MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
   18 May 2019, 13:22        RTS    Tatijana Spasojević


MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović navodi, povodom 18. maja – Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da je nasilje nada ženama ogroman društveni problem i da je i da je veoma važno podržati žene u borbi s njim. Zorana Mihajlović navodi da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem i da je važno prepoznati šta je sve nasilje, jer ono nije samo fizičko. Moramo nasilnike da prijavimo i da podržimo žene u toj borbi. I da svakog narednog 18. maja ne brojimo žene žrtve nasilja, već broj uspešno rešenih predmeta i kažnjenih nasilnika", navela je Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

Vlada Srbije je na predlog Mihajlovićeve usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" i vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
"Ovo je dan kada odajemo poštu i sećamo se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilju. Ali, isto tako, ovo je dan kada još jednom glasno ustajemo i kažemo da je nasilje nad ženama nedopustivo i da mora da prestane", rekla je potpredsednica Vlade.Poručila je ženama da se ne mire s nasiljem, bilo da se radi o jednom šamaru, ljubomornim scenama, uskraćivanju finansija i slobode kretanja ili seksualnim uvredama, jer "izlaz iz tog pakla postoji"."U najvećem procentu radi se o psihološkom nasilju i moramo da radimo više na edukaciji devojčica i žena da prepoznaju šta je sve nasilje", ističe Mihajlovićeva.Dodaje da posebno zabrinjava podatak da 29 odsto žena smatra da je prirodno da nasilje postoji i da treba da se rešava unutar porodice."Što znači da su se one pomirile s tim da je nasilje prisutno i da je normalno da trpe neki vid nasilja. Ovo je borba na duge staze i bez uključivanja celog društva – i medija, civilnog sektora, svakog građanina i građanke – nema uspešnog rešenja", istakla je potpredsednica Vlade.
 
 Slične vesti

SVAKODNEVNA BORBA PRTIV DISKRIMINACIJE NAD ŽENAMA

27 May 2019, 13:23

Rodna ravnopravnost u Srbiji još nije postignuta u svim oblastima, poruka je sa Konferencije o eliminaciji svih oblika…

Napitak koji kosi vraća prirodnu boju: Za 40 dana kažite zbogom sedoj kosi! (RECEPT)

8 May 2019, 10:48

Seda kosa nije samo estetski problem. Ako ste rano osedeli, to samo pokazuje kako ste vodili svoj život


Da…

FORUM ŽENA SPS OBELEŽIO 8. MART

8 Mar 2019, 15:05

POVODOM OBELEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA ŽENA FORUM ŽENA GRADSKOG ODBORA SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE POŽAREVAC ORGANIZOVAO…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSVEČANO OSVEĆENJE NOVE CRKVE SVETE…

Novosagrađenu Crkvu Svete Trojice u Češljevoj Bari, osveštaće u ponedeljak ,17.…

15 Jun 2019, 16:57

PolitikaĐORĐEVIĆ:USKORO IMPLEMENTACIJA…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se…

15 Jun 2019, 13:55

DruštvoIZGRADNJA METROA U BEOGRADU NAJVEĆI…

Potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog…

15 Jun 2019, 13:49

Kursna lista