MARKOVIĆ  O KAPITALNIM INVESTICIJAMA I  PROJEKTIMA EPS-A
   18 Oct 2019, 14:42    Kostolac    SAT TV    Tatijana Spasojević


MARKOVIĆ O KAPITALNIM INVESTICIJAMA I PROJEKTIMA EPS-A

U PROTEKLOM PERIODU INVESTIRANO VIŠE OD 388 MILIONA EVRA U  REVITALIZACIJU KOSTOLAČKIH TERMOELEKTRANA, OD ČEGA 65 MILIONA EVRA U TERMOELEKTRANU A, DOK JE OSTATAK ULOŽEN U TERMOELEKTRANU B ISTAKAO JE NENAD MARKOVIĆ NA PRVOJ STRUČNOJ KONFERENCIJI ODRŽANOJ U KOSTOLAČKOM OGRANKU EPS-A

Na prvoj stručnoj konferenciji održanoj 11. oktobra u   kostolačkom ogranku EPS-a  u Kostolcu pod nazivom „Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a predstavljeni su kapitalni projekti Elektroprivrede Srbije i investicije u proteklom periodu kao i planovi za budućnost. Direktor za prozvodnju električne energije u "TE-KO Kostolac" Nenad Marković  je između ostalog govorio i o dosadašnjim ulaganjima u kostolačke elektrane ali je predstavio i kapitalne projekte koji su u toku a najavio je i jedan od najvažnijih projekata.
Govoreći o dosadašnjim ulaganjima u kostolačke elektrane, Marković kaže da je u proteklom periodu investirano više od 388 miliona evra u njihovu revitalizaciju, od čega 65 miliona evra u Termoelektranu A, dok je ostatak uložen u Termoelektranu B.

 "Od tih 388 miliona evra, više od 140 miliona evra investirano je u projekte zaštite životne sredine, a tome nije kraj, jer se upravo izvode radovi na projektu smanjenja azotne kiseline na bloku B2, kao i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani B", rekao je Marković.
 
Drugi važan projekat koji će se gradi u tom gradu Vetropark "Kostolac", biće, kaže, smešten na oko 90 kilometara istočno od Beograda, a planirano je da ima 20 vetrogeneratora ukupne snage do 66 megavata.

"Rok za izvođenje radova na tom vetroparku je 24 meseca od potpisivanja ugovora sa izvođačima, a vrednost investicije je 96,4 miliona evra. Izgradnja vetroparka finansiraće se delom iz kredita KfW banke u iznosu od 80 miliona evra, gde uračunato i milion evra za konsultantske i ekspertske usluge, a ostatak su sredstva EPS-a", rekao je Marković. Ističe da je za taj projekat dobijena građevinska dozvola za izgradnju i status povlašćenog proizvođača eletrične energije, kao i da je raspisan konkurs za izbor izvođača radova.

OPŠIRNIJE U PRILOGU! Slične vesti

PLAN PREMAŠEN ZA 6,7 ODSTO

30 Jul 2019, 12:59

ELEKTROENERGETSKOM SISTEMU JE PREDATO 3,5 MILIJARDI KILOVAT-ČASOVA IZ KOSTOLAČKOG OGRANKA ELEKTROPRIVREDE SRBIJE.

MINISTAR ANTIĆ: DOBIJENA SEDMA DOZVOLA ,NAJVAŽNIJA ZA IZGRADNJU BLOKA B3 U KOSTOLCU

16 Apr 2019, 14:52

KINESKA DELEGACIJA I PREDSTAVNICI MINISTARSTVA RUDARSTVA I ENERGETIKE, ELEKTROPRIVREDE SRBIJE I KINESKE KOMPANIJE „CMEK“…

ODELJENJE ODRŽAVANJA TURBOGENERATORSKOG POSTROJENJA

23 Mar 2019, 14:52

NAJVAŽNIJE POSTROJENJE U TERMOELEKTRANAMA SVAKAKO JE TURBOGENERATORSKO O KOME BRINE POSEBNA GRUPA ODRŽAVAOCA. STALNO UČENJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiLuksuzne destinacije za odmor…

Balkan je uvek važio za regiju prelepe prirode i gostoprimljivih ljudi. U poslednje vreme,…

20 Nov 2019, 16:14

ZanimljivostiPRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA…

U utorak 19. novembra u Kulturnom centru Jagodina održana je 22. Smotra stvaralaštva…

20 Nov 2019, 15:15

KulturaIZLOŽBA OKUPIRANI POŽAREVAC 1941…

ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC PREDSTAVLJA IZLOŽBU „OKUPIRANI POŽAREVAC 1941-1944 –…

20 Nov 2019, 13:42

Kursna lista