska,…

Stres - Burnout, sindrom izgaranja na poslu

27 Aug 2020, 11:59

Radeći sa najrazličitijim kategorijama pacijenata lako se moglo uočiti da su uzroci javljanja ljudi psihijatru prilično…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZadovoljavajuća epidemiološka…

Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga je naglasio da se pored javnih službi…

30 Sep 2020, 12:47

DruštvoPIO Fond obaveštava penzionere…

Isplata penzije za septembar za penzionere iz kategorije zaposlenih počinje 10. oktobra uplatom…

30 Sep 2020, 12:39

KulturaIzložba osobe sa invaliditetom…

U okviru kampanje “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” u Tabačkoj čarčiji…

30 Sep 2020, 12:17

Kursna lista