MEĐUNARODNI  DAN PORODICE: ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: VAŽNO JE DA PORODICA JAČA
   15 May 2018, 12:46        RTS    Tatijana Spasojević


MEĐUNARODNI DAN PORODICE: ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: VAŽNO JE DA PORODICA JAČA

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za RTS da je važno da porodica ostane na nivou na kome je i da jača, da afirmišemo vrednosti porodice, kao i da danas na Svetski dan porodice treba da podsetimo da je unutar porodičnog kutka najveći stepen sigurnosti.
Slavica Đukić Dejanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da je u demografiji merna jedinica deset godina, kao i da efekte popravljanja populacione slike možemo očekivati tek za desetak godina.

"Ono što je važno to je da porodica ostane na nivou na kome je i da jača, da afrimišemo vrednosti porodice i da danas na Svetski dan porodice kada obeležavamo te vrednosti koje možemo iznedriti i naći unutar porodičnog kutka ponovo podsetimo da je to najveći stepen sigurnosti, da se tu rešavaju problemi", rekla je Đukić Dejanovićeva.
Istakla je da maloadaptivne porodice – one porodice kod kojih postoji problem siromaštva, nasilja i teške bolesti nikako ne smeju biti ostavljene same sebi, već da moraju biti briga društva i moraju dobiti podršku.
"Na današnji dan treba reći da je Vlada u tom smislu preduzela čitav niz aktivnosti, to nije radilo jedno ministarstvo, to ne može čak ni raditi samo Vlada, već i jedinice lokalne samouprave, odgovorni pojedinci i članovi samih porodica moraju u svemu tome učestvovati", dodala je ministarka.
Kada je reč o podsticajima rađanja, Đukić Dejanovićeva je navela da je kod biomedicinski potpomognute oplodnje Srbija otišla dva koraka napred – podigla je limit godina do 42 godine za žene i tri pokušaja vanteleske oplodnje se finansiraju o trošku republičkog fonda.
"Kada je u pitanju usklađivanje rada i roditeljstva tu imamo zajedničku aktivnost sa Privrednom komorom Srbije i ovih dana će izaći oni sa predlogom da će socijalno odgovorna preduzeća – ona koja vode računa o usklađivanju rada i roditeljstva, o podizanju dečijih vrtića, o pomoći roditeljima koji su uposleni dodeljivati određene nagrade za mala, srednja, velika i javna preduzeća", naglasila je Đukić Dejanovićeva.
"Najjače komponente međugeneracijske solidarnosti u porodici"
Ukazala je da sve manje višegeneracijskih porodica, kao i da je tačno da nema onog stepena unutar porodice međugeneracijske solidarnosti koja je postojala nekada u velikim porodicama u Srbiji.
"Međutim, činjenica je jedno istraživanje koje smo uradili nedavno pokazuje da su najjače komponente međugeneracijske solidarnosti u srpskom društvu ipak u porodici", rekla je ministraka.

 Slične vesti

Iz ZSS-a poslat predlog za osnivanje Ministarstva za preduzetništvo i zadruge

23 Mar 2024, 11:02

Iz Zadružnog saveza Srbije u Skupštinu Srbije i u kabinet predsednika Srbije poslat je predlog za osnivanje Ministarstva…

Ministarstvo pravde: Što strože sankcionisati počinioce svirepog ubistva u Padinskoj Skeli

21 Mar 2024, 9:48

Ministarstvo pravde oglasilo se saopštenjem povodom smrti osuđenika u zatvoru u Padinskoj Skeli. Navode da je upravnik…

Održan visokopolitički dijalog o reformi javne uprave

18 Nov 2023, 10:04

Održan visokopolitički dijalog o Reformi javne uprave: Izrada sveobuhvatnih politika za privlačenje, motivisanje i zadržavanje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista