MALI BOŽIĆ, VELIKO SLAVLJE
   14 Jan 2020, 14:31        SATTV    Maja Kostić


MALI BOŽIĆ, VELIKO SLAVLJE

DANAS JE SVETI VASILIJE VELIKI, MALI BOŽIĆ, KAO I SRPSKA NOVA GODINA, I PO SVEMU SUDEĆI OBELEŽAVA SE U SRBIJ.

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić (Vasiljevdan) i Srpsku Novu godinu. Danas je i Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao kao Srpska Nova godina.
Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a postoje i sujevrja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi.
U Vojvodini je postojao običaj, koji se u nekim mestima zadržao do danas, da se na raskršćima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.
Novu godinu valja dočekati budan, pa su u ovom bdenju mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni: pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, tj. udati se.
Na Mali Božić 14. januara (Sveti Vasilije) ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.
Vreme od Božića do Bogojavljenja (19. januar) u narodu se naziva “nekrštenim danima“ u kojima, prema verovanju, demoni, karakondžule i veštice vrebaju ljude na svakom koraku. Kod Srba je nevolja u tome što se s vremena na vreme „nekršteni dani“ protegnu na celu godinu.
Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku i astronomiju.
U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemaljski život napunio 50 godina od rođenja.
Bio je veliki pobornik Pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan valja uzeti kašiku meda. Zašto neke pravoslavne zemlje koriste gregorijanski kalendar, a druge, uključujući i Srbiju, julijanski; šta bi se desilo kada bismo svi praznovali po istom kalendaru, i da li je Milankovićevo računanje vremena zaista bolje od drugih. Naš genijalni naučnik Milutin Milanković pored ostalih ogromnih doprinosa tvorac je i do sada najpreciznijeg kalendara. Njegov kalendar, predložen 1923, predstavlja zapravo reviziju julijanskog kalendara. Skoro da je identičan gregorijanskom uz jednu sjajnu korekciju. Naime, drugačije se određuje koja sekularna godina je prosta a koja prestupna. Sekularne su one godine kojima se završavaju vekovi. Ili, one koje se završavaju s dve nule. Po gregorijanskom kalendaru prestupne su samo one sekularne godine deljive sa 400. Na primer, 2000. je bila prestupna ali 2100. biće prosta. Takođe, 2800. je prestupna.
Dokazano je da Milankovićev kalendar odstupa oko 2.8 sekundi od današnje dužine trajanja srednje tropske godine, što je zaista impozantna preciznost. Naime, potrebno je da prođe preko 30000 godina pa da ovaj kalendar odstupi samo za jedan dan.
Nakon obimnog istraživanja, čuveni srpski naučnik utvrdio je da julijanski kalendar od kako je uspostavljen 325. godine u Nikeji kasni po dan na svakih 128 godina. Zbog toga je na taj kalendar dodao 13 dana. Takođe, po Milankoviću svi meseci imaju po 30 dana osim februara sa 28 u prostoj odnosno 29 dana u prestupnoj godini.
Poznati astronom napravio je kalendar na inicijativu vaseljenskog patrijarha Milentija IV koji je 1923. godine smatrao da je potrebno uspostaviti novo računanje vremena zbog velikog raskoraka u kalendarima hrišćanskih crkvi.



Slične vesti

Vernici slave Todorovu subotu, prema izreci danas saznajemo kakva će biti godina

23 Mar 2024, 10:47

Danas je Todorova subota, prva subota Vaskršnjeg posta. Slavi se i kao krsna slava, a za svetog Teodora, narodski…

Danas su Mladenci, zašto valja umesiti kolačiće

22 Mar 2024, 10:26

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi bračni parovi obeležavaju Mladence. Prema običajnom…

Sveti Trifun - veruje se da se danas završava zima, obilaze se vinogradi

14 Feb 2024, 14:03

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. U Poljoprivrednuj…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista