MALI ZA RTS: SRBIJA NA PRAVOM PUTU EKONOMSKOG OPORAVKA I RASTA
   4 Feb 2019, 13:29        RTS    Tatijana Spasojević


MALI ZA RTS: SRBIJA NA PRAVOM PUTU EKONOMSKOG OPORAVKA I RASTA

Delegacija MMF-a završava drugu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za prošlu godinu. Naveo je da je sada prioritet nastavak strukturnih reformi, prevashodno u oblasti javnih preduzeća. Srbija je na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta, ističe Mali. Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su dva cilja posete delegacije MMF-a Srbiji – da se potvrde rezultati iz 2018. godine i da se definišu ciljevi i prioriteti za ovu godinu. "Veoma je važno da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za 2018. godinu, a još jedanput ću ponoviti, visoka stopa rasta BDP-a biće 4,3-4,4 za 2018. godinu, što nas svrstava među najbrže rastuće ekonomije ne samo u regionu već i u Evropi", naveo je Mali.


Pored toga, Mali naglašava i veliki trend smanjenja stope nezaposlenosti – stopa nezaposlenosti u oktobru i novembru bila je oko 11 odsto u odnosu na 2013. godinu, kada je bila 25 odsto."Treću godinu zaredom smo u plusu što se tuče budžeta, kraj godine smo dočekali sa 32,2 milijarde dinara viška novca u budžetu i ono što me posebno ohrabruje i mislim da građane Srbije takođe, ako pogledate januar da znate da smo planirali 7,8 milijardi dinara viška, negde oko 65 miliona evra, a ostvarili smo tri puta bolji rezultat – 23,6 milijardi dinara suficita za prvi mesec ove godine", istakao je ministar.Ukazao je da je to postignuto boljim prihodima – boljom naplatom i većom privrednom aktivnošću."To su sve pokazatelji da je Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta, što je veoma važno. To nam daje za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu. Ukoliko se ovako nastavi sledećih nekoliko meseci, onda već razmišljamo i o novom povećanju plata i penzija i to već u ovoj godini", rekao je Mali.
 Slične vesti

UGOVOR SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM ZA PODRŠKU UGROŽENIM OPŠTINAMA

15 Apr 2019, 13:15

Ministar finansija Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke Mateo Rivelani potpisali su ugovor…

SVETSKA BANKA: RAST SRBIJE OVE GODINE 3,5 ODSTO

2 Apr 2019, 13:54

Svetska banka je u novom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan konstatovala da je privredni rast Srbije…

Rekordni rezultati u 2018,nismo više prezadužena zemlja

26 Jan 2019, 13:41

Srbija više nije prezadužena zemlja, izjavio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali, istakavši da će suficit u januaru…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaPOKLONI LEKARIMA U NOVOM ZAKONU…

Srbija je dobila novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a sa njim stiže i odredba koja…

24 Apr 2019, 12:04

PolitikaPLATFORMA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE…

Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu,…

24 Apr 2019, 11:54

DruštvoVAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ…

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka…

24 Apr 2019, 11:45

Kursna lista