Mali i veliki servis na automobilu
   25 Feb 2020, 9:27        SatTv    Tyler Durden


Mali i veliki servis na automobilu

Redovno servisiranje automobila spade u red stavki koje svaki vlasnik treba da uradi u pravilnim razmacima kako četvrotočkaš ostao u dobrom stanju. Bilo da je u pitanju provera „ispod haube“ ili prvi simptom nekog nepravilnog rada vozila, redovan servis spada u odgovornost svakog vozača.

Ipak, pitanja koja se tiču toga kada je pravo vreme za redovan servis, koji novi auto delovi su potrebni vašem vozilu, kako da na pregledima uštedite i zašto je redovno servisiranje važno, često predstavljaju nedoumicu za vozače. U nastavku teksta saznajte sve o tome kako izgleda mali i veliki servis na automobilu.


Značaj redovnog servisiranja vozila


Bilo da je u pitanju mali ili veliki servis na automobilu, važno je da znate koji je značaj takve provere ispravnosti četvrotočkaša. Odgovor na to pitanje leži u činjenici da je redovna kontrola automobile način da se prevencijom preduhitri potencijalni problem koji može da predstavlja veliki finansijski i tehnički problem za vlasnika vozila.

Pored toga, investiranjem u redovno servisiranje smanjuju se potencijalni troškovi koji nameću stalne popravke vozila, ali se i povećava bezbednost vozača jer se “vitalni” delovi vozila stalno proveravaju. Provera motora, sistema za podmazivanje i sistema za hlađenje, između ostalog, garantuje funkcionalnost vozila pa i tu leži veliki značaj redovnog odlaska na pregled vozila.


Na koliko se radi veliki i mali servis na automobilu?


U zavisnosti od toga da li je u pitanju veliki ili mali servis automobila, vremenski interval varira. Ne postoji jasno određen period nakon kog je potrebno odvesti vozilo na servis, pa je stoga poželjno da se konsultuju fabrička uputstva koja veliki servis,uz zamenu zupčastog kaiša, predviđaju na pređenih 120 ili 240 hiljada kilometara.

Ipak, to su idealni uslovi koji podrazumevaju da je sa vašim vozilom sve u najboljem redu, pa nije zgoreg da se veliki servis obavi ranije, odnosno nakon pređenih do 80 hiljada kilometara ili na svakih četiri do pet godina, ukoliko za to vreme vlasnik vozila ne dostigne targetiranu kilometražu. Uslovi vožnje su još jedan od faktora prilikom određivanja pravog vremena za odlazak na servis, jer nije isto voziti po ekstremnim uslovima i lošem terenu, jer se tad smanjuje razmak između servisa. 

Sa druge strane, mali servis se odnosi na redovno održavanje vozila pa je tako poželjno da se obavlja jednom godišnje ili na svakih pređenih 10 hiljada kilometara. U tom vremenskom intervalu je potrebno proveriti vozno stanje vašeg automobila.Šta podrazumeva veliki servis na automobilu?

  S obzirom na to da se veliki servis radi ređe od malog, tokom servisiranja je potrebno proveriti ispravnost  brojnih delova. Kada se vlasnik vozila odluči na veliki servis, očekuja ga:

Zamena zupčastog kaiša;
Zamena klinastog kaiša;
Zamena španera i rolera;
Zamena vodene pumpe;
Provera nivoa ulja i tečnosti.

Kada su u pitanju razlike između “benzinaca” i “dizelaša”, njih kod velikog servisa skoro da uopšte nema. Ipak, mala razlika postoji onda kada automobil umesto zupčastog kaiša ima lanac. U slučaju da vaše vozilo ima lanac, obavezna je promena tračnog remena, vodene pumpe, španera i remenice, dok je kod automobila sa zupčastim kaišem obavezna promena tračnog i zupčastog remena, vodene pumpe, španera i remenice.

Pored toga, redovni servis može da obuhvati i promenu guma, prednjih i zadnjih diskova i drugih delova čije stanje zavisi od načina vožnje i održavanja samog vozila.


Šta obuhvata mali servis na automobilu?


Kako se mali servis obavlja jednom godišnje, podrazumeva se da tokom odlaska kod automehaničara vlasnik vozila, pre svega, proveri i zameni motorna ulja i sve filtere sa ciljem da se tako što duže očuvaju optimalne performanse motora, sistema za gorivo, ali i klima uređaja.

Takođe, mali servis podrazumeva proveru i zamenu auto delove iz kočionog seta:

Pakne;
Ručne sajle;
Kočione diskove;
Disk pločice;
Kočione cilindre.

Za normalno i pravilno funkcionisanje automobila potrebno je proveriti i sistem kvačila, odnosno elemente kao što su korpe, lamle i druck lageri. Tokom malog servisa, poželjno je, pored ova dva seta auto delova, proveriti i, ukoliko je potrebno, zameniti i filtera, a poželjno je da se tom prilikom sipaju i ulja (npr. ulje u menjaču), te da se provere i po potrebi dodaju i antifriz, kočiona tečnost i drugo.

U zavisnosti od toga gde vršite mali servis, koliko je automehaničar temeljan prilikom provere ispravnosti vozila i da li to sami tražite, moguće je da se tokom malog servisa na automobilu očiste i klapne, dizne i AGR ventili.  
 

Kako uštedeti uz mali i veliki servis na automobilu?


Iako je kupovina vozila jedna od najvećih investicija svakog pojedinca, redovno servisiranje je uslov bez kog se ne može garantovati dugotrajnost i ispravnost vozila. Kupovina novih auto delova kod ovlašćenih proizvođača spada u red dobrih i kvalitetnih investicija, pa nije poželjno da se na tom aspektu štedi.

Ipak, u određenim slučajevima je kupovina polovnog dela može doneti znatnu uštedu. U slučaju oštećene limarije, sedišta ili retrovizora, kao i prilikom zamene menjača ili sirene, pokvarene kvake ili pumpe za goriva, delovi koji nisu novi, dobro su očuvani i koštaju manje, čine dobar način da za manje novca dobijete kvalitetnu zamenu.

Ušteda se odnosi i na sam proces istraživanja auto delova, bilo da je u pitanju Internet pretraga ili odlazak do obližnjeg auto otpada. Na kraju, ušteda prilikom malog i velikog servisa može da se ostvari, ali je potrebno da ona ne utiče na funkcionalnost i bezbednost vozila. Jer, na kraju dana, to je ono što je za sve najvažnije.Slične vesti

Kako da držite bezbedno odstojanje na auto-putu

14 Sep 2020, 10:20

Za tri dana na drumovima u Srbiji poginulo je 14 osoba. Među glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća su prekoračenje brzine…

Vučić: Nema "poršea" bez Čačka

16 Jun 2020, 12:07

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je u Čačku pogone nove fabrike "Forverk", koja proizvodi i delove za "porše" i druge…

Apple razvija automobilska stakla s opcijom zatamnjenja

8 May 2020, 12:41

Već smo gotovo i zaboravili da se pre nekoliko godina špekulisalo o tome da Apple planira proizvoditi autonomne automobile.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeSutra bez vode deo grada kod Medicine…

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži  sutra…

27 Oct 2020, 14:50

ZdravljePovećava se broj pacijenata požarevačkoj…

U kovid bolnici u Požarevcu, na Infektivnom odeljenju trenutno je na lečenju 25 pacijenata…

27 Oct 2020, 14:35

ZdravljeJedan novooboleo u Smederevskoj…

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac jedan novi slučaj u …

27 Oct 2020, 14:02

Kursna lista