Mali: Od sutra penzije veće za 5,5 odsto, počinje primena penzionerskih kartica
   30 Sep 2023, 12:15    Beograd    rts    Elena Marjanović


Mali: Od sutra penzije veće za 5,5 odsto, počinje primena penzionerskih kartica

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sutrašnji 1. oktobar, Međunarodni dan starih, donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji, penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica, koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.


Siniša Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.


"Osim velikog broja maloprodajnih lanaca uključio se veliki broj zdravstvenih ustanova, NIS, Putevi Srbije sa umanjenjem putarina za najstarije", rekao je Mali.


Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je istakao da se nastavlja sa širenjem tima Penzionerske kartice i dodao da je ona jedan od načina kojim država pokazuje da joj je briga o penzionerima prioritet.


Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica je rekao da preko tekućih računa kod ove banke penziju prima 664.000 penzionera i naveo da penzionerima koji imaju Penzionersku karticu i otvore tekući račun kod ove banke u prvih šest meseci neće biti naplaćivana naknada za vođenje računa.


Navodeći koje će još pogodnosti omogućavati Penzionerska kartica, rekao je da će oni koji karticu imaju moći i da raspolažu penzijom do sedam dana pre zvaničnog dana uplate".


Biće im niže i naknade za vođenje tekućih računa.


Izrada budžeta u završnoj fazi


Izrada budžeta za sledeću godinu je u završnoj fazi i on će se vrlo brzo naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, izjavio je Mali i naveo da će okosnica budžeta biti životni standard građana.


"Novim budžetom će biti obezbeđen novac za veće plate u javnom sektoru za najmanje 10 odsto od 1. januara sledeće godine, kao i penzije veće za 14,8 odsto. Budžet će biti i razvojni i pozitivan, u smislu da će nam i dalje rasti prihodi i bruto domaći proizvod", rekao je ministar.Dodao je da se neće stati ni sa jednim velikim infrastrukturnim projektom, kao ni sa ulaganjem u poljoprivredu, lečenjem retkih bolesti, izgradnjom domova zdravlja, bolnica, škola.


"Radićemo to uprkos krizi u svetu, gde je osim Nemačke još pet zemalja Evropske unije ušlo u recesiju i performanse im padaju, a mi i dalje imamo rast BDP-a. Očekujemo da rast ove godine bude između dva i dva i po odsto, a sledeće godine još veći, kako se inflacija bude smanjivala i situacija stabilizovala", rekao je Mali.Slične vesti

Siniša Mali: Počela isplata uvećanih penzija

2 Feb 2024, 11:40

Počela je isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto penzionerima koji pripadaju kategoriji "samostalne delatnosti",…

Isplata januarskih penzija počinje 2. februara, stiže povišica od 14,8 odsto

26 Jan 2024, 10:07

Prema kalendaru isplata koji je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), januarske penzije će…

Samostalcima isplata decembarskih penzija

4 Jan 2024, 10:38

Isplata decembarskih penzija za korisnike samostalnih delatnosti počela je danas, objavio je Republički fond za penzijsko…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista