Maketarstvo - hobi koji je uvek u modi
   28 Oct 2020, 12:07        SatTv    Tyler Durden


Maketarstvo - hobi koji je uvek u modi

Maketarstvo je vrlo star, a kako oni koji ga praktikuju tvrde - i izuzetno ispunjujuć i zabavan hobi. Najbolje od svega je što ovaj hobi ne zastareva, već je uvek među najpopularnijim hobijima, rasprostranjenim širom sveta.

Osim samog uživanja u maketarstvu, kao i finalnim proizvodima koji nastaju kao rezultat hobija, prodaja maketa može biti i isplativa, pa je ovaj hobi odličan i za one koji imaju želju da zarade. Ukoliko želite da saznate više o maketarstvu, zanimljivostima o ovom hobiju i zbog čega on nikad ne izlazi iz mode - na pravom ste mestu.

Istražili smo maketarstvo, a razne zanimljive informacije o ovom zabavnom hobiju čekaju vas u nastavku teksta.


Maketarstvo podstiče inženjerske kvalitete i kreativnost


Građenje čitavih solitera, pa i projektovanje gradova, parcela, ili možda brodova, automobila... Sve to može biti predmet maketarstva, a pravljenje ovakvih maketa najveće projekte čini lako dostupnim i izvodljivim.

Ovako se značajno unapređuju inženjerske osobine kod pojedinaca, a mnogi su zahvaljujući maketarstvu i otkrili, a potom i razvijali ove svoje talente. Uz to, maketarstvo je savršeno i za podsticanje kreativnosti, pa i razvoj veštine “razmišljanja izvan kutije”.


Maketarstvo kao hobi koji oslobađa od stresa


Stres je, nažalost, postao sastavni deo života za ogroman broj ljudi iz celog sveta. Dok ga neki potiskuju, a drugi izbacuju kroz znoj u teretani, neki pronalaze ventile u najrazličitijim hobijima! Njima će biti drago da čuju da je upravo maketarstvo idealan ventil za stres kome su pojedinci svakodnevno izloženi.

Nekoliko sati provedenih u sklapanju delova ili farbanju makete zaista ima moć da u potpunosti pročisti um od stresa i tenzija sa kojima se svako od nas svakodnevno suočava. Koncentracija koja se ulaže u izradu maketa na neki način se može porediti sa meditacijom, dobro poznatom kao oslobađajućom od stresa. 


Odličan način za provođenje vremena sa porodicom


Maketarstvo je jedan od hobija koji mogu da se praktikuju solo ili u timu. U doba tehnologije, konstantnog provođenja vremena na pametnom telefonu i u sličnim aktivnostima koje nesumnjivo utiču na udaljavanje među ljudima i porodicama, hobi ovakve vrste može da bude savršen način da se zbližite i provedete vreme u zajedničim aktivnostima.

Posebno je dobro što i deca obožavaju maketarstvo, pa ga mogu praktikovati sa roditeljima, te lako ljubav prema maketarstvu možete usaditi i u najmlađe, a zatim uživati u zajedničkom vremenu koje ćete provoditi u pravljenju maketa.


Maketarstvo dobro za izgradnju samopouzdanja


Bilo da imate diplomu jer ste bili najbolji u priredbi u osnovnoj školi, ili ste možda dobili zlatnu medalju u nekom sportskom takmičenju - sigurno se ponosite ovim ovim simbolima i dokazima svojih postignuća. Možda i dalje nemate neka važna priznanja, ali postoje načini da ih napravite.

Maketarstvo pruža mogućnost da se naprave sopstveni trofeji, koji će simbolisati rad uložen u pravljenje makete, a mogu biti inspiracija i motiv za bavljenje samim maketarstvom.

Oni koji već praktikuju ovaj hobi tvrde kako nema većeg zadovoljstva od uživanja u rezultatima svog rada, a da same makete koje su napravili utiču i na njihovo samopouzdanje, te predstavljaju predmete kojima se istinski diče i na koje su izuzetno ponosni.


Maketarstvo pruža mogućnost za izražavanje umetničkih crta ličnosti


Umetnost dolazi u mnogim oblicima i formama,  a iako možda nemate talenta za dobro poznate vrste umetnosti, svoju umetničku crtu možete izraziti i na mnoge druge načine. Upravo maketarstvo definitivno je jedan od njih!

Od početnih projekcija delova makete, preko bojenja i osmišljavanja detalja, svaki korak u maketarstvu daje nove opcije za izražavanje umetničke crte i ispoljavanje kreativnosti. Svaka maketa može se doživljavati kao slikarsko platno, ali i mnogo više od toga - 3D struktura daje još više mogućnosti za kreativni izraz.

Uz sve ove prednosti maketarstva, nema dileme da ono predstavlja jedan od najinteresantnijih hobija, koji mogu praktikovati svi, pa i najmlađi. Maketarstvo pruža idealne mogućnosti za razvoj najrazličitijih veština, a može potpomoći i oslobađanju od stresa, pa čak i izgrađivanju samopouzdanja.

Kakve biste vi makete najradije pravili? Možda nakon ovih zanimljivih činjenica i sami poželite da se bavite maketarstvom i stvarate sopstvene makete najraznovrsnijih oblika i boja? Ako ništa, maketarstvo je dovoljno zabavno da zaslužuje barem da mu date šansu! Srećno!Slične vesti

Srebrna medalja iza lica na izdržavanju kazne

13 Nov 2020, 10:02

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Dejan Carević izjavio je danas da je odlikovanje…

Nijedna pametna žena ne pristaje na ovo

29 Oct 2020, 13:45

Ma koliko ga volite, na ove stvari nikad ni ne pomišljajte

Ma koliko da volite muškarca sa kojim ste, neke…

Od sredine oktobra i srebrna maska štitiće nas od korone

2 Oct 2020, 12:00

Primenjujući nanotehnologiju i trajno vezujući jone srebra i zeolita za tkaninu, domaći proizvođači su ostvarili još…

Postavite komentar


  1. marija
    November 21, 2020 | 16:44:55
    moj brat i ja imamo makete autića,motora,vojnih vozila.mnogo volimo maketarstvo i pravimo makete - 1 + 1

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDezinfekcija javnih površina I…

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike…

27 Nov 2020, 14:06

ZdravljeZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva…

27 Nov 2020, 12:50

SportDve zlatne kacige za mladog Požarevljanina

Mladi Požarevljuanim Uroš Stevanović, šest godina šampion u kartingu,…

27 Nov 2020, 12:49

Kursna lista