Međunarodna akademija o natalitetu na Srebrnom jezeru
   20 Sep 2021, 10:53        velikogradiste.rs, rtv nlava    Elena Marjanović


Međunarodna akademija o natalitetu na Srebrnom jezeru

Pokret za decu Tri plus u subotu na  Međunarodnoj akademiji o natalitetu pod nazivom “Operativni plan izlaska iz demografske krize“uručio je opštini Veliko Gradište plaketu „Zlatna kolevka“ za saradnju i partnerstvo u realizaciji projekta “Cena minus tri plus“.
 
 
Na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta, u subotu 18. septembra, u okviru manifestacije “Dan borbe protiv bele kuge“ održana je Međunarodna akademija o natalitetu pod nazivom “Operativni plan izlaska iz demografske krize“.
 
Skup je otvorio Vladimir Štrbac predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište, a ovom prilikom Pokret za decu Tri plus uručio je opštini Veliko Gradište plaketu „Zlatna kolevka“ za saradnju i partnerstvo u realizaciji projekta “Cena minus tri plus“. 
Pokret za decu Tri plus po pitanju pronatalitetnih mera ostvaruje saradnju sa 25 lokalnih samouprava u Srbiji kroz koju su usvojeni mnogi predlozi u samim opštinama i gradovima koji su umnogome promenili sliku društva. Iskustvo sa terena u zajedničkoj saradnji govori u prilog tome da postoje i one opštine koje i same prednjače u ostvarivanju ciljeva za veći natalitet, a jedna od njih je i opština Veliko Gradište.
 
Ova lokalna samouprava uvela je pre niz godina mere privilegija i povlastica za porodice, a naročito za one sa troje i više dece – pravo na pomoć porodici za svaki novosklopljeni brak u iznosu od 20.000 dinara, pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, pravo na opremanje novorođenčeta u iznosu od 10.000 dinara, pravo na novogodišnji poklon prvom rođenom detetu u novoj godini, pravo na besplatne usluge predškolske ustanove (vrtića) za treće i naredno dete, pravo na paket za đake prvake, pravo na nabavku udžbenika za treće i svako naredno dete, pravo na nagradu učeniku za ostvarene  rezultate tokom redovnog školovanja, pravo na nagradu za najboljeg studenta, pravo na besplatan prevoz do škole (mesečnu kartu) za učenike srednjih škola koji ispunjavaju uslov, pravo na besplatan javni prevoz redovnim studentima koji ispunjavaju uslov od mesta studiranja do mesta stanovanja (refundacija jedne povratne autobuske karte) jednom mesečno u toku studentske godine kao i pravo na besplatan obrok odnosno užinu učenicima osnovnih škola i predškolskog programa koji ispunjavaju uslove, za vreme trajanja školske godine.
 
Kako ističu organizatori, nadležni u opštini Veliko Gradište su shvatili koliki je značaj i uloga višedetnih porodica za demografsku sliku Srbije budućnosti i svojim merama privilegija i povlastica za ovu kategoriju društva žele da pošalju poruku da će imati podršku sredine u kojoj podižu i vaspitavaju svoju decu.
 
Ovo je istovremeno i poruka ohrabrenja mladim bračnim parovima da proširuju svoje porodice jer, kako smatraju u Pokretu Tri plus, samo na taj način možemo pobediti belu kugu najvećeg neprijatelja Srbije današnjice.
 
Osnivač ove manifestacije je preduzetnik iz Požarevca Saša Stević, a učešće na akademiji uzeli su predstavnici najviših državnih instanci, kao i  stručnjaci i udruženja iz Srbije i inostranstva, koji se bave problemom demografske krize i smanjenja nataliteta.Slične vesti

Mihajlovićeva: Devojčice koračajte hrabro napred, niste manje vredne

11 Oct 2021, 10:36

Pred devojčicama u Srbiji su razni izazovi uzrokovani rodnim stereotipima i predrasudama, ali one kroz život treba da koračaju…

Mladi zbog korone žive virtuelne živote

9 Oct 2021, 10:55

Kako su se smenjivali talasi korona krize i mere koje su ih pratile, tako su i mladi prolazili kroz različite faze. Od straha,…

Dečija nedelja u Velikom Gradištu

8 Oct 2021, 20:57

Povodom Dečije nedelje, predsednik opštine Dragan Milić i njegovi saradnici posetili su danas prvake OŠ “Ivo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista