Lučić: Država će krajem 2024. podeliti frekventne opsege za 5G mrežu
   12 Mar 2024, 11:23    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Lučić: Država će krajem 2024. podeliti frekventne opsege za 5G mrežu

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će država krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu, kao i da će do 2027. skoro čitava teritorija Srbija biti pokrivena 5G mrežom.


Lučić je istakao da se Telekom Srbija priprema za budućnost i kroz plan razvoja 5G mreže, ali i kroz projekte na bazi veštačke inteligencije.


"Do 2027. skoro čitava teritorija Srbija biće pokrivena 5G mrežom i krajem ove godine država će podeliti te dodatne frekventne opsege za 5G. Mi smo već spremni za razvoj 5G jer određen broj baznih stanica mi već imamo na 5G od kompanija Erikson i Nokija, jer smo određen broj baznih stanica uzimali u toj novoj tehnologiji i samo čekamo da dobijemo frekventni opseg i uključimo 5G. Zajedno sa Vodafonom kao strateškim partnerom i najvećim operatorom u svetu i najvećom 5G mrežom u svetu gledamo koje ćemo sve servise da primenimo", rekao je Lučić za Prvu.


Podseća da je najavljeno da će se na Ekspo izložbi posetioci voziti sa vozilima na automatsko upravljanje.


"To zahteva izuzetno dobru pokrivnost 5G mreže i senzora na putovima. I onda samo vozilo na bazi veštačke inteligencije i komunikacije sa senzorima preko 5G samo upravlja. Definitivno generacije iza nas, za nekih 15 godina, gledaće na nas koji smo upravljali volanom i sami menjali brzine, kao na staromodan način upravljanja vozilima. Oni jednostavno neće morati da imaju vozačku dozvolu", naveo je Lučić.


Istakao je da Telekom Srbija vidi Ekspo kao izvanrednu šansu z1a promociju kompanije.


"I potrudićemo se da do tada razvijemo izvanredno kvalitetan 5G sa dodatnim servisima, koje ćemo moći da prezentujemo, naveo je Lučić.


Lučić: Telekom Srbija kao najveća kompanija na KiM smeta Prištini


Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da Priština pokušava da ugasi Telekom u južnoj srpskoj pokrajini, jer im smeta kao najveća kompanija na KiM.


Lučić je rekao da je sada bolja situacija na KiM po pitanju Telekoma Srbije, ali da Priština periodično pokušava da vrši pritisak na njih.


"Prvo su u avgustu probali da nas isključe, onda kad nisu uspeli krenuli su na maltretiranje i probali da nam naplate neku veliku kaznu iz prošlosti, kao i da nam uzmu neke kablovce. Ali uspeli smo pomoću međunarodne zajednice i taj deo da odbijemo. Tako da to sad stabilno deluje. Međutim, mi smo uvek na oprezu, jer obično bude tako da kada mi uspemo da sprečemo jedan pritisak, onda Kurtijeva administracija smisli nešto drugo", kazao je Lučić za tv Prva.


Naglasio je da je potpuno jasno da Telekom Srbija kao najveća srpska kompanija smeta u Pokrajini.


"Ali mi se za sada uspešno borimo da opstanemo i da bez problema radimo", dodao je Lučić.Slične vesti

Putnikovićeva o lažnom pozivu građanima da investiraju u Gasprom: Treba biti jako oprezan

20 Feb 2024, 10:35

Internetom kruži lažni poziv građanima da investiraju u Gasprom. Na sajtu se navodi da svi oni koji se odluče za ovu trgovinu…

Predstavljen novi ćirilički font uz planove za primenu veštačke inteligencije u upotrebi ćirilice

26 Jan 2024, 10:23

Povodom 12 godina postojanja ćiriličkog domena SRB Registar nacionalnog internet domena Srbije predstavio je novi ćirilički…

Srpska sela na internetu - zašto se Evropljani sve više odlučuju za seoski turizam

12 Dec 2023, 10:00

Sela u Srbiji uglavnom su nenaseljena ili imaju malo stanovnika. Dok su mnoge turističke usluge imale ozbiljne gubitke tokom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista