Male boginje potvrđene kod 12 osoba na teritoriji Smedereva
   21 Jan 2023, 11:24    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Male boginje potvrđene kod 12 osoba na teritoriji Smedereva

Male boginje potvrđene su kod 12 osoba sa teritorije Smedereva, potvđeno je u u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

Radi se o devet nevakcinisanih osoba mlađih od dve godine života i tri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom, od kojih je jedna hospitalizovana, a druge dve u kućnoj izolaciji.

Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.

Zavod za javno zdravlje Požarevac 12. januara prijavio je epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti. 
Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu.  Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90% svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju bolesti, od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji.

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95%.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.



Slične vesti

Male boginje potvrđene kod devet osoba na teritoriji Smedereva

17 Jan 2023, 10:40

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, kod devet osoba na teritoriji Smedereva potvrđene su male boginje. Od…

Male boginje mogu biti fatalne po dete - kako prepoznati prve simptome

16 Jan 2023, 9:24

Zbog potvrđenih prvih slučajeva malih boginja, Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio je epidemiju u Smederevu, a Institut…

Ana Banko: Imaćemo veći broj slučajeva malih boginja, ozbiljne komplikacije i za decu i za odrasle

14 Jan 2023, 9:50

Zbog potvrđenih prvih slučajeva malih boginja, Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio je epidemiju u Smederevu, a Institut…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio traktor sa upravljao sa…

utrašnjih poslova u Požarevcu, proteklog vikenda, isključili su iz saobraćaja šestoricu…

30 Jan 2023, 11:24

SportSubotičani odneli dva boda iz…

Odbojkaši Spartaka ostvarili su trijumf u jednom od derbija 14. kola Superlige. Popularni…

30 Jan 2023, 11:12

DruštvoGradska opština Kostolac proslavila…

Gradska opština Kostolac obeležila 13. godišnjicu od osnivanja. Prvi saziv Skupštine…

30 Jan 2023, 11:07

Kursna lista