Međunarodna 66 TID regata prizemljena u Velikom Gradištu
   8 Aug 2023, 15:50    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Međunarodna 66 TID regata prizemljena u Velikom Gradištu

I ove godine TID regata  proteklog vikenda  po 66. put stigla je  u  Veliko Gradište. Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina – turističkih organizacija gradova i opština kroz koje regata prolazi.

Put dug oko 2.500 kilometara od nemačkog grada Ingolštata do bugarskog grada Sv. Đorđe oko 150 kajakaša će preveslati za 75 dana. Za to vreme oni prolaze kroz 10 zemalja, kampuju u 9 zemalja, u 61 etapnom mestu duž Dunava. Jedno od 12 etapnih mesta u Srbiji je i Veliko Gradište koga kajakaši posećuju od davne 1956. godine kada je i počelo organizovanje TID regate.

Tradicionalan doček učesnika regate u Velikom Gradištu  organizuju Opština I  Turistička organizacija.Oko 150 kajakaša iz desetak zemalja Evrope I sveta odselo je u gradskom parku gde im je priređen doček  I ručak sa srpskim specijalitetom  pasuljem Gradištancem, čime je ujedno najavljena i manifestacija 17. ,,Pasuljijada’’ posvećena ovom kulinarskom specijalitetu, koja će se u gradskom parku održati u subotu 12-og ovog meseca.

Kroz ovakav vid bavljenja sportom i rekreacijom, učesnici iz celog sveta upoznaju se sa istorijom, kulturom, tradicijom, etnologijom, ekologijom, privrednim i turističkim potencijalima Srbije, Podunavlja i Velikog Gradišta.
Domaćini u Velikom Gradištu - opština i Turistička organizacija već godinama obezbeđuju prostor za kampovanje i zajedničku večeru kako bi se učesnici odmorili za nastavak puta. I ove godine kajakaši su bili  smešteni u gradskom parku pored Dunava  uz  kuvani pasulj „gradištanac’’ koji su kuvali poznati majstori –kulinari iz Velikog Gradišta Velibor  Mladenović  i Petar Paunović.


Turistička organizacija uz podršku opštine Veliko Gradište tradicionalno za naše goste učesnike regate prilikom boravka u našem gradu organizuje tradicionalno ručak na kojoj je glavno jelo pasulj ,,Gradištanc’’,naravno uz salatu I hladno piće.Ovo je jedina manifestacija koja nije   prekinata čak I za vreme trajanja pandemije I zabrane održavanje ovakvih skupova,kažu u Turističkog organizaciji Veliko Gradište..

Učesnici 66 veslačke regate TID posle odmora u Velikom Gradištu nastavili su put prema odredištu Dobra u opštini Golubac.Ovo je najstarija, najduža i najveća međunarodna, sportsko-rekreativna, turistička, kajak, kanu i veslačka regata na svetu.Dnevne etape su u proseku dužine oko 43 km. U etapnim mestima regata boravi jedan dan, a u većim i glavnim gradovima zemalja se zadržava dva dana.Etapna mesta u našoj zemlji su: Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka.
Izvor:TO Veliko GradišteSlične vesti

Dunav je ogroman i"pegla" razne naše neodgovornosti; dr Ilijević o 1.000 tona đubriva u reci

9 Jan 2024, 9:56

Docent Hemijskog fakulteta Konstantin Ilijević rekao je za RTS da najverovatnije neće biti posledica po životnu sredinu…

Apel rečne policije: Važno da se pridržavate propisa na vodama

26 Jul 2023, 9:44

Rečni saobraćaj sa sobom nosi mnoga zadovoljstva, ali i rizike zbog čega je od izuzetne važnosti da se na vodi pridržavate…

Međunarodni dan reka - najugroženiji ekosistem Evrope

14 Mar 2023, 12:44

Međunarodni dan reka obeležava se 14. marta u gotovo 60 zemalja sveta. Reke su jedan od najosetljivih i najugroženijih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista