MARKOVIĆ  O KAPITALNIM INVESTICIJAMA I  PROJEKTIMA EPS-A
   18 Oct 2019, 14:42    Kostolac    SAT TV    Tatijana Spasojević


MARKOVIĆ O KAPITALNIM INVESTICIJAMA I PROJEKTIMA EPS-A

U PROTEKLOM PERIODU INVESTIRANO VIŠE OD 388 MILIONA EVRA U  REVITALIZACIJU KOSTOLAČKIH TERMOELEKTRANA, OD ČEGA 65 MILIONA EVRA U TERMOELEKTRANU A, DOK JE OSTATAK ULOŽEN U TERMOELEKTRANU B ISTAKAO JE NENAD MARKOVIĆ NA PRVOJ STRUČNOJ KONFERENCIJI ODRŽANOJ U KOSTOLAČKOM OGRANKU EPS-A

Na prvoj stručnoj konferenciji održanoj 11. oktobra u   kostolačkom ogranku EPS-a  u Kostolcu pod nazivom „Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a predstavljeni su kapitalni projekti Elektroprivrede Srbije i investicije u proteklom periodu kao i planovi za budućnost. Direktor za prozvodnju električne energije u "TE-KO Kostolac" Nenad Marković  je između ostalog govorio i o dosadašnjim ulaganjima u kostolačke elektrane ali je predstavio i kapitalne projekte koji su u toku a najavio je i jedan od najvažnijih projekata.
Govoreći o dosadašnjim ulaganjima u kostolačke elektrane, Marković kaže da je u proteklom periodu investirano više od 388 miliona evra u njihovu revitalizaciju, od čega 65 miliona evra u Termoelektranu A, dok je ostatak uložen u Termoelektranu B.

 "Od tih 388 miliona evra, više od 140 miliona evra investirano je u projekte zaštite životne sredine, a tome nije kraj, jer se upravo izvode radovi na projektu smanjenja azotne kiseline na bloku B2, kao i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani B", rekao je Marković.
 
Drugi važan projekat koji će se gradi u tom gradu Vetropark "Kostolac", biće, kaže, smešten na oko 90 kilometara istočno od Beograda, a planirano je da ima 20 vetrogeneratora ukupne snage do 66 megavata.

"Rok za izvođenje radova na tom vetroparku je 24 meseca od potpisivanja ugovora sa izvođačima, a vrednost investicije je 96,4 miliona evra. Izgradnja vetroparka finansiraće se delom iz kredita KfW banke u iznosu od 80 miliona evra, gde uračunato i milion evra za konsultantske i ekspertske usluge, a ostatak su sredstva EPS-a", rekao je Marković. Ističe da je za taj projekat dobijena građevinska dozvola za izgradnju i status povlašćenog proizvođača eletrične energije, kao i da je raspisan konkurs za izbor izvođača radova.

OPŠIRNIJE U PRILOGU! Slične vesti

REMONT TERMOBLOKOVA U TEKO B

1 Jul 2020, 12:50

Remonti termoblokova u Termoelektrani „Kostolac“ B su završeni. poseban akcenat, ovog puta, stavićemo…

ZAVRŠEN REMONT U TEKO B

29 Jun 2020, 13:57

Sezona remonata  termoblokova u Elektrani “Kostolac” B su završeni. Termo blok 1 je remontovan od…

Sistem „Elektroprivrede Srbije“ u vreme korona virusa

17 Apr 2020, 12:46

Snabdevanje električnom energijom građana i privrede Srbije od kada je proglašena epidemija Covid-19, odnosno korona…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista