MEDIJI O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U FRANCUSKOJ
   24 Apr 2017, 13:23        N1 info    Maja Kostić


MEDIJI O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U FRANCUSKOJ

Ulazak u drugi krug francuskih predsedničkih izbora centrista Emanuela Makrona i predsednice ekstremno desnog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen, francuski mediji doživljavaju kao "veliki prasak" koji je oduvao dve tradicionalno najjače stranke.
Ulazak u drugi krug francuskih predsedničkih izbora centrista Emanuela Makrona i predsednice ekstremno desnog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen, francuski mediji doživljavaju kao "veliki prasak" koji je oduvao dve tradicionalno najjače stranke, dok svetski mediji uprkos predviđanjima da će Makron pobediti u drugom krugu ipak smatraju da Le Pen i dalje predstavlja pretnju
Makron je, na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, osvojio je 23,7 odsto glasova, a Marin Le Pen 21,9 odsto.
Na trećem mestu je kandidat desnog centra, konzervativac Fransoa Fijon sa 19,96 odosto glasova, a sledi kandidat levice Žan-Luk Melenšon s 19,49 odsto.
"Veliki prasak", piše ekonomski dnevni list Les Eho, koji smatra da je ovim predsedničkim izborima okrenuta nova stranica francuskog političkog života, onog koji je postojao od početka Pete Republike.
"Ovaj rezultat predstavlja potres čije će posledice biti dugotrajne", piše katolički list La Kroa.
Liberalni Opinion naglašava da su glasači otvorili novu stranicu istorije Pete Republike, eliminišući iz trke sve predstavnike političkih stranaka koji su vladali poslednjih decenija, dok desni L'Figaro žali što desnica prvi puta u svojoj istoriji neće biti predstavljena u drugom krugu predsedničkih izbora.
Levi Liberasion ipak upozorava da je FN realizovao najbolji rezultat u svojoj istoriji na predsedničkim izborima. Osim toga, za Marine Le Pen glasalo je više od petine francuskih glasača.
"A ako se borba pretvori u konfrontaciju naroda i elita ko može biti siguran u rezultat. U novom uređenju, sve je moguće. Drugim rečima - oprez", ističe Liberasion.
Naslovnica komunističkog L'Umanitea apeluje: "okupimo se kako bi joj preprečili put", misleći na Le Pen.
Britanski Gardian upozorava da pretnja ekstremne desnice nije uklonjena, dok Fajnenšal Tajms već vidi pobednika 7. maja. Dok nemački Bild piše da Makronova pobeda donosi Evropi olakšanje, konzervativni Frankfurter algemajne cajtung je oprezan.
Za Špigl pobeda Makrona je "odzvanjajući šamar za politički establišment. Njegov ulazak u drugi krug pomeo je, barem privremeno, istorijske političke institucije, goliste-konzervativce i socijaliste", piše Špigl.
Američki Njujork Tajms izveštava o borbi dvoje autsajdera s radikalno različitim vizijama za zemlju.



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista