Marković: Treba da pamtimo žrtve, ali i da imamo uravnoteženiju sliku prošlosti
   5 Jul 2024, 10:15    Beograd    rts    Elena Marjanović


Marković: Treba da pamtimo žrtve, ali i da imamo uravnoteženiju sliku prošlosti

Istoričar Predrag Marković kaže za RTS, povodom sutrašnjeg obeležavanja godišnjice zločina nad Srbima u Podrinju, da treba da pamtimo sve naše žrtve, ali i da imamo uravnoteženiju sliku prošlosti.


Sutra će biti obeležene 32 godine od zločina nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču. U Bratuncu će biti obeležena godišnjica stradanja Srba, a patrijarh Porfirije će služiti parastos za 3.267 ubijenih.


Istoričar Predrag Marković rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da se taj broj odnosi na sve srpske žrtve u Podrinju tokom rata.


"Danas se dogodio jedan zločin gde je poginuo manji broj ljudi u tom mestu. Ali se ova brojka koja se pominje odnosi na sve srpske žrtve u Podrinju", naveo je Marković.


Marković smatra da za razliku od prethodnih vremena treba da pamtimo sve naše žrtve.


"Za početak da ih prebrojimo. Republika Srpska je tu bolja od Republike Srbije i od bivše Jugoslavije. Republika Srpska zna sve žrtve u ovom ratu, a mi ne znamo žrtve iz Prvog, iz Drugog svetskog rata. Nismo sigurni da imamo spisak žrtava iz 1999. i 1998. godine", napominje Marković.


Istoričar ističe da je potrebno imati uravnoteženiju sliku prošlosti.


"Mi treba da imamo uravnoteženiju sliku prošlosti, da naravno pamtimo žrtve, ali da ne budemo samo narod gubitnika i žrtve", ocenjuje Marković.


Povodom odluke Skupštine Republike Srpske, koja je juče uvela himnu "Bože pravde" i nemanjićki grb, Marković ističe da je to zapravo samo priznanje realnog stanja.


"Oni su tu himnu prihvatili kao svoju, tako da to je samo formalno priznanje realnog stanja. Oni sebe osećaju kao deo jedinstvenog srpskog, neki bi rekli sveta ili prostora. Tako da je to samo još jedan korak na daljem ujedinjavanju Srba", zaključio je Marković.Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista