MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI  POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA
   14 May 2020, 13:33    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA

U OKVIRU OBELEŽAVANJA   MEĐUNARODNOG DANA FIZIČKE AKTIVNOSTI KOJI SE OBELEŽAVA SE 10. MAJA SVAKE GODINE CEO MESEC MAJ POSVEĆEN JE PODIZANJU  SVESTI CELOKUPNE JAVNOSTI O ZNAČAJU I VAŽNOSTI REDOVNE FIZIČKE AKTIVNOSTI U PREVENCIJI BOLESTI, OČUVANJU I UNAPREĐENJU DOBROG ZDRAVLJA I BLAGOSTANJA
 
  Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja svake godine, počev od 2002. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula globalnu kampanju u cilju podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja. Ovaj dan se u našoj zemlji obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja”, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja.

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela pomoću snage i mišića koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija) i jedan je od kriterijuma za ocenu zdravlja. Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal...sve ovo je fizička aktivnost.
Redovna umerena fizička aktivnost, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, ne čini samo da se osećate dobro, već ima značajne prednosti za zdravlje: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

 Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, svakodnevno je potrebno izdvojiti najmanje:-  180 minuta za fizičke aktivnosti različitog intenziteta za decu do šest godina.
-  60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti za decu i mlade starosti od šest do 18 godina.-  30 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti za odrasle.
Od pola i starosti, zdravstvenog stanja, a posebno u odnosu na stanje utreniranosti (kondicije), zavisi i izbor vrste aktivnosti (šetnja, plivanje, trčanje, vežbe), njena učestalost i trajanje.
Obzirom da je kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti van kuće ili radnog mesta u prethodnom periodu bilo ograničeno zbog epidemije COVID 19, preporučuje se da svakog dana postepeno povećavamo trajanje i intenzitet fizičke aktivnosti. Prilikom bavljenja rekreativnim sportovima, važno je da održavamo udaljenost od drugih od najmanje dva metra. Stoga se savetuje da birate aktivnost koja omogućava da budete fizički aktivni u društvu, a da istovremeno održavate preporučenu fizičku distancu (vožnja bicikla, rolera, skejta, brzo hodanje, trčanje, joga, tenis, badminton...).

Glavni ciljevi Međunarodnog dana fizičke aktivnosti su:    Podizanje nivoa svesti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti.    Isticanje brojnih prednosti bavljenja sportom i ukazivanje na pozitivne efekte redovnog vežbanja.
    Podsticanje stanovništva širom sveta na bavljenje fizičkom aktivnošću u svim domenima.
    Promovisanje zdravog načina života i ponašanja kroz sport i fizičke aktivnosti.Slične vesti

Jun je nacionalni mesec mentalnog zdravlja - razgovarati i ne patiti u tišini, poručuju lekari

1 Jun 2022, 10:55

Pandemija je uticala na sve apekte života, a kako je uticala na mentalno zdravlje stanovnika Srbije, stručnjaci su ispitivali…

Svetski dan bez duvanskog dima obeležen "Akcijom za zdravlje"

31 May 2022, 13:12

Svetski dan bez duvana se svake godine obeležava na globalnom, kao i na nacionalnom i lokalnom nivou u mnogim zemljama sveta.…

Posle dve godine, ponovo besplatni dermatološki pregledi

27 May 2022, 9:24

U više seoskih ambulanti po Srbiji organizovan je preventivni pregled kože za one koji žive i rade na selu i koji su više…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista